Annons

Johan Rockström: Sverige är viktigare än vi tror

Vi lever i ett land där cirka 70 procent av befolkningen litar på klimatforskningen och är oroliga för konsekvenserna av den globala uppvärmningen.

Så problemet är inte att vi inte förstår diagnosen, att planeten mår dåligt och att vi är orsaken. Problemet är att vi inte agerar som om huset står i brand, vilket det gör.

Bild:Ieva Cika/TT

Passivitet har många förklaringar. Jag vill reda ut en av de mest populära, nämligen vad det spelar för roll om Sverige blir fossilfritt. Vi orsakar ändå bara cirka 1 promille av världens utsläpp. Okej, till och med 2 promille om vi inkluderar vår konsumtion och allt resande.

Stämmer detta? Självfallet vore det planetär hybris att påstå att vi kan påverka 500-faldigt jämfört med vår egen storlek, och därmed nå hela världen. Men är vår hävstångsfaktor, vår förmåga att påverka världen till fossilfrihet, inte större än vår ringa storlek?

Låt mig göra ett försök att beräkna vår hävstångsfaktor för klimat och hållbar utveckling. Ni får ha överseende med några av mina antaganden, men vi är nog överens om att detta är komplext. Hur mycket klimatmakt har Sverige i världen?

Jag väljer fyra områden med stor påverkan på världen:

Konsumtion: Vi lever i en globaliserad värld där Sveriges påverkan på konsumtion beror på agerande av stora bolag. Ett exempel är Ikea, världens största återförsäljare av möbler som står för cirka 1 procent av världens användning av trä till möbler. 

Med detta som måttstock spelar Sverige, när det gäller konsumtionsbeteende, i en liga som är 5 gånger större än vad våra 2 promille föreslår. Detta är troligen en underskattning, givet Ikeas och H&M:s stora påverkan på konsumtion i världen.

Transporter: Sverige är världens största tillverkare av tunga lastbilar, med Volvokoncernen och Scania. 

Vad lastbilstillverkarna väljer att göra för fossilfrihet påverkar hela världens mobilitet. Sverige producerar cirka 8 procent av världens tunga lastbilar, vilket ger oss en hävstångsfaktor på 40.

Kunskap: Sverige är besjälat med ett av världens mest respekterade varumärken, Nobel, som signalerar vetenskapens roll för mänsklighetens framtid. Denna svenska influens på världen kan inte mätas. 

Men vi spelar, utan tvekan, i samma kunskapsliga som Tyskland, Frankrike, USA, Japan och Storbritannien. Dessa länder släpper i medeltal ut cirka 50 gånger mer koldioxid än Sverige, en hävstångsfaktor på 50.

Politik: Sverige var 1991 först i världen med en koldioxidskatt på cirka 100 dollar per ton. I dag har ett fyrtiotal länder tagit efter och introducerat ett nationellt pris på kol. Sverige visade tidigt att ett pris på kol bidrar till att frikoppla ekonomisk tillväxt från att skada klimatet.

Vi kan förstås inte hävda att det är tack vare oss som många, sent omsider, har tagit efter oss. Men låt oss inte förminska vår roll. Min bedömning är att vi kan ta halva äran. En hävstångsfaktor på 20.

Detta indikerar att vi spelar i en liga 5 gånger större än oss själva inom konsumtion, 40 gånger inom transporter, 50 gånger för kunskap och 20 gånger för politiska styrmedel. 

Vi skulle således ha ett globalt inflytande som är 5–50 gånger större än vår storlek. Min slutsats blir att vi i genomsnitt har en hävstångsfaktor på 25, vilket skulle innebära att våra futtiga 2 promille motsvarar 5 procent av världens utsläpp i termer av påverkan. 

Det kan fortfarande synas begränsat. Men det motsvarar utsläppen från allt flyg i världen!

Dessutom är det troligen en underskattning. Sverige har ett oproportionerligt stort inflytande inom miljö och utveckling. Vi toppar alla rankningar av länders kapacitet att genomföra FN:s mål för global hållbar utveckling. Det är till Sverige kinesiska delegationer kommer för att lära sig hur hållbar välfärd kan utformas. Vi är, när det gäller miljö, bäst i klassen. 

Alla tittar på oss. Det ger oss en stor hävstång. Men även ett stort ansvar. För om Sverige misslyckas, då misslyckas garanterat världen.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.
Innehåll från EKNAnnons

Skånska exportsuccén förbättrar swingen med en liten elstöt

Laszlo Varga är vd på DeWiz Golf AB.
Laszlo Varga är vd på DeWiz Golf AB.

Genom att under samma tak erbjuda såväl fordon som banktjänster kan Nordens näst största bank sänka kundernas kostnader – och hjälpa dem att bli grönare.

– Vi har samma mål: att vara en drivande kraft i den gröna omställningen. Det gör oss till en perfect match, säger Pernilla Alkell, försäljningschef på Autolease Sverige.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt 

– När du sätter DeWiz runt handleden mäter den din golfswing i detalj – hastighet, vinkel, drivning, lutning, tid, var din bakswing slutar och mycket mer. Den mäter allt detta i realtid så att du kan träna medvetet varje gång du slår ett slag, förklarar Laszlo Varga som är vd på det skånska wearable tech-bolaget.

Sedan tidigare finns det teknik för att mäta bollbanan och allt som händer efter slaget. Laszlo Varga förklarar att hans bolag nu kan bidra med själva ”indatan”, det vill säga vad som egentligen leder till ett visst resultat.

Att kunna mäta golfswingen är en sak, men alla golfare vet att det inte alltid räcker att veta var felet ligger. Man måste också arbeta bort den dåliga vanan. Därför har DeWiz ännu en pedagogisk egenskap – nämligen den lätta elstöten du får när du inte swingar som du borde.

– Det är egentligen snarare en lätt elektrisk impuls som signalerar att du gjorde något fel. Det här handlar om betingning – det lilla obehaget du känner får hjärnan att över tid undvika just det misstaget och i stället ändra beteende mot de swingar som inte resulterar i obehag.

Sålde slut på allt

Kombinationen av realtidsanalys och modifiering av golfswingen har lett till en formidabel exportsuccé. Efter mindre än två år säljs DeWiz i 53 länder och exportandelen är 96 procent.

– Vi tänkte export från start givet att de allra flesta av världens 70 miljoner golfare finns utomlands. Och vi tänkte rätt, så rätt att vi i slutet av förra året hade sålt slut på hela produktionen. Det var ett angenämt problem, men likväl ett problem – och det var då vi tog kontakt med EKN.

Laszlo Varga insåg att DeWiz behövde en injektion av kapital för att kunna fortsätta växa. Marknadsföring kostar pengar och samtidigt krävde produktionen resurser. En rad komponenter hade lång leveranstid och skulle dessutom betalas i förskott, vilket skulle låsa upp kapital under en period. Och att ta in mer pengar via investerare skulle späda ut aktiekapitalet.

EKN kan täcka 75 procent av bankens risk

– Ett banklån var därför rätt väg att gå. Jag hade hört talas om statliga EKN och visste att de kunde vara med och dela bankens risk när exportbolag behöver låna pengar. När jag kontaktade EKN fick jag också veta att de numera också kan hjälpa nyetablerade tillväxtbolag och täcka upp till 75 procent av bankens risk. Det gör det så klart mycket lättare för banken att säga ja.

Tack vare samarbetet med EKN, Exportkreditnämnden så sa banken mycket riktigt ja. Enligt Laszlo Varga var stödet avgörande för tillväxtresan.

– Utan EKN hade vi behövt välja mellan att satsa på försäljningen eller att låsa fast kapitalet i komponenter som levereras om ett år. Men vi behöver så klart göra både och. Med EKN och vår bank i ryggen slipper vi välja och kan tänka tillväxt både på kort och lång sikt.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa företag med bankfinansiering 

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera