1515
Annons

Joe Biden lovar helhjärtat stöd till Sveriges och Finlands Nato-ansökningar

USA fortsätter att lova sitt helhjärtade stöd till Sveriges och Finlands Nato-ansökningar.

”Finland och Sverige gör Nato starkare”, sa presidenten under en presskonferens med statsminister Magdalena Andersson och president Sauli Niinistö på torsdagen.

Joe Biden och Magdalena Andersson
Joe Biden och Magdalena AnderssonFoto:Pontus Lundahl/TT

Finlands president Sauli Niinistö anlände först, tätt följd av statsminister Magdalena Andersson. De båda ledarna stannade för ett kort fototillfälle innan de försvann in genom Vita husets södra entré.

Efter en dryg timme dök de upp igen runt hörnet i Rosenträdgården, där president Joe Biden väntade.

”Vi har haft nära samtal i varje steg medan Sverige och Finland fattat sina beslut och i dag är jag stolt att säga att de har USA:s totala, fullständiga stöd”, sa presidenten.

Vita huset kommer nu att skicka över dokument till senaten för att påskynda ratificeringen så fort den formella Nato-processen har inletts.

Magdalena Andersson underströk de nära banden mellan Sverige och USA, både säkerhetsmässigt och ekonomiskt.

”Fred och stabilitet i vår del av världen är ett gemensamt säkerhetsintresse för oss, för er och för Europa”, sa Magdalena Andersson.

Statsministerns besök kom dagen efter att försvarsminister Peter Hultqvist redan hunnit besöka sin amerikanske kollega Lloyd Austin vid säkerhetshögkvarteret Pentagon.

De två försvarsministrarna diskuterade bland annat hur det amerikanska stödet under ansökningsprocessen kommer att se ut. Enligt Peter Hultqvist pågår ett planeringsarbete som bland annat inkluderar att stärka den amerikanska närvaron i Östersjön men han ville inte ge några ytterligare detaljer.

Försvarsministern ville heller inte kommentera vilken hjälp Sverige kan tänkas få med Turkiets motstånd i ansökningsprocessen, ett problem som fortfarande kvarstår. Klart är att USA också deltar i diskussionerna – USA:s utrikesminister Antony Blinken mötte sin turkiske kollega Mevlut Cavusoglu i New York på onsdagen, men utan några konkreta resultat.

”Finland och Sverige jobbar direkt med Turkiet för att göra det, men vi pratar också med turkarna för att hjälpa till”, sa Jake Sullivan, Joe Bidens säkerhetsrådgivare, under en presskonferens på onsdagen.

Det finns inga indikationer på att det turkiska motståndet handlar om en generell ovilja att expandera Nato. Turkiet har istället ställt krav på att Sverige och Finland bland annat ska häva sina vapenexportförbud som infördes mot landet 2019. Landet kräver också ett offentligt fördömande av flera kurdiska organisationer. Det inkluderar milisen YPG, som backats av USA under kriget i Syrien.

Dessutom har relationen mellan USA och Turkiet komplicerats efter att det turkiska förvaret tecknade ett kontrakt på ett ryskt robotsystem mot amerikanska invändningar och möttes av sanktioner. Ett planerat köp av amerikanska stridsflygplan stoppades också och trots förhandlingar mellan Ankara och Vita huset ser knuten ut att vara svår att lösa i kongressen, som måste godkänna affären.

President Sauli Niinistö uppgav på torsdagen att diskussionerna med Turkiet fortsätter och att landets protester tas på allvar.

”De diskussionerna har redan ägt rum och kommer att fortsätta de närmaste dagarna”, sa han.

Både president Biden och andra företrädare för Vita huset har de senaste dagarna poängterat att de tror att konflikten om ansökningarna kan lösas.

Presidenten indikerade att USA kommer att stödja Sverige och Finland i diskussionerna med Turkiet.

”Ingenting kommer att gå förlorat mellan muggen och munnen som min mor brukade säga. Nya medlemmar i Nato är inte ett hot mot någon nation”, sa Joe Biden.


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?