1515
Annons

Johan Wiktorin: Eldupphör med stor osäkerhet

Gårdagens utropande av eldupphör i Syrien innebär att en ny akt i det syriska dödsdramat har börjat. För regionen symboliserar det ökat ryskt inflytande på amerikansk bekostnad och alla försöker förtvivlat räkna ut vad som händer när Trump tillträder, inte minst Erdogan.

När president Erdogan som premiärminister i Turkiet 2011 gick i bräschen för stödet till upproret i grannlandet Syrien försökte han axla rollen som sunnimuslimsk världsledare. Fem år senare är han reducerad till en biroll, även om han försöker att inte låtsas om det. Regissören heter Vladimir Putin och Ryssland har med grovt våld parat med stora kunskaper om regionen format en situation, där Erdogan tvingas rädda det som räddas kan av sina ombud i Syrien.

Avtalet, vars acceptans ännu är oklar, försöker bereda vägen för fredsförhandlingar i Kazakstan, utan västmakterna. Tre stora grupperingar är lämnade utanför texterna. De syriska kurderna med band till PKK, olika Al Qaida-grupperingar och IS.

För kurderna i PYD/YPG innebär det ett starkt begränsat manöverutrymme. En kurdisk stat på syriskt territorium är helt oacceptabelt i Ankara. Det är det även i Damaskus, och utan full rysk support blir kurderna tvungna att sitta still så länge.

Och skulle både kurder och turkstödda rebeller sitta still, så kan IS behålla staden al-Bab nordost om Aleppo en tid till. Med många hot tillfälligt neutraliserade kan Assad dra ned tempot en stund och låta den internationella koalitionen istället ödsla energi mot IS med flyganfall den närmaste tiden.

Märkligt nog räknade ryska UD in två minst sagt extrema grupper i den moderata oppositionen. Den starkaste av dem, Ahrar al-Sham, befinner sig nu i ett svårt dilemma. Ska den acceptera avtalet, vilket skulle minska gruppens radikala trovärdighet eller ska den avstå och räknas in i al-Qaida-lägret? Mycket talar för att den kommer neka en överenskommelse och därför bli tvungen att dra sig tillbaka till Idlib norr om Aleppo. Väl där kan de bägge garanterna, Ryssland och Turkiet, komma överens om att dessa är ett legitimt mål för nya iranska och ryska attacker.

Sammantaget innebär detta att kriget i Syrien kommer att gå vidare, men med ett nytt utseende. Två större osäkra faktorer finns. Den ena är hur Gulfstaterna, anförda av Saudiarabien, kommer att värdera läget. Troligen är bilden att Iran stärkt sitt inflytande, vilket kan tvinga dessa till att öka insatserna. I synnerhet som shiamuslimska protester i Bahrain börjar bubbla igen med iransk uppmuntran.

Den andra osäkerheten rör vad den nya amerikanska administrationens politik kommer att bli i Mellanöstern. Ouvertyrerna från Donald Trump till Putin har säkerligen varit viktigt för Erdogans försök att komma närmare Kreml. Den nye presidentens utrymme till överenskommelser kan emellertid ha blivit vingklippt av Obamas beslut i går kväll om sanktioner och utvisningar av rysk underrättelsepersonal.

Den amerikanska kongressen, i synnerhet senaten, är starkt fientlig till teokraterna i Teheran och deras allierade Ryssland. Det innebär att Trump blir tvungen att välja på en rivstart och försöka att köra över kongressen och många av sina tyngsta namn i den nya administrationen. Alternativet är att försöka forma kabinettet först och då riskera att bli nednött av kontrahenterna i det egna partiet.

Den valde presidentens beteende så här långt talar för begränsad impulskontroll och självöverskattning, vilket innebär att vi kan få se tvära kast i relationerna mellan stormakterna. Det är denna ovisshet som håller lamporna tända i Ankara och det syriska ombudskriget kommer därför inte sluta med detta avtal. Erdogan kan känna sig tvungen att anfalla al-Bab för att blidka både Putin och Trump.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?