Annons

Johnson bunkrar miljarder för avtalslös brexit: ”Upprörande slöseri”

Storbritanniens nya premiärminister, Boris Johnson, höjer insatsen i förhandlingarna med EU.

Regeringen lägger in ytterligare 25 miljarder kronor för förberedelser inför en avtalslös brexit om mindre än tre månader.

Foto:TT/AP

Den förre finansministern, EU-vännen Philip Hammond, försökte bromsa utgifterna för en avtalslös brexit som inte var regeringens mål. Ändå satte han av 4,2 miljarder pund, nära 49 miljarder kronor, för förberedelser. 

Philip Hammond varnade senast i början av juli för att en avtalslös brexit kan kosta Storbritannien över 1.000 miljarder kronor, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Hans efterträdare, Sajid Javid, vrider på kranarna för fullt. Han kommer på torsdagen att presentera ett paket på ytterligare 2,1 miljarder pund, motsvarande 24,6 miljarder kronor, för att klara en avtalslös brexit den 31 oktober.

Därmed kan notan för brexitförberedelserna hamna på uppemot 75 miljarder kronor, enligt finansministeriet.

”Med 92 dagar till Storbritannien lämnar Europeiska unionen är det av största vikt att vi intensifierar vår planering för att säkerställa att vi är redo. Om vi inte kan få ett bra avtal måste vi lämna utan ett”, väntas Sajid Javid säga på torsdagen enligt affärstidningen Financial Times. 

Oppositionen kritiserar planerna.

”Det är ett upprörande slöseri med skattebetalarnas pengar, allt för Boris Johnsons färd mot en avtalslös brexit som är möjlig att undvika”, säger Labours skuggfinansminister John McDonnell, enligt FT.

I Sajid Javids plan ingår bland annat 5,1 miljarder kronor för att ”säkra kontinuitet av vitala mediciner” med extra fraktkapacitet och hyrda lager.

Drygt 4 miljarder sätts av för gräns- och tullkontroller som blir nödvändiga den 1 november. I det ingår 500 gränstjänstemän som bland annat ska hjälpa företag att fylla i tulldeklarationer, enligt FT.

Dessutom måste man hantera en ström av passansökningar. Britter som åker till EU kommer att behöva ett pass med ett halvårs extra giltighetstid om det inte finns något avtal den 1 november.

Regeringen vill också förbättra infrastrukturen vid gränserna. Motorvägen mellan London och Dover riskerar att proppas igen av köande lastbilar efter en avtalslös brexit. 

För att klara det ska en stängd flygplats i sydöstra England användas som tillfällig parkeringsplats, men även det skapar köer enligt de tester som gjordes i våras.

Boris Johnson har i veckan besökt landsdelarna Skottland, Nordirland och Wales där oron över följderna av brexit är stor. En majoritet i Skottland och Nordirland röstade för tre år sedan för att stanna i EU, medan regeringen i jordbruksberoende Wales är emot brexit.

Däremot har Boris Johnson ännu inte rest på officiellt besök utomlands till skillnad från föregångaren Theresa May som skyndade till Tyskland och Frankrike för att försöka få stöd.

Boris Johnson lyckades på onsdagen i alla fall reta upp Irlands premiärminister Leo Varadkar genom att säga att han inte tänker sätta upp någon infrastruktur vid den irländska gränsen ”vad som än händer med brexit”.

Det innebär att Irland på egen hand måste säkerställa att brittiska varor inte flyter in i EU:s inre marknad.

”Vi låter oss inte trakasseras”, svarade Leo Varadkar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Törngren Magnell & Partners AdvokatfirmaAnnons

Advokatfirman som fortsätter att växa trots kristider

Törngren Magnell & Partners Advokatfirma (TM & Partners) växlar upp trots att världen befinner sig i en osäker ekonomisk verklighet. En expansion som bland annat yttrar sig i namnbytet till TM & Partners, nya större lokaler och ny senior kompetens inom bland annat obeståndsrådgivning vilket gör erbjudandet inom kristidsrådgivning både relevant och komplett. 

TM & Partners startades 2006 och var då en transaktionsinriktad byrå med M&A, Bank & Finans och Kapitalmarknad som kärnområden. Nu är byrån bra mycket mer än en ”transaktionsboutique”. 

– Vi har växt kontinuerligt genom att addera det vi bedömer ger mervärde till våra klienter. Alltid med fokus på att individerna vi knyter till oss är lagspelare. Sedan starten har vi lagt till specialistgrupper inom Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad, Tvistlösning och Arbetsrätt. Under det senaste året har vi dessutom kompletterat med delägarkompetens inom Obestånd & Rekonstruktion och Tech, två sektorer med stor framtidspotential, säger Kristoffer Stråth, Managing Partner.

Byråkultur som skapar framgång 

Många av byråns aktuella uppdrag är i nuläget kopplade till den rådande konjunkturomställningen, vilket har ställt krav på att kunna stötta i transaktioner som kräver en bredare kompetens än normalt. Likviditetsproblem och risk för obestånd är en verklighet för många företag just nu.

– Vår satsning på Rekonstruktion & Obestånd, tillsammans med vår tidigare kompetens inom M&A samt Bank & Finans, har gjort att vi har kunnat förena kärnverksamheten med den specialistkunskap som krävs idag. Vi erbjuder nu hela kedjan i vår obeståndsrådgivning inklusive konkursförvaltarskap genom rekryteringen av den erfarne obeståndsadvokaten Bill Kronqvist som leder Rekonstruktion & Obeståndsgruppen tillsammans med Peter Törngren. Satsningen har under våren resulterat i att vi verkligen kunnat vara behjälpliga vid förvärv med obeståndsproblematik som en särskild utmaning. Ett sådant exempel är vår medverkan i den omtalade räddningsaktionen av Ving-gruppen där bl.a. Peter Törngren och jag själv arbetade tillsammans med Vaiva Eriksson, som ledde transaktionsteamet, säger Sten Hedbäck, Partner (M&A).  

Natalie Bretz, Partner (Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad), framhåller att den väletablerade ”true partnership”-strukturen, som innebär att delägarnas ersättning inte är kopplad till individuell intjäning, medfört att firman jämförelsevis enkelt har kunnat strukturera om och förstärka där behov uppstått. 

– Vi tror starkt på att true partnership resulterar i bästa möjliga rådgivning för våra klienter, eftersom intern konkurrens minimeras. Ett lyckligt utflöde av detta är också att vi som firma kan vara snabbfotad när det gäller investeringar och anpassningar för framtiden. Som exempel står vi mitt i pandemin och lanserar en satsning på Fintech-området, där två av våra nya delägare Fredrik Gustafsson (Tech) och Eva Sundling (Bank & Finans) leder det arbetet, fyller Kristoffer Stråth i.  

– Den stora satsning byrån gjort de senaste åren på fastighetssidan har varit lyckosam. Fastighetsmarknaden är alltjämt likvid, fastigheter är på lång sikt alltid ett bra investeringsslag, och vi ser positivt på resten av året, säger Natalie Bretz.

Spetsad kärnverksamhet i fokus

TM & Partners har haft ett särskilt högt tryck i sin Bank- och Finansverksamhet under våren och sommaren, och det tycks inte ske någon avmattning inför hösten. Är det osäkra tider behöver både banker och låntagare se över hur de kan hantera situationen på kort- och lång sikt. 

– Vår verksamhetsbredd, med ett mycket starkt erbjudande inom Bank- och Finansområdet, samt att vi levererar relevant och senior rådgivning gör oss till en trygg partner i transaktioner och kan ge klienterna ett försteg oavsett bransch och komplexitet i transaktionen, säger Cecilia Rudels, Partner (Bank & Finans). Dessutom har vi relevant erfarenhet sedan finanskrisen 2008-2009 och är väl positionerade inte bara för att hantera nya transaktioner, utan även för att hantera insolvenssituationer genom pantrealisationer eller andra proaktiva åtgärder. 

Läs mer på www.tmpartners.se 

Om TM & Partners

TM & Partners har de senaste åren expanderat kraftigt med nya delägare och verksamhetsområden samtidigt som man har lyckats vinna både klienters och andra ledande advokatbyråers respekt och förtroende. TM & Partners har idag fler än 65 anställda och 17 delägare, som alla arbetar vid byråns kontor på Jakobs Torg 3. 

Kontakt: Kristoffer Stråth, Managing Partner
kristoffer.strath@tmpartners.se
08-400 283 00

 

Mer från Törngren Magnell & Partners Advokatfirma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Törngren Magnell & Partners Advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?