Annons

Joe Bidens påhopp på Trump: Väx upp

Donald Trump fortsätter ifrågasätta att ryska cyberattacker ägde rum under det amerikanska valet.

- Rent vansinne, säger USA:s vicepresident Joe Biden, som uppmanar Trump att "växa upp".

Donald Trump och Joe Biden.
Donald Trump och Joe Biden.Bild:TT

I dag träffar den tillträdande presidenten cheferna för FBI och CIA.

"Att som president inte ha förtroende för, och inte vara beredd att lyssna på, den uppsjö av underrättelsetjänster som finns - från försvaret till CIA - är ren galenskap", säger Joe Biden till tv-kanalen PBS.

På frågan om vad Biden anser om Trumps kontroversiella Twitterkommentarer svarar han:

"Väx upp Donald, väx upp, dags att vara vuxen, du är president. Det är dags att göra något. Visa vad du kan."

I dag ska Donald Trump träffa cheferna för FBI och CIA, samt USA:s säkerhetschef James Clapper, för att få en genomgång om hackningsskandalen.

Bara timmar före mötet fortsatte Trump att ifrågasätta "hur och varför de kan vara så säkra på hackning" på sitt Twitterkonto, där han i tisdags raljerade över att dagens möte skjutits upp. "Kanske mer tid behövdes för att bygga upp fallet. Väldigt underligt!", skrev han då. Enligt underrättelsekällor hade dock mötet hela tiden varit planerat att hållas på fredagen.

Trumps kommentarer har fått honom på kollisionskurs såväl med underrättelsetjänsterna som med ledande företrädare för Republikanerna och Demokraterna.

"Min förhoppning är att den tillträdande presidenten, när han får sin egen genomgång och har möjlighet att undersöka uppgifterna, ska se hur professionella och effektiva dessa myndigheter är, och att några av dessa spänningar då ska minska", säger president Barack Obama till NBC, enligt AFP.

Under ett utskottsförhör i senaten på torsdagen sade James Clapper att han har "mycket högt" förtroende för slutsatserna om rysk inblandning i presidentvalet i november.

"Ryssarna har en lång historia av att försöka påverka val, både sina egna och andras. Men vi har aldrig stött på en sådan direkt kampanj för att påverka valprocessen som vi har sett i detta fall."

När Clapper fick frågan om mer bevis för slutsatserna, sade han att det skulle kunna äventyra myndighetens källor.

"Vi har investerat miljarder, och vi har satt människors liv i fara, för att samla ihop sådan information", sade han enligt AFP.

En censurerad version av rapporten, som lämnades till president Obama i går och som även Trump väntas bli informerad om under dagens möte, ska publiceras i början av nästa vecka.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?