1515

Johanna Jeansson: Feds prognoser är ett trendbrott

Den amerikanska centralbanken höjde räntan på onsdagskvällen och för första gången på länge höjde ledamöterna också sina ränteprognoser för kommande år.

Det förstärker trenden med stigande obligationsräntor och en starkare dollar.

Federal Reserves, Feds, räntekommitté höjde som väntat styrräntan till intervallet 0,5-0,75 procent – nästan på dagen ett år efter att ha levererat den första räntehöjningen efter finanskrisen. Mindre väntat var att Fed-ledamöterna också flaggade för snabbare höjningar framöver.

”Vi räknar med att ekonomin fortsätter utvecklas i god takt”, sa chefen Janet Yellen på presskonferensen efter beskedet.

”Det reflekterar det förtroende vi har för den återhämtning som redan har skett och vår bedömning att den fortsätter.”

Beskedet är en stark kontrast mot den europeiska centralbanken, som nyligen förlängde sitt massiva stimulansprogram till efter nästa sommar. Det är även en kontrast mot den svenska Riksbanken som också väntas utöka sina obligationsköp vid räntemötet nästa vecka.

Dollarn stärktes efter Fed-beskedet samtidigt som obligationsräntorna steg och börserna tvekade. Mot kronan stärktes dollarn till omkring 9,30 – den högsta nivån på femton år.

Feds så kallade dot-plot, där räntekommitténs medlemmar anger var de ser räntan framöver, visade att medianen räknar med att onsdagens räntehöjning ska följas av ytterligare tre 2017. Det är en höjning mer än vad som ritades in efter räntemötet i september och första gången sedan 2014 som Fed har reviderat upp sin räntebana.

Upprevideringen är ett trendbrott – även om Fed-chefen Janet Yellen under presskonferensen försökte tona ner betydelsen av prognosförändringarna genom att säga att alla ledamöter inte trodde på snabbare räntehöjningar under 2017.

”Ett par ledamöter – inte alla - höjde sina prognoser något för räntan de kommande åren”, sa Janet Yellen. ”Någon av dessa har möjligen tagit hänsyn till mer stimulanser från finanspolitiken.”

Frågan i fokus för Fed är om den nyvalde presidenten Donald Trump ska göra allvar av sina planer på upp till 1 000 miljarder dollar (mer än 9 200 miljarder kronor) i infrastruktursatsningar, skattesänkningar och avregleringar. Det skulle spä på aktiviteten ytterligare i en ekonomi som redan håller hyfsad fart.

Arbetslösheten på 4,6 procent är redan något under den nivå som Fed-ledamöterna räknar med är långsiktigt hållbart. Samtidigt talar företags- och konsumentförtroendet för att BNP-tillväxten kan ta ytterligare fart. På onsdagen lyfte Fed sin tillväxtprognos något till 2,1 procent nästa år och 2 procent 2018. Den underliggande inflationen väntas fortfarande stiga från dagens 1,7 procent till 2 procent i slutet av 2018.

Marknaderna har reagerat snabbare än Fed på Donald Trumps löften om ökade stimulanser. Sedan valet har obligationsräntorna stigit cirka en halv procentenhet samtidigt som dollarn är nästan 5 procent starkare mätt mot en handelsvägd korg av valutor. Den uppgången gör en del av Feds jobb med att bromsa ekonomin och kan hindra centralbanken, precis som under 2016, från att genomföra alla sina planerade höjningar.

Till saken hör också att Feds ränteråd som alltid förändras efter årsskiftet. Det betyder att fyra ledamöter som har förordat relativt högre räntor – bland andra Esther George och Loretta Mester – förlorar sin rösträtt till förmån för fyra ledamöter som brukar vilja se relativt lägre räntor.

Det återstår alltså att se om Fed med chefen Janet Yellen i spetsen håller det som utlovades på onsdagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?