1515
Annons

Johansson skeptisk danskt förslag om asylhantering utom EU

Det dröjer än innan EU:s nya inrikeskommissionär Ylva Johansson lägger fram sina förslag till framtida asyl- och migrationspolitik. Men de lär knappast omfatta Danmarks förslag på att sköta all asylbehandling från mottagningscentraler utanför Europa.

Foto:Roger Turesson, Roger Turesson

”Jag ser det inte som en realistisk idé”, säger Johansson på besök i Köpenhamn på måndagen, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Några detaljer om vad hon planerar att föreslå ger hon dock inte.

”Min plan är att vara pragmatisk och lyssna till medlemsländerna. Vi måste hitta en kompromiss som kan accepteras av alla”, säger Johansson, som väntas presentera sina förslag under våren.

Danmarks integrationsminister Mattias Tesfaye ger samtidigt inte upp sina förhoppningar.

”Vi är inte eniga med alla som vi talar med, men jag är mer enig med folk nu än för två–tre år sedan”, säger Tesfaye enligt Ritzau.


Många migranter i Sverige söker anhöriga

Antalet människor som tappar kontakten med sina anhöriga under flykten till Sverige ökar kraftigt. 

Svenska Röda Korset, som hjälper människor att hitta saknade anhöriga, söker i dag efter över 7.500 personer.

Foto:Johan Nilsson/TT

Genom sitt världsomspännande nätverk hjälper den internationella rödakorsrörelsen människor att söka efter anhöriga de tappat kontakt med på grund av krig, konflikter, naturkatastrofer eller migration.

Enligt nya siffror från organisationen hade Svenska Röda Korset under tredje kvartalet i år nästan 2.000 öppna ärenden gällande över 7.500 personer.

”Det rör dels personer som kommit till oss i Sverige för hjälp, men även personer utomlands som tror att deras anhöriga tagit sig till Sverige. Vi får förfrågningar från Tyskland, Iran och en mängd olika länder”, säger Lais Salome, migrationsrådgivare vid Svenska Röda Korset.

Under 2017 avslutades 190 ärenden med att den eftersökta personen hittades, antingen död eller vid liv.

”Det är svårt att procentuellt säga hur många ärenden som avslutas per år, då vissa ärenden kan pågå under flera år. Vi har dock sett en stor ökning efter 2015 – flest ärenden kom in under 2016 och 2017. Det beror på att anhöriga ofta försöker söka själva först, eller så vet de inte att vi finns och erbjuder denna hjälp”, säger Lais Salome.

När någon kommer med en förfrågning till Svenska Röda Korset samlar de in så många uppgifter som möjligt om personen och den anhöriga som saknas – till exempel namn, ålder, födelseplats och senast kända adress. Därefter kontaktas Röda Korset i det aktuella landet.

”Vi finns i stort sett över allt. Låt säga att det är en person från Afghanistan, vilket är vanligast just nu. Vi frågar då personen var den senaste kontakten ägde rum, och kan då få svaret att det var i deras hemby. Vi skickar uppgifterna vi fått till Afghanistan, där våra kollegor eller frivilliga åker ut till byn och pratar med folk för att försöka lokalisera den saknade”, säger Lais Salome.

Röda Korset planerar för att antalet ärenden kommer öka – antalet saknade i Medelhavet ligger på extremt höga nivåer. Enligt organisationen saknas, eller dör, så mycket som en av 18 personer som flyr över havet.

”Det är precis lika viktigt att hitta döda personer som levande. De anhöriga lever i ovisshet och vill ha bekräftelse. Annars kan de inte gå vidare”, säger Lais Salome.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?