1515
Annons

Joe Biden lovar helhjärtat stöd till Sveriges och Finlands Nato-ansökningar

USA fortsätter att lova sitt helhjärtade stöd till Sveriges och Finlands Nato-ansökningar.

”Finland och Sverige gör Nato starkare”, sa presidenten under en presskonferens med statsminister Magdalena Andersson och president Sauli Niinistö på torsdagen.

Joe Biden och Magdalena Andersson
Joe Biden och Magdalena AnderssonFoto:Pontus Lundahl/TT

Finlands president Sauli Niinistö anlände först, tätt följd av statsminister Magdalena Andersson. De båda ledarna stannade för ett kort fototillfälle innan de försvann in genom Vita husets södra entré.

Efter en dryg timme dök de upp igen runt hörnet i Rosenträdgården, där president Joe Biden väntade.

”Vi har haft nära samtal i varje steg medan Sverige och Finland fattat sina beslut och i dag är jag stolt att säga att de har USA:s totala, fullständiga stöd”, sa presidenten.

Vita huset kommer nu att skicka över dokument till senaten för att påskynda ratificeringen så fort den formella Nato-processen har inletts.

Magdalena Andersson underströk de nära banden mellan Sverige och USA, både säkerhetsmässigt och ekonomiskt.

”Fred och stabilitet i vår del av världen är ett gemensamt säkerhetsintresse för oss, för er och för Europa”, sa Magdalena Andersson.

Statsministerns besök kom dagen efter att försvarsminister Peter Hultqvist redan hunnit besöka sin amerikanske kollega Lloyd Austin vid säkerhetshögkvarteret Pentagon.

De två försvarsministrarna diskuterade bland annat hur det amerikanska stödet under ansökningsprocessen kommer att se ut. Enligt Peter Hultqvist pågår ett planeringsarbete som bland annat inkluderar att stärka den amerikanska närvaron i Östersjön men han ville inte ge några ytterligare detaljer.

Försvarsministern ville heller inte kommentera vilken hjälp Sverige kan tänkas få med Turkiets motstånd i ansökningsprocessen, ett problem som fortfarande kvarstår. Klart är att USA också deltar i diskussionerna – USA:s utrikesminister Antony Blinken mötte sin turkiske kollega Mevlut Cavusoglu i New York på onsdagen, men utan några konkreta resultat.

”Finland och Sverige jobbar direkt med Turkiet för att göra det, men vi pratar också med turkarna för att hjälpa till”, sa Jake Sullivan, Joe Bidens säkerhetsrådgivare, under en presskonferens på onsdagen.

Det finns inga indikationer på att det turkiska motståndet handlar om en generell ovilja att expandera Nato. Turkiet har istället ställt krav på att Sverige och Finland bland annat ska häva sina vapenexportförbud som infördes mot landet 2019. Landet kräver också ett offentligt fördömande av flera kurdiska organisationer. Det inkluderar milisen YPG, som backats av USA under kriget i Syrien.

Dessutom har relationen mellan USA och Turkiet komplicerats efter att det turkiska förvaret tecknade ett kontrakt på ett ryskt robotsystem mot amerikanska invändningar och möttes av sanktioner. Ett planerat köp av amerikanska stridsflygplan stoppades också och trots förhandlingar mellan Ankara och Vita huset ser knuten ut att vara svår att lösa i kongressen, som måste godkänna affären.

President Sauli Niinistö uppgav på torsdagen att diskussionerna med Turkiet fortsätter och att landets protester tas på allvar.

”De diskussionerna har redan ägt rum och kommer att fortsätta de närmaste dagarna”, sa han.

Både president Biden och andra företrädare för Vita huset har de senaste dagarna poängterat att de tror att konflikten om ansökningarna kan lösas.

Presidenten indikerade att USA kommer att stödja Sverige och Finland i diskussionerna med Turkiet.

”Ingenting kommer att gå förlorat mellan muggen och munnen som min mor brukade säga. Nya medlemmar i Nato är inte ett hot mot någon nation”, sa Joe Biden.


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?