1515

Johnson utbuad i Luxemburg

Genombrotten låter fortsatt vänta på sig sedan Boris Johnson träffat EU-basen Jean-Claude Juncker i Luxemburg.

Lunchen kallas för "konstruktiv" – men besöket slutade i burop.

Foto:Olivier Matthys

Torsk och kantareller stod på menyn när kommissionsordförande Juncker träffade Johnson.

Det tycks dock inte ha varit tillräckligt för att ordna något genombrott i brexitkrisen.

”Trevligt möte. Förhandlingar går vidare i högsta fart”, sade Juncker efteråt, enligt taleskvinnan Mina Andreeva.

I ett formellt uttalande påpekades samtidigt att Bryssel fortfarande väntar på klara besked från London.

"Det är Storbritanniens ansvar att komma fram med juridiskt fungerande lösningar som är kompatibla med utträdesavtalet. Ordförande Juncker betonade att kommissionen fortsatt är villig och öppen att utreda om sådana förslag uppfyller målet med nödlösningen. Ännu har inte några sådana förslag gjorts", hette det från EU-kommissionen.

Från Johnsons sida uppgav en talesman för premiärministern att mötet varit "konstruktivt".

"Premiärministern bekräftade återigen att han står bakom Långfredagsavtalet (om fred i Nordirland) och han är fast besluten att nå ett avtal utan nödlösning som det brittiska parlamentet kan ge sitt stöd", meddelades i ett utskick från det brittiska regeringskansliet.

"Premiärministern upprepade också att han inte tänker be om en förlängning (av förhandlingstiden med EU) och kommer att leda Storbritannien ut ur EU den 31 oktober".

Förhandlingarna ska nu snabbas upp ytterligare.

"Ledarna kom överens om att diskussionerna behöver intensifieras och att möten snart ska ske på daglig basis", meddelade det brittiska regeringskansliet.

Efter lunchen med Juncker gick Johnson vidare för att träffa även sin luxemburgske kollega Xavier Bettel. Den efterföljande presskonferensen skippade han däremot – sedan området intill varit fullt av högljudda och buande antibrexitdemonstranter.

”Stick iväg, Boris! Lämna våra rättigheter i fred!” hördes bland annat från de brittiska EU-anhängarna på plats.

Bettel fick hålla presskonferens på egen hand och var tydlig i sin kritik mot Storbritanniens oförmåga att bestämma sig.

”Vi behöver mer än bara ord. Vi behöver skriftliga förslag. Klockan går”, sade Bettel.

”Man kan inte hålla framtiden som gisslan för korsiktig politisk vinnings skull. Nu är det upp till premiärminister Johnson. Han har det brittiska folkets framtid i sina händer. Det här är en mardröm. Folk behöver klara besked”, sade Bettel.

Kort därpå sade Johnson till brittiska journalister att det finns "en god chans" att få till stånd ett utträdesavtal med EU men att det i så fall "kräver agerande" från EU-sidan.

Boris Johnson har på förhand målat upp de närmaste dagarna som avgörande för hans möjligheter att nå ett avtal om brexit.

"Om vi kan göra tillräckliga framsteg de närmaste dagarna har jag för avsikt att åka till det avgörande EU-toppmötet den 17 oktober för att slutföra avtalet som kommer att tillvarata intressen för företag och invånare på båda sidor Engelska kanalen och på båda sidor av gränsen på Irland", skrev premiärministern i tidningen Daily Telegraph på måndagen.

Hans utrikesminister Dominic Raab anser samtidigt att det är EU, inte Storbritannien, som måste börja kompromissa.

”Det handlar inte om vi har fört fram tillräckligt med konkret innehåll. Det handlar om huruvida det finns politisk vilja på EU:s sida för att göra en uppgörelse som jag tror att är i bådas intressen”, sade Raab till tv-kanalen Sky News.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?