Annons

Jonas Olavi: Marknaden överdramatiserar USA-valet

Alfred Bergs allokeringschef Jonas Olavi har släppt en analys inför det amerikanska presidentvalet, ett val som går av stapeln i nästa vecka. Hans tes är att marknaden överdramatiserar processen och att utfallet sällan blir så bra eller dåligt som man förutspår.

"En eventuell negativ reaktion skapar snarare ett köpläge då marknaden på längre sikt är mer intresserad av ekonomi än av politik", skriver han i en valkommentar.

Olavi pekar också på att presidentvalet bara är en parameter.

"Som det ser ut nu verkar representanthuset fortsätta med republikansk majoritet, medan senaten verkar svänga över till demokratisk majoritet. Det innebär att oavsett vem som vinner kommer det knappast att bli 'full house' med ett praktiskt enpartistyre. Detta bör om något lugna marknaderna när de inser att vare sig Clinton eller Trump kommer att kunna genomföra alla sina politiska programpunkter", skriver han.

Strategen uppger vidare att om Donald Trump vinner så kommer analysflödet att nå orkanstyrkor och att det också kommer att dröja innan han installeras. Den nya presidenten installeras först den 20 januari.

"Man kan bara gissa men det är troligt att Trump, om han vinner, inte kommer att behöva säga så mycket tills han blir installerad, vilket kan komma att skapa ett vakuum som i sig kan förlänga osäkerheten. Och då rullar bollen över till centralbankerna igen", skriver strategen.

I övrigt benar han ut hur de två kandidaterna skiljer sig åt. När det gäller den inhemska ekonomin så har han granskat det två kandidaterna inom infrastruktur, skatter och budgetunderskott samt penningpolitik.

Båda vill satsa på infrastrukturen, en post som motsvarar mellan 0,3-0,6 procent av BNP årligen under kommande år. Olavi gör tolkningen att detta är positivt om det kan finansieras för den amerikanska byggsektorn och bolag som är exponerade mot detta.

När det gäller skatterna är Clintons skattehöjningar negativt för konsumtionen medan Trumps är positiva även om det skapas en osäkerhet kring hans finansiering. Trumps skattesänkningar kan om de inte finansieras på längre sikt exempelvis påverka kreditbetyget för USA, förutspår han.

För det amerikanska budgetunderskottet så spelar utfallet inte någon roll enligt Jonas Olavi. Inte heller frågor som rör migration tror han är relevant eller relationen till Kina.

Men när det kommer till handelspolitiken finns anledning till oro. En befogad oro är att det ligger i presidentens mandat att säga upp handelsavtal. Även Obama var på sin tid negativ till handelsavtalen men det hände inte så mycket under hans mandatperioder.

Vinner exempelvis Trump finns en risk att han säger upp avtalen för att förhandla till sig bättre villkor och framstå som en president som arbetar för folket. Hillary Clinton har också uttalat sig skeptiskt så det är inte givet att det blir så mycket bättre med en demokratisk seger, uppger Olavi.

När det gäller den amerikanska utrikespolitiken är tongångarna att Clinton inte kommer att förändra något medan Trump bedöms vara emot frihandel. Olavi tycker även den här frågan är överdriven.

"Trump kommer nog att göra sitt bästa för att förhandla fram så bra förutsättningar som möjligt för amerikanska medborgare och oron över frihandeln är troligtvis klart överdramatiserad", skriver han i rapporten.


Innehåll från Erik Penser BankAnnons

Aktivt hållbarhetsarbete positivt på börsen

Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank. Foto: David Thunander
Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank. Foto: David Thunander

Erik Penser Bank investerar kundernas pengar i aktier, fonder och finansiella produkter som på lång sikt bidrar till en långsiktigt positiv utveckling i världen.

– De bolag och produkter som ligger längst fram i sitt hållbarhetsarbete är också de som hanterar sina risker bäst och växer stadigast över tid, säger kapitalförvaltningschef Jonas Thulin.

Han berättar om varför bankens modell för hållbar kapitalförvaltning är unik på den svenska marknaden.

Få begrepp känns numera så överanvända som hållbarhet. Men vad betyder hållbarhet egentligen och hur har en mindre och fristående aktör som Erik Penser Bank lyckats lägga sig i framkant inom hållbar kapitalförvaltning?

– För oss är det väldigt tydligt. Vi investerar enbart våra kunders pengar i aktier, fonder och finansiella produkter som på lång sikt bidrar till en långsiktigt positiv utveckling i världen, säger Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank.

En helt ny nivå av transparens

Just den tydliga definitionen beskriver Jonas Thulin som nyckeln i Erik Penser Banks metodik. Till skillnad från de flesta andra aktörer på den svenska finansmarknaden har Erik Penser Bank nämligen bestämt sig för att bygga sin affär med utgångspunkt i nya hållbarhetsregleringar, både nuvarande och förväntade.

– Regelverken är extremt bra för kunderna och medför en helt ny nivå av transparens i beslutsfattande. Det gör att man enkelt kan granska olika aktörers portföljinnehav och därmed lika enkelt visa kunderna om deras nuvarande innehav har brister eller inte uppfyller det de påstår sig stå för, exempelvis med hänsyn till hållbarhet, konstaterar Jonas Thulin.

Läs mer om hållbar förvaltning.  

Scannar världens alla börser

Den egenutvecklade metodiken går främst ut på att välja bort bolag som inte följer olika kriterier, huvudsakligen baserade på nuvarande och framtida hållbarhetsregleringar. Men man genomför även en positiv scanning av fonder, aktier och obligationer på världens alla börser. Bolag som gör skillnad och bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete klassas som investeringsbara. Men Erik Penser Banks hållbara kapitalförvaltning går djupare än så.

– Vi går på djupet och analyserar affärsmodeller, underleverantörer, samarbetspartners och huvudägare. De bolag som inte håller måttet väljer vi bort, säger Jonas Thulin.

En majoritet av bolagen går bort

Varje dag screenar Jonas Thulin och hans kollegor över 50 000 fonder och aktier, vilket ger ett dataomfång om 26 000 000 dataserier per vecka. Lejonparten av de screenade bolagen, närmare bestämt 78 procent, väljs bort. Men är det då förenligt att både få kundernas kapital att växa över tid och ställa marknadens högsta krav på hållbarhet? För Erik Penser Bank är svaret självklart.

 – All forskning och data är entydig. De bolag och produkter som ligger längst fram i sitt hållbarhetsarbete är också de som hanterar sina risker bäst och växer stadigast över tid. Vi har även samlat dessa bolag i en fond, Penser Sustainable Impact.

Hållbar kapitalförvaltning enligt Erik Penser Bank

1. Transparens: Vi är extremt öppna med vår bakomliggande analys.

2. Djup: Det är vad bolagen verkligen åstadkommer som är det väsentliga.

3. Låg kostnad: Kunderna ska inte behöva betala extra för en trygg investering.

4. Långsiktighet: Vi kräver långsiktighet – både ekonomisk och etisk.

5. Internationell utblick: Flera stora internationella förvaltare ligger långt framme i sitt hållbarhetsarbete.

Erik Penser Bank

Betydelsen av miljö- etik- och styrningsfrågor (ESG) i samhället ökar successivt. Erik Penser Bank erbjuder en helintegrerad kapitalförvaltningstjänst med fullt fokus på hållbarhet. Förvaltningen bygger på ett strikt etiskt och hållbart urval utan att förvaltarna gör avkall på den ekonomiska avkastningen och varje enskild investering bygger på övergripande makroekonomisk och fundamental analys.

Läs mer om Erik Penser Bank och hållbar förvaltning

Mer från Erik Penser Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Erik Penser Bank och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?