ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Jonas Sjöstedt attackerar sin egen lön

  • Foto: TT

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt går till attack – mot sin egen lön som riksdagsledamot. Han anser att den är för hög, och jämför med Sveriges pensionärer.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt tar riksdagsledamöternas arvoden som exempel för att visa på det han påstår är ett orättvist pensionssystem.

"Många äldre har en pension som de knappt klarar sig på. Och det är riksdagen som bestämmer över den. Samtidigt höjer riksdagen i praktiken de egna arvodena för ledamöterna år efter år. Vi får ofta flera tusen kronor i lönehöjning, medan pensionärerna – i bästa fall – får nöja sig med någon hundralapp", säger han till TV4.

Enligt Vänsterpartiets egen uträkning har ledamöternas arvoden höjts från 45.000 kronor per månad år 2003, till dagens drygt 65.000 kronor. En ökning med 45 procent. Under samma period har de allmänna pensionerna bara ökat med 26 procent, till drygt 12.000 kronor.

På frågan om jämförelsen inte är orättvis, eftersom 90 procent av alla pensionärer får ut mer i pension, tack vare tjänstepensionen, säger Jonas Sjöstedt:

"Många har tjänstepension, men många som haft lågavlönade yrken har ganska lite i tjänstepension. Och det är så att många pensionärer, framför allt kvinnor, får ut så lite i pension att de knappt klarar sig. Vi behöver ett nytt, rättvisare, pensionssystem."

Alla förtroendevalda som representerar Vänsterpartiet avstår en stor del av sin lön i partiskatt, och tar som mest ut 27.700 kronor efter skatt. Det inkluderar partiledaren Jonas Sjöstedt. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer