1515
Annons

Joe Biden rivstartar – gör sig av med arvet efter Trump

WASHINGTON DC. USA har fått en ny president, sin 46:e i ordningen. Efter installationsceremonin väntas Joe Biden skrida till verket direkt för att bland annat öka tempot i landets hantering av coronapandemin – 17 presidentdekret väntas redan under hans första kväll i Vita huset.

Inom kort väntas dock USA:s nytillträdda president få konkurrens om rampljuset från riksrättsprocessen.

Foto:Patrick Semansky

Efter två tidigare misslyckade försök att nå presidentposten svor Joe Biden eden framför den pampiga kongressbyggnaden i Washington på onsdagen – på samma plats som för två veckor sedan kryllade av missnöjda Trumpsupportrar. Bland andra den demokratiska senatorn Amy Klobuchar tog upp attacken i sitt tal i samband med installationen.

Det var en väldigt annorlunda installationsceremoni jämfört med hur det brukar se ut.

Arrangörerna hade placerat ut tusentals små flaggor på National Mall som fick representera de miljoner människor som normalt hade följt ceremonin från det vidsträckta parkområdet mellan Lincoln Memorial och kongressen – människor som hindrats från att delta både av pandemin och det upptrappade säkerhetsläget.

De flesta dignitärer som bevittnade ceremonin, bland andra de före detta presidenterna Bill Clinton, George W Bush och Barack Obama, bar mask när de äntrade podiet.

Överallt syntes soldater ur nationalgardet med dragna vapen, men däremot knappt några demonstranter.

I sitt tal fokuserade 78-åringen på enighet, på sin vilja att bli ”president för alla amerikaner” – ett budskap som han upprepat gång på gång under valrörelsen och som blivit ännu mer angeläget efter stormningen av kongressen.

Joe Biden lovade att reparera internationella allianser och att USA ska engagera sig mer i omvärlden.

Han tog också upp coronaviruset.

”Vi kommer ta oss igenom den här mörka vintern, den här pandemin, som en nation.”

På tisdagen nådde USA över 400.000 döda i covid-19.

Efter installationsceremonin och ett traditionsenligt besök på militärkyrkogården i Arlington väntades Joe Biden direkt skrida till verket. Inte mindre än 17 exekutiva ordrar väntade på underskrift under hans första kväll som USA:s president.

Bland dessa fanns exempelvis dekret om att sätta stopp för bygget av den kontroversiella oljeledningen Keystone XL och muren mot Mexiko, att ansöka om återinträde i Parisavtalet och i Världshälsoorganisationen WHO samt att upphäva det allmänna inreseförbudet från vissa muslimska länder – med andra ord åtgärder för att dra tillbaka beslut som Donald Trump har fattat.

Joe Bidens presschef har dessutom redan meddelat att Vita huset kommer att förlänga de pandemi- reserestriktioner för resenärer från EU, Storbritannien och Brasilien som infördes i mars förra året, som Trump-administrationen velat lätta på från och med på tisdag.

Inom kort väntas dock den nya presidenten få konkurrens om rampljuset från riksrättsprocessen i senaten, som ska ställa den före detta presidenten Donald Trump till svars för våldsamheterna för två veckor sedan. Exakt när det kommer ske är ännu inte klart.

Bedömare verkar dock inte tro att rättegången kommer att få någon större påverkan på Joe Bidens första tid som president.

”Det är klart att rättegången kommer att kräva mycket uppmärksamhet, men den lär vara över relativt snart och människor kommer att vara sugna på att lägga Donald Trump bakom sig och gå vidare”, säger Jon Lieber, USA-chef för analysbolaget Eurasia Group.

Han tror heller inte att riksrättsprocessen kommer att hindra senaten från att bekräfta Joe Bidens nominerade ministrar, då den övre kammaren kan dela upp sin tid mellan rättegång och att hantera presidentens agenda.

Överlag bedömer Jon Lieber att Joe Biden har goda förutsättningar att få saker gjorda i kongressen framöver, framför allt eftersom Demokraterna kommer ha kontroll över båda kamrarna. Presidenten måste alltid ha stöd i kongressen när det gäller lagstiftning och frågor som rör budgeten.

”Men vi ska också komma ihåg att Joe Biden var senator under 36 år och har därmed bättre förutsättningar än sina föregångare att jobba med kongressen, vilket inte ska underskattas”, säger han.

Från omvärlden kom gratulationer till den nye presidenten. Statsminister Stefan Löfven pekade på att det med Joe Biden finns förutsättningar att slippa USA:s importtullar på stål och aluminium och undgå andra handelshinder, skriver nyhetsbyrån Direkt.

England blir Bidens första utlandsresmål

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.Foto:Evan Vucci

USA:s nya president Joe Biden kommer att resa till Cornwall i England på G7-möte den 11-13 juni, i vad som blir hans första utlandsresa som president.

Det rapporterar BBC på fredagskvällen. Efter England stundar ett Natomöte i Bryssel den 14 juni.

Fokus för resan blir att återupprätta USA:s allianser och att revitalisera det transatlantiska partnerskapet, enligt Vita Husets budskap på fredagen.

Joe Bidens företrädare Donald Trump gjorde sin första resa som president till bland annat Saudiarabien och Israel, i maj 2017, medan Barack Obama ställde kosan till Kanada i februari 2009.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera