Annons

Johanna Jeansson: Politisk osäkerhet – men kronan klarar sig

Stora tapp för de stora partierna och framgångar för flera små. Om det jämna resultatet i SVT:s preliminära valundersökning håller kommer politisk osäkerhet prägla Sverige ett bra tag till. Men den pressade kronan kan ges viss respit – åtminstone i närtid.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Inför valet har Sverige har haft omvärldens ögon på sig. Sprickan mellan de etablerade partierna och ytterkantspartierna SD och V i den relativt välmående svenska ekonomin påminner om samma spänningar som i Italien, Frankrike och Tyskland det senaste året. Att både V och SD dessutom har pratat om en möjlig swexit – ett utträde ur EU – har ytterligare fått internationella medier och analytiker att oroa sig för utsikterna för svensk politik.

Effekterna av den ökade politiska osäkerheten har framför allt synts i den svaga kronan som har tappat 2 procent mot euron sedan början av augusti. Enligt en enkät av nyhetsbyrån Bloomberg inför valet skulle kronan ha kunnat försvagas till som mest till 10,85 mot euron om Sverigedemokraterna blir största parti. Med en rödgrön regering förutsågs små förändringar, medan kronan väntas gå något starkare om Alliansen blir största block.

Förutom kroneffekterna spelar det på kort sikt liten roll för finansmarknaden vem som ska regera med vem. Att även nästa regering ser ut att bli en svag minoritetsregering ändrar inte förutsättningarna i närtid för de multinationella företag som dominerar Stockholmsbörsen. För dem är det viktigare vad som händer med konjunkturen i Tyskland eller Kina.

Inte heller lär SD:s eller V:s framgångar jämfört med valet 2014 oroa räntemarknaden. Det gäller att komma ihåg att den ökade osäkerheten kring svensk inrikespolitik är grus i en annars ganska väloljad maskin. Viktigare för marknadsräntorna är vad Riksbanken gör samt att det finns ett tydligt finanspolitiskt ramverk som har pressat den offentliga skulden till låga 40 procent av BNP.

På längre sikt har riksdagens sammansättning däremot större betydelse för ekonomin. De gångna mandatperioderna har visat hur en minoritetsregering kan råka ut för allt från hot om nyval till utbrytningar ur budgeten och prat om att avsätta ministrar. Söndagskvällens preliminära siffror talar för att nästa regering kommer att styra ett fragmenterat parlament och dessutom en mer splittrad väljarkår än tidigare.

Just nu går svensk ekonomi starkt – den senaste tillväxtsiffran visade en BNP-tillväxt på över 3 procent i årstakt. Men den höga tillväxten kommer inte att gynna nästkommande regering på samma sätt som hittills. Det gör det än mer nödvändigt med reformer så att ekonomin fungerar smidigare och mer flexibelt.

Flera politiker har flaggat för viljan att gå över blockgränserna i viktiga frågor som bostads- och arbetsmarknaden samt integrationspolitiken och skattesystemet. I bästa fall gör sämre ekonomiska tider att samarbetsviljan ökar. I värsta fall betyder politiska låsningar att Sverige står sämre rustat för nästa konjunkturnedgång.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera