Annons

Johan Pehrson vald till partiledare: ”Demokratin är pressad”

Johan Pehrson valdes på lördagen formellt till Liberalernas partiledare. Han utlovar att partiet nu tar en större roll i kulturkampen och motkämpar vad han kallar en demokrati under press.

”Alla våra historiska och samtida framsteg hotas. Liberalismen är satt under hård press”, säger han i ett tal till partiet.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Efter sju månader som tillförordnad partiledare är Johan Pehrson nu vald till ordinarie partiledare.

I ett tal till partirepresentanter från hela landet på ett extra landsmöte i Stockholm utlovar partiledaren ”en liberal nystart”.

”Tillsammans med er ska vi inför valet 2026 stötta nygamla och nya kandidater, utveckla ny sakpolitik och lägga grunden för Liberalernas återkomst”, säger Johan Pehrson.

Vad nystarten ska innehålla är dock oklart.

Johan Pehrson talar också om valresultatet, där partiet förvisso klarade sig kvar i riksdagen men tappade platser i kommuner och regioner i olika delar av landet.

”Vi har tidigare talat om tomma fläckar i landet. Men ärligt talat, vi ser nu ett kalhygge utan liberaler i de beslutande församlingarna, i viktiga delar av Sverige. De kommande åren måste vi därför ägna tid och kraft åt att återvitalisera den liberala rörelsen i hela Sverige”, säger partiledaren.

Johan Pehrson anser också att liberalismen just nu prövas.

”Alla våra historiska och samtida framsteg hotas. Liberalismen är satt under hård press. Och demokratin är pressad i Sverige, i Europa och ute i världen”, säger han.

Liberalerna måste nu ta upp kampen i kulturkriget, anser Johan Pehrson vidare.

”Gör det ena eller andra landet stort igen brukar vi höra. Jag vill att vi säger 'gör demokratin stor igen'”, säger han.

”Vi ska fortsätta vår räddningsoperation för friheten. Jag vill att vi nu sätter en tydlig gräns åt vänster, en tydlig gräns åt höger och sen kör vi full fart framåt”, fortsätter Johan Pehrson.

L-ledaren lovar i sitt tal att som arbetsmarknads- och integrationsminister prioritera kampen mot välfärdsbrottslighet.

”Vad är det viktigaste du kommer att prioritera? Den frågan får jag ofta i min nya roll som arbetsmarknadsminister. Det är självklart jobben, jobben och jobben. Men. Det är också kampen mot välfärdskriminaliteten. Den måste och ska pressas tillbaka”, säger Johan Pehrson.

”Vi ska fokusera på att bekämpa välfärdskriminalitet och bidragsfusk. Vi ska spränga den pipeline som går till kriminella bakom datorskärmar och excelark”, fortsätter han.

Johan Pehrson tar också upp vinsterna i skolan i sitt tal. Partierna inom Tidöavtalet har utlovat en ny friskolelag som ska reglera vinstuttagen.

Det löftet slår Johan Pehrson fast.

”Det ska bli omöjligt med snabba klipp för kortsiktiga aktörer”, säger han.

”Vi ser gärna investeringar, men ingen spekulation. Skolor kommer inte kunna prioritera vinst framför elevernas undervisning eller stöd med en ny friskolelag”, fortsätter Johan Pehrson.

I Tidöavtalet kom Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna överens om att vinstutdelning inte får förekomma ”under de första åren” efter att en skola startas eller köps upp av en ny ägare.

Exakt hur lång tid det rör sig om har ännu inte preciserats.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera