Annons

Johan Rockström: Halveringstiden är nyckeln

Planeten har blivit 1 grad varmare och vi är huvudorsak. Vi har troligen ytterligare en halv grad på gång då stor del av uppvärmningen har gömts undan i haven.

Johan Rockström, krönikör i Di.
Johan Rockström, krönikör i Di.Bild:Evelina Carborn

Konsekvenserna ser vi redan i dag. Världens korallrev är under existentiellt hot. Isar smälter. Haven höjs. Säsonger skiftar. Vädret blir extremare.

Sent vaknade världens ledare. Parisavtalet förbinder världen att hålla den globala uppvärmningen så långt under 2 grader som möjligt, med sikte på 1,5 grader.

2 grader är inte ett mål, det är en smärtgräns, där vi vet att vi får stora men förhoppningsvis hanterliga problem.

Men vad krävs för att lyckas? I en ny vetenskaplig studie i tidskriften Science har vi översatt vad Parisavtalet betyder för världen:

1. Vi måste böja den globala utsläppskurvan av koldioxid från fossila energikällor senast 2020 och sedan rusa ned för en kurva där vi minskar utsläppen med 6–7 procent per år, för att nå en fossilfri världsekonomi 2050–2060. Men detta räcker inte.

2. Vi måste omvandla jordbruket från att vara världens enskilt största källa av växthusgaser till att bli en av världens största sänkor av växthusgaser. Men detta räcker inte.

3. Vi måste sköta alla kvarvarande naturliga ekosystem så att de fortsätter att ta upp och lagra koldioxid. Men inte ens detta räcker.

4. Vi måste börja investera i och skala upp teknologier för koldioxidavskiljning från kraftverk och genom biomassa. Detta måste ske fort.

Och även om vi lyckas med allt detta så har vi bara 66 procent chans att hålla den globala uppvärmningen under smärtgränsen 2 grader.

Kan vi lyckas? Svaret är att vi kan om vi vill. Lösningarna finns. Och historien visar att vi har lyckats med stora transformationer förr.

Gordon Moore förutspådde 1965 det otroliga att hastigheten i datorer skulle fördubblas var 24:e månad. Moore’s Law har blivit en självuppfyllande profetia som har drivit på innovationstakten i den digitala industrin.

Nu introducerar vi en ny lag, inspirerad av Moore’s. Den globala takten av utsläppsminskningar som världen måste följa översätts till en Global Carbon Law, som säger; halvera utsläppen varje årtionde.

Om vi lyckas med detta halveras de globala utsläppen från cirka 40 miljarder ton koldioxid per år 2020, till 20 miljarder ton 2030, för att ytterligare halveras till 10 miljarder ton 2040 och nå ned till 5 miljarder ton 2050.

Om vi följer denna Carbon Law har vi en chans att nå Parisavtalet.

På samma sätt som Moores Law hoppas jag och många forskare med mig att en Global Carbon Law kan bidra till en exponentiell resa mot fossilfrihet.

Och det intressanta är att vi följer redan en Global Carbon Law. Globalt fördubblas produktionen av förnybar energi, från bland annat vind och sol, ungefär vart femte år. Vi har följt denna exponentiella takt i tio år.

Om vi fortsätter som i dag slår vi ut kol i världen under tidigt 2030-tal och olja cirka 2040, för att nå en helt fossilfri värld 2050.

Utmaningen är att hålla världen på Parisspåret, vilket kräver innovation, reglering, investering, och framför allt vision och entusiasm.

Jag hoppas att en Global Carbon Law kan bidra till detta.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?