1515

Johan Rockström gör Netflix-dokumentär

Den svenske miljöprofessorn Johan Rockström är centralfiguren i en ny dokumentär på Netflix, som redan använts av Vita huset vid klimattoppmötet härom veckan.

Foto:Evelina Carborn

Johan Rockström är huvudpersonen i Netflix NFLX +1,38% Dagens utveckling nya klimatdokumentär ”Breaking boundaries: The science of our planet”, som släpps globalt på streamingplattformen den 5 juni. Johan Rockström var tidigare vd för Stockholm Resilience Center, men är i dag chef över det Tysklandsbaserade klimatforskningscentret Potsdam Institute for Climate Impact Research och har blivit en internationell profil inom klimatforskning.

”Jag var med i David Attenboroughs stora ´A life on our planet´-serie på Netflix, och sedan fick jag ett stort projektförslag om att göra en film om vetenskapen bakom planeten”, säger Johan Rockström.

Hur känns detta?

”Det känns jättespännande. Jag har ju kämpat och lett den här internationella forskningen om planetära gränser sedan vi publicerade 2009 och känt så starkt de senaste åren att vi måste som forskare kliva fram och kommunicera den här nya berättelsen om att vi måste bli förvaltare av hela planeten, för vår egen framtid.”

Det är inte bara en ödesfråga utan filmen är också starkt positiv.

”Om vi kan bli förvaltare av hela planeten så har vi goda förutsättningar att både leverera FN:s Agenda 2030 och svara på Greta Thunbergs och alla ungdomars krav om att lämna en planet efter oss som människor kan leva på. Äntligen kommer filmen om den berättelsen ut”, säger Johan Rockström.

Filmen är 1 timme och 13 minuter lång och har gjorts av Silverback Films, som även har gjort ”A life on our planet”. Även i ”Breaking boundaries” är det David Attenborough som ledsagar tittaren.

”Den bygger helt på min forskning om planetära gränser och det är jag som är huvudperson, men det är även intervjuer och nedslag i miljöer på Antarktis, Grönland och Amazonas.”

Parallellt med filmen släpper Johan Rockström också en bok med samma titel, tillsammans med kollegan Owen Gaffney, där klimataktivisten Greta Thunberg har skrivit förordet. Boken ges ut på det brittiska förlaget Penguin Books, men diskussioner med svenska förlag pågår.

USA:s miljöminister John Kerry, som fått se filmen i förväg, blev enligt Johan Rockström så förtjust att han inledde sitt anförande på klimattoppmötet härom veckan med att visa en tio minuter lång sammanfattning av filmen.

Har det betydelse att just Netflix visar filmen?

”Det tycker jag, för de gör en global satsning och då kan den nå ut mycket, mycket bredare. Dessutom har de en publik som man som akademiker har väldigt svårt att nå.


Innehåll från SalesforceAnnons

Så når de framgång i den nya digitala världen

Handelsbanken, Volvo Cars och andra framgångsrika storföretag avslöjade sina framgångsrecept under ett livestreamat event. ”90 tempofyllda minuter.” 

I dag arbetar vi var som helst, vi leder på distans, utvecklar tillsammans och samarbetar över gränser och tidszoner. Vad krävs egentligen för att lyckas i en digital värld? Svaren fick vi på ett livestreamat event den 6 maj, där Sveriges främsta experter tillsammans med programledare Peter Settman diskuterade hur vi skapar förutsättningar för nya former av tillväxt och framgång.  

Eventet Salesforce Live arrangerades av kundrelationsjätten Salesforce, vars Sverigechef Dan Bjurman säger:  

– Under 90 tempofyllda minuter inspirerades vi av nya sätt att tänka, och tog del av konkreta framgångsfaktorer för att agera i den nya digitala världen. Tillsammans med bland andra Handelsbanken, Volvo Cars, Sandvik, MatHem, Trustly och Stadsmissionen fick vi skarpa exempel från olika branscher, och spaningar om framtiden från professor Micael Dahlen och futurologen Ashkan Fardost.  

Från Handelsbanken deltog Catharina Belfrage Sahlstrand, Group Head of Sustainability och Stephan Erne, Chief Digital Officer i en breakout-session. De berättade om bankens resa inom digitalisering och hållbarhet, var man står idag samt hur de ser på framtiden.  

Liksom i andra branscher har pandemin satt ytterligare fart på digitaliseringen inom banksektorn och medfört nya prioriteringar. Salesforce undersöker varje år vilka frågor som är viktigast bland beslutsfattare inom finansbranschen globalt. Den senaste rapporten ”State of Finance 2020” med 

2 800 respondenter pekar på stora skillnader före och efter pandemins utbrott.

Ladda ned State of Finance 2020 här  

– Finansiella aktörer i Norden har helt stuvat om bland sina prioriteringar. Ökad personalisering av banktjänster ses nu som den enskilt viktigaste frågan, följt av ökad automatisering av processer, säger Rob Klomps, CTO Financial Services EMEA på Salesforce, och tillägger:

– Vi ser också en brytpunkt i att en majoritet av kunderna nu föredrar digital rådgivning framför fysisk. Handskakningar och personliga samtal anses inte längre som avgörande för att bygga förtroende. Men en bank som sällan eller aldrig träffar sina kunder måste jobba mer datadrivet för att förutse deras behov och möta dessa. 

Algoritmdrivna finansiella tjänster 

För att lyckas med detta måste bankerna skaffa sig en 360-gradersvy av sina kunder. 

– De måste bli bättre på att samla in, förstå och agera på kunddata på ett intelligent och konsekvent sätt. Och de behöver känna till kundens ekonomiska milstolpar och mål.

Digital rådgivning och andra automatiserade och AI-stödda banktjänster blir allt smartare. Rob Klomps lyfter fram algoritmdrivna finansiella tjänster som fattar beslut eller genomför uppdrag för kundens räkning, som ett framtidsområde. 

Varför har bankerna inte kommit längre inom digitala tjänster?   

– Därför att de sitter fast i föråldrade IT-strukturer och system som inte är så lätta att koppla ihop och därför att deras organisation speglar produkterna och inte kunderna. Deras digitalisering har utgått från produkter som utlåning, betalningar, sparande. Men kunderna tänker inte ”vilken produkt kan lösa mina problem”, de ser sin finansiella ställning och sina behov. Produktapproachen måste bort och ersättas av kundfokus.

Bankens medarbetare var tidigare kundernas primära kontaktyta, men nu är digitala kanaler minst lika viktiga och upplevelsen av dessa behöver förbättras. De som lyckas bäst med det blir vinnarna på den nya digitala bankmarknaden, menar Rob Klomps.

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?