1515

Joe Biden om sexanklagelser: ”Detta hände aldrig”

Förgrep sig Joe Biden på 90-talet på en av sina före detta medarbetare? Efter att under en tid ha ignorerat anklagelserna svarar nu Demokraternas presidentaspirant: ”Detta hände aldrig”.

I samband med en intervju i MSNBC där uppgifterna togs upp skickade Joe Biden ut en kommuniké där han med emfas avvisar anklagelserna: ”De är inte sanna”, säger Biden.
I samband med en intervju i MSNBC där uppgifterna togs upp skickade Joe Biden ut en kommuniké där han med emfas avvisar anklagelserna: ”De är inte sanna”, säger Biden.Foto:TT

Presidentaspiranten, som i praktiken är klar som Demokraternas kandidat inför USA:s presidentval, har anklagats för sexuella övergrepp och fram till fredagen vägrat säga ett ord om saken.

Men i samband med att han gav en intervju i MSNBC där uppgifterna togs upp skickade han ut en kommuniké där han med emfas avvisar dem: ”De är inte sanna”, säger Biden. ”Detta hände aldrig”.

Det var förra månaden som Tara Reade, som arbetade för Biden i senaten på 1990-talet, i en poddsändning anklagade förre vicepresidenten för ett sexuellt övergrepp. Övergreppet ska ha skett 1993 i källaren i det hus Bidens kontor låg. Reade var vid tillfället 29 år gammal, Biden 50.

När två andra kvinnor i veckan gick ut och bekräftade att Reade berättat om övergreppet för dem redan på 1990-talet uppgifter tog debatten ny fart, och allt fler har höjt rösterna för att Biden ska möta anklagelserna.

Biden berörde dock inte uppgifterna när han och Hillary Clinton i tisdags över liveströmmad länk diskuterade våld mot kvinnor.

”Våld mot kvinnor är ett stort problem, i synnerhet just nu” (under coronapandemin), sade Biden, och lade till att frågan är en av de viktigaste för honom.

Reade har sagt att hon inte gått ut med uppgifterna av politiska skäl, och att hon inte på något sätt vill att Donald Trump ska använda henne som ett slagträ i valkampanjen

”Sexuella övergrepp på arbetsplatser är ett enormt institutionaliserat könsproblem i vårt land”, sade hon till The New York Times i tisdags.

”Det finns inga sidor eller partipolitik när det gäller sexuella övergrepp och trakasserier. Förövarna utövar likabehandling”.

I fjol anklagade ett antal kvinnor Biden för sexuella trakasserier, som enligt The New York Times ska ha sträckt sig från 1990-talet till häromåret. Reade var då en av dem, men sade då bara att Biden oombett hade vidrört hennes nacke och axlar.

Biden, som sagt att han tänker utse en kvinna till vicepresidentkandidat, har fått stöd av flera högt uppsatta kvinnor inom Demokratiska partiet, som representanthusets talman Nancy Pelosi och senatorn Kamala Harris.

På torsdagen fick han även ett sorts stöd från ett något oväntat håll – Donald Trump.

Presidenten sade på en presskonferens att han tyckte att Biden borde svara på anklagelserna men att han kunde känna igen sig.

”De kan vara falska. Jag vet allt om falska anklagelser, jag har blivit falskt anklagad många gånger”.

Enligt The Washington Post har minst 20 kvinnor anklagat Trump för sexuellt ofredande.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?