1515

Johansson: Exporterar "halv promille" till Saudiarabien

Sveriges export till Saudiarabien är redan nära noll, påpekar justitieminister Morgan Johansson (S) efter nya tyska krav på stoppad vapenexport. Samtidigt är det fortfarande oklart om den vapenexportlag som gäller sedan sex månader har haft någon effekt.  

Foto:Hossein Salmanzadeh

Tyskland fryste häromdagen vapenexporten till Saudiarabien, efter den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggis död på det saudiarabiska konsulatet i Istanbul. Landets näringsminister Peter Altmeier uppmanar andra EU-länder att följa efter. 

För svensk del gäller sedan ett drygt halvår en ny vapenexportlag, med högre krav på demokrati och respekt för mänskliga rättigheter i det importerande landet. För följdleveranser är bedömningarna mer generösa än för nya länder. 

Några vapenaffärer med Saudiarabien har inte prövats under den nya lagen och inga nya ärenden finns heller på bordet, enligt Christer Ahlström, generaldirektör på Inspektionen för strategiska produkter (ISP), till Di. 

De senaste åren har svensk krigsmaterielexport till landet uppgått till enstaka miljonbelopp, i fjol var det fråga om följdleveranser från till radarsystemet Erieye från försvarsindustrikoncernen Saab. 

“Det motsvarar cirka en halv promille av den svenska exporten på området”, säger justitieminister Morgan Johansson i ett skriftligt uttalande där han även pekar på att besluten fattas av ISP. 

Men regeringen borde ändå ta tillfället i akt, anser Svenska Freds ordförande Agnes Hellström. 

“Sverige borde markera och säga att vi stoppar all vapenexport till Saudiarabien”, säger hon. 

Allan Widman (L) var med och arbetade fram den nya lagen.

“Vi bör inte exportera krigsmateriel till Saudiarabien”, säger han. 

Förenade Arabemiraten hör till de länder fick grönt ljus att köpa stridsledningssystem från Saab, i en affär som gjordes upp strax före lagändringen i början av året. Regimen klassas som extremt auktoritär och har en framskjuten roll i Jemenkriget. 

“Det tolkar jag som ett tecken på att industrin förstår att vi har ett nytt regelverk”, säger Allan Widman. 

Vilket avtryck den nya lagen kommer att ha på svensk vapenexport i stort vågar Christer Ahlström inte dra slutsatser om i dag. 

“Det är svårt att göra en summering nu men man får inte glömma bort att det handlar om en skärpning av lagstiftningen”, säger han utan att vilja svara på om ISP har fattat något eller några beslut om avslag sedan lagen infördes. 

 Ett viktigt test för den nya lagen är hur Sverige hanterar en eventuell Jas Gripen-beställning från Filippinerna, påpekar Agnes Hellström, då regimen under president Rodrigo Duerte har fått hård kritik för brott mot mänskliga rättigheter. 

 


Innehåll från RoboMarketsAnnons

Multi-asset-mäklaren RoboMarkets etablerar sig i Sverige med unik prismodell

Mats-Olof Engarås och Maximilian Ström, Managing Director respektive kundansvarig på RoboMarkets.
Mats-Olof Engarås och Maximilian Ström, Managing Director respektive kundansvarig på RoboMarkets.

Många privata investerare är sofistikerade i sin handel och letar ständigt efter de bästa möjligheterna. Nu erbjuder multi-asset-mäklaren RoboMarkets sina tjänster inom CFD- och aktiehandel på den svenska marknaden.

– Vi lanserar också en transparent prismodell med fast månadsavgift som inkluderar obegränsad handel i amerikanska aktier utan courtage samt courtagefri CFD-handel med mycket attraktiva spreadar, säger Mats-Olof Engarås, Managing Director på RoboMarkets i Sverige.

Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets här

Den tidiga etableringen av nätmäklare och andra bankutmanare i Sverige har bidragit till ett väl utbrett intresse för investeringar och trading bland privatsparare. Med de senaste årens centralbanksstimulanser med hög likviditet, stort flöde av nya börsnoteringar och ”meme stocks”, eller internetfenomensaktier, har intresset för trading ökat ytterligare. Många använder sig av flera mäklare och handelsplattformar och medvetna investerare letar hela tiden efter nya möjligheter.

Efter att RoboMarkets framgångsrikt etablerat sig i ett flertal europeiska länder har snabbväxaren öppnat i Sverige. Bolaget erbjuder sina kunder exponering mot ett stort och diversifierat utbud av underliggande instrument på olika marknader till förmånliga handelsvillkor och support på svenska.

– Vårt mål är att vara flexibla och snabbrörliga för att möta marknadstrenderna. Nu fortsätter vi att utveckla och anpassa våra tjänster för att bli ett än mer attraktivt alternativ för svenska kunder, fortsätter Mats-Olof Engarås.

Kundfokuserat team

RoboMarkets lägger stor vikt vid att ha en nära dialog med sina kunder och för att erbjuda bästa möjliga kundsupport har man också rekryterat personal till kontoret i Stockholm. Kundteamet leds i dagsläget av Maximilian Ström och Mats-Olof Engarås, som tillsammans har lång erfarenhet från finanssektorn och kundfokuserade roller.

Hos RoboMarkets har kunderna tillgång till de välkända tradingplattformarna MetaTrader4 och MetaTrader5, med webbaccess och mobilapplikationer, samt den egenutvecklade plattformen R StocksTrader, som speciellt tagits fram för aktiehandel, med användarvänlighet och flexibilitet i fokus. För att möta det växande intresset för automatiserad trading erbjuds kunderna även användarvänliga verktyg för att bygga sin egen tradingrobot.

– Helhetserbjudandet med tradingplattformar, tillgängliga marknader och handelsvillkor är anpassade för att vara konkurrenskraftiga både för professionella, sofistikerade traders och för handlare med mindre erfarenhet, säger Mats-Olof Engarås.

I kombination med den unika prismodellen erbjuds nya kunder att handla utan månadsavgift fram till sista februari 2022.

Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets här

Riskinformation: CFDs är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstångseffekten. 61.41% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar CFDs via den här leverantören. Du bör överväga om du förstår hur CFDs fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlora dina pengar. Om den med CFD förenade risken upplevs som komplicerad för dig, sök oberoende råd.

Mer från RoboMarkets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RoboMarkets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?