Annons

Johnson bunkrar miljarder för avtalslös brexit: ”Upprörande slöseri”

Storbritanniens nya premiärminister, Boris Johnson, höjer insatsen i förhandlingarna med EU.

Regeringen lägger in ytterligare 25 miljarder kronor för förberedelser inför en avtalslös brexit om mindre än tre månader.

Foto:TT/AP

Den förre finansministern, EU-vännen Philip Hammond, försökte bromsa utgifterna för en avtalslös brexit som inte var regeringens mål. Ändå satte han av 4,2 miljarder pund, nära 49 miljarder kronor, för förberedelser. 

Philip Hammond varnade senast i början av juli för att en avtalslös brexit kan kosta Storbritannien över 1.000 miljarder kronor, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Hans efterträdare, Sajid Javid, vrider på kranarna för fullt. Han kommer på torsdagen att presentera ett paket på ytterligare 2,1 miljarder pund, motsvarande 24,6 miljarder kronor, för att klara en avtalslös brexit den 31 oktober.

Därmed kan notan för brexitförberedelserna hamna på uppemot 75 miljarder kronor, enligt finansministeriet.

”Med 92 dagar till Storbritannien lämnar Europeiska unionen är det av största vikt att vi intensifierar vår planering för att säkerställa att vi är redo. Om vi inte kan få ett bra avtal måste vi lämna utan ett”, väntas Sajid Javid säga på torsdagen enligt affärstidningen Financial Times. 

Oppositionen kritiserar planerna.

”Det är ett upprörande slöseri med skattebetalarnas pengar, allt för Boris Johnsons färd mot en avtalslös brexit som är möjlig att undvika”, säger Labours skuggfinansminister John McDonnell, enligt FT.

I Sajid Javids plan ingår bland annat 5,1 miljarder kronor för att ”säkra kontinuitet av vitala mediciner” med extra fraktkapacitet och hyrda lager.

Drygt 4 miljarder sätts av för gräns- och tullkontroller som blir nödvändiga den 1 november. I det ingår 500 gränstjänstemän som bland annat ska hjälpa företag att fylla i tulldeklarationer, enligt FT.

Dessutom måste man hantera en ström av passansökningar. Britter som åker till EU kommer att behöva ett pass med ett halvårs extra giltighetstid om det inte finns något avtal den 1 november.

Regeringen vill också förbättra infrastrukturen vid gränserna. Motorvägen mellan London och Dover riskerar att proppas igen av köande lastbilar efter en avtalslös brexit. 

För att klara det ska en stängd flygplats i sydöstra England användas som tillfällig parkeringsplats, men även det skapar köer enligt de tester som gjordes i våras.

Boris Johnson har i veckan besökt landsdelarna Skottland, Nordirland och Wales där oron över följderna av brexit är stor. En majoritet i Skottland och Nordirland röstade för tre år sedan för att stanna i EU, medan regeringen i jordbruksberoende Wales är emot brexit.

Däremot har Boris Johnson ännu inte rest på officiellt besök utomlands till skillnad från föregångaren Theresa May som skyndade till Tyskland och Frankrike för att försöka få stöd.

Boris Johnson lyckades på onsdagen i alla fall reta upp Irlands premiärminister Leo Varadkar genom att säga att han inte tänker sätta upp någon infrastruktur vid den irländska gränsen ”vad som än händer med brexit”.

Det innebär att Irland på egen hand måste säkerställa att brittiska varor inte flyter in i EU:s inre marknad.

”Vi låter oss inte trakasseras”, svarade Leo Varadkar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera