Annons

Johnson: ”Jag förhandlar inte en försening med EU”

Letwin-tillägget har godkänts av det brittiska parlamentet. 

Därmed stoppas lördagens planerade omröstning om avtalet med EU om Storbritanniens utträde.

”Jag är inte nedslagen”, säger Boris Johnson.

Foto:Kirsty Wigglesworth

Den avgörande omröstningen om brexit ställs in i det brittiska parlamentet – efter ett tilläggsförslag från en ledamot som Johnson tidigare sparkat ur sitt parti. Tilläggsförslaget gick igenom med 322 röster för och 306 emot.

Tanken var att dagens extrainsatta parlamentssammanträde – det första på en lördag sedan Falklandskriget 1982 – skulle leda till ett avgörande i den segdragna brexitprocessen. Det splittrade parlamentet skulle antingen rösta ja eller nej till det nya utträdesavtal som Johnson nått med EU.

Men ett tilläggsförslag som lagts fram av ledamoten Oliver Letwin innebär att omröstningen ställs in. Tilläggsförslaget gick igenom med 322 röster för och 306 emot. I stället kommer Johnson att tvingas be Bryssel om att skjuta upp tidsfristen för brexit till den 31 januari 2020. 

Johnson själv säger att han inte kommer att söka en förlängning.

Med Letwins tillägg kan inte ett fullständigt godkännande av brexitavtalet ske förrän all annan lagstiftning som krävs för att genomföra utträdet godkänts av parlamentet. Därmed saknar dagens planerade omröstning om brexitavtalet betydelse.

”Johnson uppmanade ledamöterna att inte godkänna tillägget. En ytterligare försening av ett brittiskt utträde skulle vara meningslös, dyr och undergräva allmänhetens förtroende för politiken”, säger Johnson.

”Med detta nya avtal är möjligheterna för nya förhandlingar, för fruktbara förhandlingar, uttömda”, säger premiärministern.

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn kontrar med att befolkningen måste ges sista ordet om brexit.

”Jag har full förståelse för frustrationen och tröttheten runt om i landet och i denna kammare. Men vi kan helt enkelt inte rösta för ett avtal som är ännu sämre än det som denna kammare röstat ner tre gånger”, säger Corbyn.

Labourledaren Jeremy Corbyn är nöjd med utfallet av omröstningen.

”Parlamentet har tydligt röstat för att inte krascha ut ur Europeiska unionen.”

EU har bett Storbritannien att förklara vad nästa steg blir i brexitprocessen så snart som möjligt, rapporterar AFP.

I ett brev till de brittiska parlamentsledamöterna senare på lördagskvällen skriver premiärminister Boris Johnson att det inte är säkert att EU går med på en förlängning av tidpunkten för ett brittiskt utträde. Han skriver också att en förlängning inte innebär någon lösning och att han ska göra allt som står i hans makt för att få till ett utträde den 31 oktober.

EU:s permanenta rådsordförande Donald Tusk säger i en kommentar att han väntar på ett brev från premiärministern. Tusk och Johnson har talat med varandra på telefon efter dagens omröstning, skriver Reuters.

 

Donald Tusk.
Donald Tusk.Foto:Olivier Matthys

EU-minister Hans Dahlgren (S) reagerar på britternas omröstning:

”Vi visste redan när våra förhandlare var överens om avtalet i torsdags förmiddag att det fanns ett stort frågetecken och det var huruvida det här skulle antas i underhuset eller inte, säger han. Det är förstås för britterna själva att bestämma sig för hur de ska göra och vi räknar med att de informerar oss på EU-sidan så fort de bestämt sig för vad som blir nästa steg. Bollen ligger i London.”

Om Boris Johnson ber EU om en förlängning är det oklart hur Sverige ställer sig.

”Vi har bestämt oss för att om det kommer en sådan förfrågan så kommer Donald Tusk att ta kontakt med de olika stats- och regeringscheferna som ingår i det europeiska rådet och resonera om hur man ska förhålla sig till detta. Jag säger ingenting förrän överläggningen har ägt rum”, säger Hans Dahlgren.

Europaparlamentariker Tomas Tobé (M) skriver efter dagens omröstning att EU behöver ”hålla huvudet kallt” och ge britterna mer tid: 

 


Innehåll från Törngren Magnell & Partners AdvokatfirmaAnnons

Advokatfirman som fortsätter att växa trots kristider

Törngren Magnell & Partners Advokatfirma (TM & Partners) växlar upp trots att världen befinner sig i en osäker ekonomisk verklighet. En expansion som bland annat yttrar sig i namnbytet till TM & Partners, nya större lokaler och ny senior kompetens inom bland annat obeståndsrådgivning vilket gör erbjudandet inom kristidsrådgivning både relevant och komplett. 

TM & Partners startades 2006 och var då en transaktionsinriktad byrå med M&A, Bank & Finans och Kapitalmarknad som kärnområden. Nu är byrån bra mycket mer än en ”transaktionsboutique”. 

– Vi har växt kontinuerligt genom att addera det vi bedömer ger mervärde till våra klienter. Alltid med fokus på att individerna vi knyter till oss är lagspelare. Sedan starten har vi lagt till specialistgrupper inom Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad, Tvistlösning och Arbetsrätt. Under det senaste året har vi dessutom kompletterat med delägarkompetens inom Obestånd & Rekonstruktion och Tech, två sektorer med stor framtidspotential, säger Kristoffer Stråth, Managing Partner.

Byråkultur som skapar framgång 

Många av byråns aktuella uppdrag är i nuläget kopplade till den rådande konjunkturomställningen, vilket har ställt krav på att kunna stötta i transaktioner som kräver en bredare kompetens än normalt. Likviditetsproblem och risk för obestånd är en verklighet för många företag just nu.

– Vår satsning på Rekonstruktion & Obestånd, tillsammans med vår tidigare kompetens inom M&A samt Bank & Finans, har gjort att vi har kunnat förena kärnverksamheten med den specialistkunskap som krävs idag. Vi erbjuder nu hela kedjan i vår obeståndsrådgivning inklusive konkursförvaltarskap genom rekryteringen av den erfarne obeståndsadvokaten Bill Kronqvist som leder Rekonstruktion & Obeståndsgruppen tillsammans med Peter Törngren. Satsningen har under våren resulterat i att vi verkligen kunnat vara behjälpliga vid förvärv med obeståndsproblematik som en särskild utmaning. Ett sådant exempel är vår medverkan i den omtalade räddningsaktionen av Ving-gruppen där bl.a. Peter Törngren och jag själv arbetade tillsammans med Vaiva Eriksson, som ledde transaktionsteamet, säger Sten Hedbäck, Partner (M&A).  

Natalie Bretz, Partner (Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad), framhåller att den väletablerade ”true partnership”-strukturen, som innebär att delägarnas ersättning inte är kopplad till individuell intjäning, medfört att firman jämförelsevis enkelt har kunnat strukturera om och förstärka där behov uppstått. 

– Vi tror starkt på att true partnership resulterar i bästa möjliga rådgivning för våra klienter, eftersom intern konkurrens minimeras. Ett lyckligt utflöde av detta är också att vi som firma kan vara snabbfotad när det gäller investeringar och anpassningar för framtiden. Som exempel står vi mitt i pandemin och lanserar en satsning på Fintech-området, där två av våra nya delägare Fredrik Gustafsson (Tech) och Eva Sundling (Bank & Finans) leder det arbetet, fyller Kristoffer Stråth i.  

– Den stora satsning byrån gjort de senaste åren på fastighetssidan har varit lyckosam. Fastighetsmarknaden är alltjämt likvid, fastigheter är på lång sikt alltid ett bra investeringsslag, och vi ser positivt på resten av året, säger Natalie Bretz.

Spetsad kärnverksamhet i fokus

TM & Partners har haft ett särskilt högt tryck i sin Bank- och Finansverksamhet under våren och sommaren, och det tycks inte ske någon avmattning inför hösten. Är det osäkra tider behöver både banker och låntagare se över hur de kan hantera situationen på kort- och lång sikt. 

– Vår verksamhetsbredd, med ett mycket starkt erbjudande inom Bank- och Finansområdet, samt att vi levererar relevant och senior rådgivning gör oss till en trygg partner i transaktioner och kan ge klienterna ett försteg oavsett bransch och komplexitet i transaktionen, säger Cecilia Rudels, Partner (Bank & Finans). Dessutom har vi relevant erfarenhet sedan finanskrisen 2008-2009 och är väl positionerade inte bara för att hantera nya transaktioner, utan även för att hantera insolvenssituationer genom pantrealisationer eller andra proaktiva åtgärder. 

Läs mer på www.tmpartners.se 

Om TM & Partners

TM & Partners har de senaste åren expanderat kraftigt med nya delägare och verksamhetsområden samtidigt som man har lyckats vinna både klienters och andra ledande advokatbyråers respekt och förtroende. TM & Partners har idag fler än 65 anställda och 17 delägare, som alla arbetar vid byråns kontor på Jakobs Torg 3. 

Kontakt: Kristoffer Stråth, Managing Partner
kristoffer.strath@tmpartners.se
08-400 283 00

 

Mer från Törngren Magnell & Partners Advokatfirma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Törngren Magnell & Partners Advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?