1515

Johanna Jeansson: Mays fiasko behöver inte bli britternas

Det brittiska valet resulterade i ett splittrat parlament, där varken Theresa Mays Tories eller Jeremy Corbyns Labour lyckades säkra en egen majoritet. Det betyder att osäkerheten om hur landet ska ledas ur EU har ökat.

Bild:Colourbox

Den ökade ovissheten visade sig tydligast på valutamarknaden där pundet på fredagen tappade cirka 1,7 procent mot dollarn, nästan 1,5 procent mot euron och drygt 1 procent mot den svenska kronan jämfört med på torsdagseftermiddagen. På ränte- och aktiemarknaden var reaktionerna mindre.

Den brittiska valutan har utgjort en krockkudde för ekonomin efter brexitomröstningen. Pundförsvagningen jämfört med för ett år sedan har lyft många exportbolag på Londonbörsen som stigit nästan 20 procent på ett år, mer än amerikanska S&P 500 och nästan lika mycket som Stockholmsbörsens OMXSPI.

Samtidigt betyder ett lägre värderat pund att de brittiska hushållen förlorar köpkraft, där högre importpriser bland annat lyfter matpriserna.

Effekterna av det anas nu i tillväxtstatstatistik som fredagens BNP-indikator från tankesmedjan NIESR. Efter att ekonomin växte med över 0,5 procent i kvartalstakt kring årsskiftet har den indikatorn växlat ner till cirka 0,2 procent under mars–maj.

Valutamarknadens initialt negativa reaktion på den ökade osäkerheten är förståelig. Ovisshet är och förblir marknadens sämsta vän och förhandlingarna med EU kommer troligtvis bli mer komplicerade om Storbritannien leds av en minoritets- eller samarbetsregering.

På lite sikt är det däremot inte säkert att det senaste valresultatet behöver betyda en fortsatt valutaförsvagning.

Tories med Theresa May i spetsen har hållit en hård linje i brexitfrågan med parollen att inget avtal med EU är bättre än ett dåligt avtal. Det har gjort sannolikheten stor för en hård exit, där Storbritannien kan lämna EU utan ett nytt handelsavtal på plats.

Med större mandat för partier som uttryckt sig mjukare gentemot EU, som Labour och Liberaldemokraterna, borde den risken minska.

En mindre hård brexit är bättre än alternativet för den brittiska ekonomin som skickar nästan hälften av sin export till EU. Det borde också vara bättre för de många europeiska företag som är beroende av regionens andra största ekonomi.

Det brittiska valresultatet blev en stor plump i protokollet för Tories och Theresa May och nu ökar den politiska osäkerheten. Men det behöver inte betyda svartare utsikter för Storbritannien, åtminstone inte på lite sikt.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/13541xLpgSNX/


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?