1515
Annons

Johnson utbuad i Luxemburg

Genombrotten låter fortsatt vänta på sig sedan Boris Johnson träffat EU-basen Jean-Claude Juncker i Luxemburg.

Lunchen kallas för "konstruktiv" – men besöket slutade i burop.

Foto:Olivier Matthys

Torsk och kantareller stod på menyn när kommissionsordförande Juncker träffade Johnson.

Det tycks dock inte ha varit tillräckligt för att ordna något genombrott i brexitkrisen.

”Trevligt möte. Förhandlingar går vidare i högsta fart”, sade Juncker efteråt, enligt taleskvinnan Mina Andreeva.

I ett formellt uttalande påpekades samtidigt att Bryssel fortfarande väntar på klara besked från London.

"Det är Storbritanniens ansvar att komma fram med juridiskt fungerande lösningar som är kompatibla med utträdesavtalet. Ordförande Juncker betonade att kommissionen fortsatt är villig och öppen att utreda om sådana förslag uppfyller målet med nödlösningen. Ännu har inte några sådana förslag gjorts", hette det från EU-kommissionen.

Från Johnsons sida uppgav en talesman för premiärministern att mötet varit "konstruktivt".

"Premiärministern bekräftade återigen att han står bakom Långfredagsavtalet (om fred i Nordirland) och han är fast besluten att nå ett avtal utan nödlösning som det brittiska parlamentet kan ge sitt stöd", meddelades i ett utskick från det brittiska regeringskansliet.

"Premiärministern upprepade också att han inte tänker be om en förlängning (av förhandlingstiden med EU) och kommer att leda Storbritannien ut ur EU den 31 oktober".

Förhandlingarna ska nu snabbas upp ytterligare.

"Ledarna kom överens om att diskussionerna behöver intensifieras och att möten snart ska ske på daglig basis", meddelade det brittiska regeringskansliet.

Efter lunchen med Juncker gick Johnson vidare för att träffa även sin luxemburgske kollega Xavier Bettel. Den efterföljande presskonferensen skippade han däremot – sedan området intill varit fullt av högljudda och buande antibrexitdemonstranter.

”Stick iväg, Boris! Lämna våra rättigheter i fred!” hördes bland annat från de brittiska EU-anhängarna på plats.

Bettel fick hålla presskonferens på egen hand och var tydlig i sin kritik mot Storbritanniens oförmåga att bestämma sig.

”Vi behöver mer än bara ord. Vi behöver skriftliga förslag. Klockan går”, sade Bettel.

”Man kan inte hålla framtiden som gisslan för korsiktig politisk vinnings skull. Nu är det upp till premiärminister Johnson. Han har det brittiska folkets framtid i sina händer. Det här är en mardröm. Folk behöver klara besked”, sade Bettel.

Kort därpå sade Johnson till brittiska journalister att det finns "en god chans" att få till stånd ett utträdesavtal med EU men att det i så fall "kräver agerande" från EU-sidan.

Boris Johnson har på förhand målat upp de närmaste dagarna som avgörande för hans möjligheter att nå ett avtal om brexit.

"Om vi kan göra tillräckliga framsteg de närmaste dagarna har jag för avsikt att åka till det avgörande EU-toppmötet den 17 oktober för att slutföra avtalet som kommer att tillvarata intressen för företag och invånare på båda sidor Engelska kanalen och på båda sidor av gränsen på Irland", skrev premiärministern i tidningen Daily Telegraph på måndagen.

Hans utrikesminister Dominic Raab anser samtidigt att det är EU, inte Storbritannien, som måste börja kompromissa.

”Det handlar inte om vi har fört fram tillräckligt med konkret innehåll. Det handlar om huruvida det finns politisk vilja på EU:s sida för att göra en uppgörelse som jag tror att är i bådas intressen”, sade Raab till tv-kanalen Sky News.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag 

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér. 

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Truss spelar högt i jakten på att bli ett nytt Singapore

Den nya brittiska regeringens skattepaket har slagit ned som en bomb. Pundet tokföll i måndags efter att finansminister Kwasi Kwarteng föreslagit de största skattesänkningarna på 50 år. Lägg till lättnader för att täcka skenande energipriser och resultatet är ökad belåning.

Liz Truss.
Liz Truss.Foto:Alberto Pezzali

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Detta är en krönika av en fristående kolumnist. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera