1515
Annons

Johar Bendjelloul tar över Sveriges Radios långkörare

6 frågor till Johar Bendjelloul, som blir ny programledare för Sveriges Radios Lördagsintervjun från den 26 mars.

Johar Bendjelloul blir ny programledare för Sveriges Radios Lördagsintervjun från den 26 mars.
Johar Bendjelloul blir ny programledare för Sveriges Radios Lördagsintervjun från den 26 mars.Foto:Mattias Ahlm

Hur känns det?
”Jag är på gott humör över detta, full av tillförsikt och det ska bli roligt.”

Lördagsintervjun har sänts i 25 år – vad är hemligheten bakom en sådan långkörare?
”Det är ett ärevördigt format och man har hållit sig till grundkonceptet hela tiden - att det är en sakintervju. Det kan vara nog så intressant att prata om personliga upplevelser och bevekelsegrunder men i den här intervjun gör vi inte det. Sedan har det så klart varit väldigt bra intervjuare genom åren, nu senast Tomas Ramberg och Monica Saarinen.”

Gör det att du känner press?
”Jag brukar inte känna press och blir inte nervös. Det är en av mina bästa egenskaper att jag saknar prestationsångest, tillsammans med min goda nattsömn.”

Ansvarsutkrävande är ett nyckelord i Lördagsintervjuns koncept – hur bekväm är du med tuffa intervjusituationer?
”Det är nog en förutsättning för att ha det här jobbet. Dålig stämning är helt okej, de normala och sociala koderna i ett vanligt samtal gäller inte i den situationen och de jobbigheter man normalt undviker är tillåtna här.”

Det är valår, hur kommer det att märkas i programmet?
”Allting skärps till och det blir mycket partiledare under våren så klart, sedan kommer jag göra Sveriges Radios partiledarutfrågningar i augusti tillsammans med Monica Saarinen. Men det blir inte bara politiker.”

Vilka gäster ser du mest fram emot?
”Det är alltid den man precis har läst in sig på, för det är en väldigt rolig process att borra ner sig i en annan människas värld. Men det hade varit kul med lite internationella personer, jag hade gärna intervjuat Emmanuel Macrón inför presidentvalet i maj, men sannolikheten att det blir av är väl låg.”


Innehåll från T2 DataAnnons

Unikt system för cybersäkerhet

Ronny Engelin, vice vd och Peter Pennsäter, CEO på företaget T2 Data understyker vikten av att företag säkerställer kontrollen i den mjukvara de utvecklar
Ronny Engelin, vice vd och Peter Pennsäter, CEO på företaget T2 Data understyker vikten av att företag säkerställer kontrollen i den mjukvara de utvecklar

Cybersäkerhet i dagens digitala värld är en stor utmaning för många företag och ett område där det råder stor brist på personer med spetskompetens. T2 Data har utvecklat flera framstående system bland annat för att identifiera sårbarhet i mjukvara och stärka företagens cybersäkerhet.

Cybersäkerhet är ett område under ständig och snabb förändring. Hållbara säkerhetsåtgärder måste förlita sig mer på inbyggd säkerhet, snarare än tilläggsfunktioner som kan vara svåra att underhålla och distribuera.

– Det är upp till alla som utvecklar mjukvara att säkerställa kontrollen. Direkt efter att produkten är levererad kan det komma nya säkerhetsutmaningar, vilket gör att allt som är levererat skall kontrolleras kontinuerligt. Det gäller att vara snabbfotad för att hålla säkerheten hög, säger Peter Pennsäter, CEO T2 Data.

T2 Datas system Secplatform/Virtuose kan separera till exempel säkerhetsfunktionalitet från den vanliga datormiljön och läggas i ett eget mjukvarulager som den ”vanlige” användaren inte ser eller behöver ta hänsyn till. På så sätt kan säkerheten hanteras centralt av ett fåtal experter samtidigt som säkerhetsnivån hålls hög. Systemet är unikt i sitt slag.

– Vi känner inte till någon produkt med samma koncept. Majoriteten av grundteknologierna som används är kända men sättet att kombinera och använda teknologierna tillsammans är unikt, säger Peter Pennsäter.

Brett användningsområde

Med en gemensam säkerhetsplan för alla klientsystem samt gemensam hantering av blandade operativsystem, som Windows eller olika Linux-distributioner, kan systemet användas som skydd av klientdatorer där användare ständigt lägger till nya funktioner eller interagerar med servrar över hela världen. 

Systemet fungerar även som skydd av infrastruktur eller inbyggda system som kontrollerar el- och vattenförsörjning, bilar, trafikstyrning, kommunikation, medicinsk teknik med mera. Mjukvaran delas in i skikt där den specialiserade hårdvarunära och säkerhetsrelaterade funktionaliteten separeras från mjukvara som styr affärslogik.

Forskningsbaserad teknologi

T2 Data investerar tungt i framtidsteknologi både gällande inhämtande och skapande av kunskap samt utveckling av produkter. Företagets produkter baseras på aktuell forskning.

– Forskning är en viktig komponent i T2 Datas DNA. Vi har deltagit som en aktiv industripartner i flera forskningsprojekt. Omvärldsbevakning där vi följer aktuell forskning är också en mycket viktig del i hur vi planerar för verksamheten framåt och i vilken riktning produkten behöver utvecklas för att vara relevant i framtiden, säger Peter Pennsäter.

Identifierar sårbarhet i mjukvara

Ett av de system som T2 Data utvecklat på en forskningsgrund är MAIA, en produkt för företag som utvecklar mjukvara. Mjukvaruutveckling är en global verksamhet och för att vara konkurrenskraftig krävs ständigt ökad effektivitet, snabbhet, kvalitet och säkerhet och för att uppnå detta behövs en stor mängd verktygsstöd och automatisering.

MAIA hjälper företag att identifiera sårbarheter i den mjukvara de utvecklar. Sårbarheter som, om de inte åtgärdas, kan nyttjas av angripare för att ta kontroll över datorsystem och samhällskritisk infrastruktur.

– Flera företag har utvärderat MAIA och jämfört med övriga marknaden. Vår lösning klassades som den mest kompletta, säger Ronny Engelin vice vd.

Men T2 Data nöjer sig inte med det utan utvecklar kontinuerligt nya tjänster som automatiskt inhämtar och bearbetar säkerhetsinformation från olika källor på Internet som sedan vidarebefordras till MAIA. 

Om: T2 Data grundades 1990 och utvecklar mjukvaruprodukter och -tjänster med expertis inom verktyg för mjukvaruutveckling, testautomatisering och säkerhet.

Läs mer på: www.t2data.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med T2 Data och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?