1515

Joe Biden i överläge när Trump tappar mark

Joe Biden har nu det antal delegater som krävs för att officiellt bli utnämnd till partiets presidentkandidat, samt en stabil ledning över Donald Trump.

Men bedömare varnar för att ta ut något i förskott, då pandemin och protesterna gör valrörelsen ännu mer osäker.

Joe Biden och Donald Trump gör upp om vem som ska vara USA:s president efter den 20 januari nästa år.
Joe Biden och Donald Trump gör upp om vem som ska vara USA:s president efter den 20 januari nästa år.Foto:TT

Sedan Bernie Sanders kastade in handduken i början av april har det visserligen bara varit Joe Biden kvar av Demokraternas ursprungliga 28 (!) presidentkandidater.

Men på fredagen nådde den tidigare vicepresidenten också en majoritet av primärvalets delegater – det som krävs för att officiellt utnämnas vid partiets konvent i augusti. 

I praktiken innebär milstolpen dock inte så mycket. Joe Biden har redan slagit samman sin finansieringskampanj med partiets centralorganisation, DNC, och alla större lobbyingorganisationer har ställt sig bakom honom.

Kampanjen har dessutom en stabil opinionsmedvind, trots att Joe Biden har tillbringat de senaste två månaderna i sin källare. 

Enligt opinionssajten Real Clear Politics sammanvägning leder han med 7 procentenheter före Donald Trump på det nationella planet. Han leder även i viktiga vågmästarstater som Florida, Pennsylvania och Wisconsin.

Den nederländska storbanken ING konstaterar i en färsk analys att Joe Biden har gynnats av amerikanernas missnöje med Donald Trumps hantering av coronakrisen. Tendensen för presidentens förtroendesiffror har dessutom fortsatt varit negativ sedan fokus skiftat till proteströrelsen.

”Trump verkar fortsätta att förlita sig på ett ’ordning och reda’-budskap. Han tänker möjligen försöka att efterlikna Richard Nixons framgångsrika presidentkampanj från 1968”, skriver ING-ekonomerna Mark Cliffe och James Knightley.

De konstaterar dock att det kan bli svårt för Donald Trump eftersom han är sittande president, vilket inte Nixon var 1968.

”Dessutom har Trump liten trovärdighet bland de grupper som demonstrerar, vilket innebär att borgmästare, guvernörer och kulturpersoner snarare kommer att vara de röster man lyssnar på.”

Joe Biden, som är betydligt mer populär bland den afroamerikanska delen av befolkningen, har gjort en del framträdanden sedan protesterna blossat upp, men fortsatt att ha låg profil.   

ING-ekonomerna varnar demokraten för att känna sig alltför trygg med sin opinionsledning. De förutspår att Trump-kampanjen snart kommer att försöka skifta allmänhetens fokus till en mer närgående granskning av 77-åringen, och – inte minst, hans skandaltyngda son Hunter.

”Det kan komma att tynga Bidenkampanjen, i likhet med hur Hillary Clintons e-mail dominerade bevakningen av henne 2016”, skriver ING.

Ian Bremmer, vd och grundare för analysbolaget Eurasia Group, håller med om Hunter Biden lär bli en av valrörelsens huvudpersoner, men tror inte att det kommer att skada kampanjen så mycket.

”Det är ganska svaga påståenden i jämförelse med presidentens egna korruptionsproblem”, säger han till Di, apropå Hunter Bidens ukrainska kopplingar.

Ian Bremmer ser dock inte Joe Biden som någon stark kandidat, bland annat på grund av hans oförmåga att skapa entusiasm. 

”Men han har inte de negativa sidor som Hillary Clinton hade som kandidat. Få påstår att Joe Biden är korrupt”, säger han.

I juni 2016 hade Hillary Clinton 12 procentenheters ledning över Donald Trump. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?