1515
Annons

Joe Biden lovar helhjärtat stöd till Sveriges och Finlands Nato-ansökningar

USA fortsätter att lova sitt helhjärtade stöd till Sveriges och Finlands Nato-ansökningar.

”Finland och Sverige gör Nato starkare”, sa presidenten under en presskonferens med statsminister Magdalena Andersson och president Sauli Niinistö på torsdagen.

Joe Biden och Magdalena Andersson
Joe Biden och Magdalena AnderssonFoto:Pontus Lundahl/TT

Finlands president Sauli Niinistö anlände först, tätt följd av statsminister Magdalena Andersson. De båda ledarna stannade för ett kort fototillfälle innan de försvann in genom Vita husets södra entré.

Efter en dryg timme dök de upp igen runt hörnet i Rosenträdgården, där president Joe Biden väntade.

”Vi har haft nära samtal i varje steg medan Sverige och Finland fattat sina beslut och i dag är jag stolt att säga att de har USA:s totala, fullständiga stöd”, sa presidenten.

Vita huset kommer nu att skicka över dokument till senaten för att påskynda ratificeringen så fort den formella Nato-processen har inletts.

Magdalena Andersson underströk de nära banden mellan Sverige och USA, både säkerhetsmässigt och ekonomiskt.

”Fred och stabilitet i vår del av världen är ett gemensamt säkerhetsintresse för oss, för er och för Europa”, sa Magdalena Andersson.

Statsministerns besök kom dagen efter att försvarsminister Peter Hultqvist redan hunnit besöka sin amerikanske kollega Lloyd Austin vid säkerhetshögkvarteret Pentagon.

De två försvarsministrarna diskuterade bland annat hur det amerikanska stödet under ansökningsprocessen kommer att se ut. Enligt Peter Hultqvist pågår ett planeringsarbete som bland annat inkluderar att stärka den amerikanska närvaron i Östersjön men han ville inte ge några ytterligare detaljer.

Försvarsministern ville heller inte kommentera vilken hjälp Sverige kan tänkas få med Turkiets motstånd i ansökningsprocessen, ett problem som fortfarande kvarstår. Klart är att USA också deltar i diskussionerna – USA:s utrikesminister Antony Blinken mötte sin turkiske kollega Mevlut Cavusoglu i New York på onsdagen, men utan några konkreta resultat.

”Finland och Sverige jobbar direkt med Turkiet för att göra det, men vi pratar också med turkarna för att hjälpa till”, sa Jake Sullivan, Joe Bidens säkerhetsrådgivare, under en presskonferens på onsdagen.

Det finns inga indikationer på att det turkiska motståndet handlar om en generell ovilja att expandera Nato. Turkiet har istället ställt krav på att Sverige och Finland bland annat ska häva sina vapenexportförbud som infördes mot landet 2019. Landet kräver också ett offentligt fördömande av flera kurdiska organisationer. Det inkluderar milisen YPG, som backats av USA under kriget i Syrien.

Dessutom har relationen mellan USA och Turkiet komplicerats efter att det turkiska förvaret tecknade ett kontrakt på ett ryskt robotsystem mot amerikanska invändningar och möttes av sanktioner. Ett planerat köp av amerikanska stridsflygplan stoppades också och trots förhandlingar mellan Ankara och Vita huset ser knuten ut att vara svår att lösa i kongressen, som måste godkänna affären.

President Sauli Niinistö uppgav på torsdagen att diskussionerna med Turkiet fortsätter och att landets protester tas på allvar.

”De diskussionerna har redan ägt rum och kommer att fortsätta de närmaste dagarna”, sa han.

Både president Biden och andra företrädare för Vita huset har de senaste dagarna poängterat att de tror att konflikten om ansökningarna kan lösas.

Presidenten indikerade att USA kommer att stödja Sverige och Finland i diskussionerna med Turkiet.

”Ingenting kommer att gå förlorat mellan muggen och munnen som min mor brukade säga. Nya medlemmar i Nato är inte ett hot mot någon nation”, sa Joe Biden.


Bäddat för rejält kurslyft – men oron består: Känsligt läge

Det är bäddat för ett rejält lyft på Stockholmsbörsen på måndag. Huruvida en mer långsiktig vändning är på ingång är dock osäkert, enligt experter.

”Jag tror inte att vi har sett slutet på konjunkturoron”, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.

SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall och Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.
SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall och Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.Foto:Jesper Frisk; TT; Jack Mikrut

Sedan Stockholmsbörsen stängde för midsommar i torsdags har det breda amerikanska aktieindexet S&P 500 lyft 3,4 procent. Det europeiska indexet Stoxx 600 har samtidigt avancerat 2,5 procent.

Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank, pekar på att vårens stora nedgångar i USA till stor del har letts av teknikbolagen – som har rasat i värde till följd av stigande räntor och oro för hur snabbt centralbanken Federal Reserve ska strama åt ekonomin. De senaste dagarnas uppgång har bland annat berott på att tekniksektorn har återhämtat sig något i takt med att räntorna har fallit tillbaka. 

Utvecklingen behöver dock inte innebära att en långsiktig vändning för Stockholmsbörsen är i sikte, enligt Maria Landeborn.

”Cykliska bolag väger tungt i Stockholmsbörsens index och då handlar det mer om oro för konjunkturen än för stigande räntor. Kursutvecklingen i Sverige och USA skilde sig därför åt förra veckan.”

Maria Landeborn framhåller att hushållen känner av stigande energikostnader och högre boräntor, läser om nedskruvade konjunkturprognoser och påverkas av de allmänt dystra utsikterna. 

”Det är möjligt att vi får se ett litet skutt på Stockholmsbörsen kommande vecka, men jag tror inte att vi har sett slutet på konjunkturoron”, säger Maria Landeborn och fortsätter:

”Statistik och uttalanden från exempelvis centralbankschefer kan påverka huruvida vi kommer att se ett lyft eller fortsatt oro. Vi befinner oss i ett nyhetsdrivet och känsligt läge.”

Även SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall tror att kommande vecka kan innebära ett lyft – men att det är osäkert vad som händer på längre sikt.

”Man kan konstatera att det är upplagt för en ganska bra återhämtning på Stockholmsbörsen, eftersom den har varit stängd under den extremt starka återhämtningen i USA”, säger Esbjörn Lundevall och fortsätter:

”Om det här är en temporär studs för att det har varit översålt eller om uppgången är av mer substantiell natur återstår att se. Den tidigare nedgången var så pass snabb och kraftig att det kan ha uppstått en motrörelse utan nämnvärd underbyggnad.”

Även Esbjörn Lundevall pekar på tekniksektorns återhämtning i USA.

”Man har under en period kunnat se en viss stabilitet i räntemarknaden, och ändå föll börsen kraftigt när man drog upp sannolikheten för recession. Därefter verkar det ha blivit en liten lättnad. Kraften i rörelsen bör ha berott på att de stora nedgångarna skedde så snabbt”, säger SEB:s aktiestrateg.

Maria Landeborn på Danske Bank anser att det finns flera viktiga händelser att hålla koll på under kommande vecka. På måndag pratar ECB:s Christine Lagarde om penningpolitiken, vilket bland annat är intressant med tanke på den förmodade räntehöjningen i juli. Från USA kommer konsumentförtroendesiffror på tisdag och PCE-index om inflationen på torsdag. För euroområdets del kommer inflationsdata från Eurostat på fredag – och estimaten pekar på en höjning från 8,1 procent till 8,3 procent. Därutöver lämnar Riksbanken besked om räntan på torsdag. Där väntas en höjning med 0,5 procentenheter, enligt Maria Landeborn.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?