Johan Wiktorin: Fred genom styrka blir Vita husets valspråk

Valet av Donald Trump och nyheten att oljechefen Rex Tillerson är nominerad till posten som utrikesminister i USA väcker farhågor om rysk påverkan på amerikansk demokrati.

Rex Tillerson.
Rex Tillerson.Bild:AP

Med valet av Exxons Mobils vd till sin utrikesminister har Donald Trump än en gång överraskat omvärlden. För en månad sedan hade ingen bedömare placerat honom på den posten.

Rex Tillerson får en viktig position mellan den nationelle säkerhetsrådgivaren Michel Flynn och den nominerade försvarsministern James Mattis. Gemensamt med Flynn har Tillerson diskutabla relationer med Kreml, vilket har dragit till sig hård kritik.

Den nyvalda presidenten satsar allt på ett kort för att få igenom sina kandidater, men spelar ett högt spel. Genom att öppet ifrågasätta kompetensen hos de amerikanska underrättelsetjänsterna har han dragit på sig öppen fiendskap redan före sitt tillträde. Särskilt som dessa är tämligen överens om att den ryska ledningen har försökt gripa in i den demokratiska processen för att få Donald Trump vald.

En viktig parameter i försöken att värdera hur USA:s utrikespolitik kommer att utformas är tyngdpunkten mellan Vita huset å ena sidan och utrikesministeriet Foggy Bottom och Pentagon å andra sidan.

Under president Barack Obama har det Nationella säkerhetsrådet fått allt mer att säga till om. Det har resulterat i oklara linjer med den politiska reträtten i Syrien som värsta exemplet.

En rimlig förklaring till Donald Trumps agerande är att han vill forma en allians med Vladimir Putin mot politisk islam och möjligen mot Kina.

Problemet med en sådan plan är att Kreml har hoppat jämfota in i Mellanöstern och förvärrat kaoset med sina terrorbombningar i Syrien tillsammans med Iran. Det iranska prästerskapet har ju upprättat den farligaste formen som finns av politisk islam, den islamiska republiken. Många av Donald Trumps nomineringar är också kända förespråkare för hårda tag mot ayatollorna i Teheran.

Parallellt kommer dubbla signaler om relationerna med Kina och allierade i regionen. Utspelet om två Kina kompletteras med förslag om att inte teckna handelsavtalet TPP. Den nye utrikesministern däremot är en frihandelsvän och har tidigare varit för avtalet som sådant.

Eventuella amerikanska försök att destabilisera Iran skulle dessutom möta på hårt kinesiskt motstånd. Peking skulle uppfatta en USA-vänlig regim i Teheran som ett direkt hot mot kinesiska sjöförbindelser från Afrika och Mellanöstern. Att få med sig Kreml på den linjen ter sig närmast otänkbart i dagsläget.

Sammantaget talar det för att Trumpadministrationen riktar sina första ansträngningar mot IS och Nordkorea för att demonstrera handlingskraft i respektive region, medan stora investeringar görs i infrastrukturen samt krigsmakten för stormaktskonfrontation.
Fred genom styrka blir valspråket från Washington efter årsskiftet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?