Annons

Jonas Karlsson trippeljobbar – igen: ”Lovade att aldrig göra om det”

Efter klassikern Rain man på teaterscenen och rollen som djupt obehaglige hästläraren i Nattryttarna är det dags för Jonas Karlsson att åter inträda som utredaren Alex Recht. Serien Kapningen är en spinoff på kriminalaren Sthlm rekviem och har premiär 6 februari på Cmore.

Jonas Karlsson återinträder i rollen som utredaren Alex Recht.
Jonas Karlsson återinträder i rollen som utredaren Alex Recht.Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut

Skådespelaren Jonas Karlsson gjorde sin första filmroll som barnhemsbarn i Rasmus på luffen. Då var han tio år. Drygt 40 år senare har han medverkat i över 100 olika produktioner, både på teaterscenen likväl som i film och serier. Det senaste året har han spelat på Oscarsteatern i rollen som Charlie Babbitt i Rain Man, jämsides med Robert Gustavsson som gestaltade storebrodern Raymond.

Samtidigt har Nattryttarna sänts på Cmore, en serie fritt baserad på de omtalande händelserna kring en hästgård utanför Stockholm på 1990-talet. I julas kom en ny Beck-film, där Jonas Karlsson sedan 2015 förekommer i rollen som polischefen Klas Fredén. Dessutom hade Josephine Bornebusch serie Harmonica premiär på Viaplay våren 2022, där han figurerade i form av medskapare, huvudrollsinnehavare, exekutiv producent och manusförfattare. 

Hur hinner du med allt?
”Förra året var lite speciellt även för mig. Alla projekt som blev ställda på grund av pandemin skulle genomföras samtidigt som flera nya sattes igång. Jag lovade mig själv för några år sedan att jag aldrig skulle dubbeljobba igen, men då var jag tillbaka i det.” 

Dubbeljobb eller trippeljobb, det är kanske upp till var och en att avgöra. Samtidigt som Nattryttarna på dagtid spelades in i Göteborg, skulle Jonas Karlsson befinna sig på teaterscenen i Stockholm på kvällarna för andra rundan av publiksuccén Rain Man. Ett pendlade som pågick under flera månader. 

Jonas Karlsson hade rollen som Charlie Babett med medspelaren Robert Gustavsson i Rain man på Oscarsteatern.
Jonas Karlsson hade rollen som Charlie Babett med medspelaren Robert Gustavsson i Rain man på Oscarsteatern.Foto:Jack Mikrut

Jämsides med teater- och filmproduktioner som överlappar och avlöser varandra finns ständigt författarkarriären i bakgrunden. Något som först började som en hobby, men som han med tiden lyckades förvandla till ett yrke. Resultatet? En rad publikationer i form av noveller och berättelser. Dessutom ett flertal projekt som ligger och väntar i byrålådan. 

”Med tiden har jag insett att jag kanske inte ska göra jobb av allt jag tycker är roligt. Det känns hälsosamt att låta mina hobbies vara just det i fortsättningen. Men jag har alltid skrivit, så på något sätt är det en dröm att få hålla på med det. Precis som teatern och filmen.”

Även om kommande månader är vigda åt författarskapet, kommer inte publiken märka av hans skådespelarfrånvaro. På måndag, 6 februari, har serien Kapningen premiär på Cmore, en spinoff på krimserien Sthlm rekviem från 2018. Jonas Karlsson gör, precis som då, rollen som Alex Recht. Nu, fem år senare, en före detta polis som trots att han lämnat yrket blir inkastad i ett flygplansdrama. Eftersom hans son befinner sig på planet blir han kontaktad som anhörig, men blir i samförstånd med den nye polischefen ändå indragen i utredningen på ett profesionellt plan. 

”Han har svårt att släppa det och hålla sig borta. Tiden är knapp också, hela serien utspelar sig under ett dygn.” 

Jonas Karlsson spelar en av huvudrollerna i den nya serien "Kapningen" på Cmore, som är en spinoff på Sthlm Rekviem.
Jonas Karlsson spelar en av huvudrollerna i den nya serien "Kapningen" på Cmore, som är en spinoff på Sthlm Rekviem.Foto:Jack Mikrut

Bredvid sig har han, precis som i Sthlm Rekviem, Liv Mjönes i rollen som kriminologen Fredrika Bergman som är tidigare poliskollega, numera anställd på justitiedepartementet. Samtidigt träder Gustaf Hammarsten och Anna Gil in som nya ansikten i historien. Alex Rechts son spelas återigen av Adam Lundgren. 

”Om Sthlm Rekviem var väldigt tung, med vidriga fall jämsides med Alex Rechts nedbrytning, så är det lite mer fart här tycker jag. Det finns en klocka som tickar och serien beskrivs nog bäst som en spänningsthriller.”

I dina roller den senaste tiden pendlar du mellan att spela polis och ”the bad guy”. Hur funkar det?

”Det är väl som är att vara skådespelare. Att klara av att skruva upp och skruva ned egenskaper. Jag vill tro att varje människa har lite av båda, men vissa är mer goda och andra mer onda. Det upptäcker man i rollarbetet”, säger Jonas Karlsson och fortsätter: 

”Det är ofta de obehagliga egenskaperna som är roliga att undersöka. Som skådespelare vill jag kunna gestalta hela spektrat, från trams till narcissism.” 

Innehåll från ConsidAnnons

Consid sitter på framtidens AI-lösningar

Det finns en enorm potential i dagens AI-teknik. Det gäller bara att ha ordning på data och att våga vara kreativ. Då finns inga gränser för hur AI kan effektivisera verksamheten.

– AI är en av de mest spektakulära utvecklingarna sedan liv uppstod på jorden. Förmågan hos ett dataprogram att efterlikna människans intelligens, främst vad gäller kognitiva funktioner som att lära sig, att förstå språk, att lösa problem och att generalisera, är fenomenal. Vi har bara sett början av den här explosionsartade utvecklingen, men den har blivit alltmer närvarande i vardagen, säger Peter Hellgren, vd för it- och kommunikationsföretaget Consid.

Consid var tidigt ute med att skaffa sig kompetens kring AI. Företagets konsulter har varit med och byggt upp flera av Sveriges viktigaste AI-lösningar, däribland förbättrade sökfunktioner, självkörande lastbilar och hela plattformar för automatiserad hantering av livsmedel. En av Sveriges främsta AI-experter är Patrik Zetterström och han har under flera år lett AI-projekt för stora kunder.

– I dagsläget handlar det ofta om ett samspel mellan AI och människan. Det finns många funktioner som människan fortfarande är bäst på, men det finns också andra där AI slår oss med hästlängder. Det handlar främst om att förstå och analysera mönster, att hitta samband och att se in i framtiden. Där är AI oslagbart, säger Patrik Zetterström. 

Idag finns AI i en enkel Googlesökning, i robotar som genomför kirurgiska ingrepp och i våra smartphones. Tekniken har förbättrats så pass mycket att den kan slå de bästa mänskliga spelarna i schack, Go, Alfapet och Jeopardy. Consids konsulter har bland annat varit med om att utveckla AI i streamingtjänsters sökfunktioner, tal- och röstigenkänning, samt implementerat det hos flera stora dagligvaruföretags e-handelslager.

– Nu senast har jag fått arbeta med Ocado som system. Den plattformen ger oss förutsättningar att förbättra kunderbjudande och effektivisera handeln. Vi minskar svinnet, samtidigt som vi snabbar på leveransen, säger Patrik Zetterström.

AI:n i Ocados system lär sig vad kunderna på en viss plats konsumerar och när de konsumerar det. Ocado gör förutsägelser och ser till att rätt varor finns tillgängliga på dagligvaruföretagets lager. Robotar ser sedan till att rätt produkter sorteras i rätt leverans.

Morgondagens lösningar kommer att vara än mer allomfattande och inkludera hela kedjan, från beställning till leverans till kund. Då kommer även självkörande fordon att vara en självklarhet.

– Det här ligger inte så längt fram i tiden. Det kommer att bli självkörande transporter, som dessutom är miljövänliga, spår Patrik Zetterström.

Peter Hellgren betonar att det är viktigt att fortsätta ha människan i centrum för framtidens AI-lösningar.

– Det viktiga här är att människan ska leda AI och inte tvärtom. Jag är övertygad om att vi kan omfamna AI och samtidigt bibehålla våra värderingar och mänskliga fokus, säger Peter Hellgren.

AI by Consid

• Främsta användningsområdena idag

Tillverkande robotar

• Självkörande bilar

• Smarta assistenter

• Sjukdomsdiagnostik

• Automatiserade finansiella investeringar

• Virtuell resebokningsagenter

• Övervakning av sociala medier

• Chattverktyg mellan team

• Bot för konversationsmarknadsföring

• Natural Language Processing (NLP) verktyg

Läs mer på https://consid.se/erbjudande/utbildning/artificiell-intelligens/ 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Consid och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera