1515
Annons

Joe Biden förbereder sig för Vita huset

Medan rösträkningen i USA:s presidentval pågår och Donald Trump och hans medarbetare fortsätter att hävda valfusk förbereder sig Joe Biden inför sin tid i Vita huset.

Under onsdagen utsåg han sin stabschef och uppges ha kommit överens om ett toppmöte med asiatiska ledare.

Foto:Carolyn Kaster

I väntan på att officiellt bli utnämnd till USA:s tillträdande president fortsätter Joe Biden sitt arbete för att vara redo att ta över makten i Ovala rummet den 20 januari.

På onsdagen utnämnde han Ron Klain som stabschef, en utnämning som var väntad. I dag 59-årige Klain var under två år stabschef för Biden när denne var vicepresident under Barack Obama och hade samma position för Al Gore på 1990-talet. Under ett halvår 2014-15 var han även högsta ansvarig för ebolabekämpningen i USA.

”Hans djupa och breda erfarenheter och hans förmåga att samarbeta med människor över hela det politiska spektrat är precis vad jag behöver hos en stabschef när vi tar oss an denna tid av kriser och åter försöker ena vårt land”, säger Biden i ett skriftligt uttalande. 

Även utrikespolitiskt har Biden tagit konkreta steg. Han pratade på onsdagen med såväl Japans premiärminister Yoshihide Suga som Sydkoreas president Moon Jae-In, och de båda asiatiska ledarna sade i olika uttalanden efteråt att de ska träffa Biden i ett toppmöte efter att han svurits in som USA:s näste president.

Biden har dock fortsatt inte fått tillgång till de dagliga uppdateringar om nationens säkerhetsläge presidenten och – normalt – den tillträdande presidenten får. Enligt Washington Post har den republikanske senatorn James Lankford surnat till över detta och säger att han kommer att agera om Biden inte får informationen senast på fredag.

”Det finns ingenting negativt med att han blir underrättad”, säger Lankford enligt tidningen till radiostationen KRMG i senatorns hemstat Oklahoma. 

Enligt CNN får USA:s utrikesdepartement flera meddelanden från utländska statschefer till Biden, meddelanden som inte skickas vidare. Den tillträdande presidenten får av hävd hjälp av departementet att kommunicera med utländska ledare, men Biden och hans stab har hittills fått sköta all kommunikation själva.

På rösträkningsfronten har det mest dramatiska steget tagits i Georgia, där delstatens minister Brad Raffensperger på onsdagen meddelade att det blir omräkning av rösterna.

Omräkningen ska göras för hand och målet är att den ska vara avklarad till den 20 november. Enligt nyhetsbyrån Reuters innebär det att räknarna måste gå igenom 23.000 röster i timmen, dygnet runt, de närmaste åtta dagarna.

 Till CNN säger republikanen Raffensperger att han och hans medarbetare anser att alla röster som räknats är giltiga.

”Vi har en pågående utredning men vi har inte sett någonting utbrett (fusk)”, säger han.

Det ska mycket till för att omröstningen ska ändra på resultatet i delstaten. Under torsdagsmorgonen, svensk tid, skiljer runt 14.000 röster kandidaterna åt. Som jämförelse skiljde det 537 röster mellan George W Bush och Al Gore i Florida i valet 2000 när Högsta domstolen satte ned foten och Bush kunde utropas som valsegrare.


Innehåll från EKNAnnons

Så ska svenska RFID-bolaget mångdubbla omsättningen

RFID-bolaget 4E Antenna är i början av sin exportresa. Just nu gör de sin första stora leverans till Italien, och går allt som det ska kommer omsättningen att mångdubblas nästa år. Men det kostar att växa – därför har de vänt sig till EKN, Exportkreditnämnden.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt

RFID-taggar är radiobaserade streckkoder som kan ersätta vanliga streckkoder. Taggarna är väldigt lätta att läsa av – det kan göras från cirka tio meters avstånd – och detta har öppnat för en mängd nya möjligheter inom lika många branscher.

– Tänk bara vad det gör för butiksinventeringar. Med RFID-taggar som prislappar i en butik kan du göra en hel inventering bara genom att gå in på lagret och svepa i luften med en läsare, säger Lars Granbom, vd på bolaget 4E Antenna som tillverkar en av RFID-taggarnas huvudkomponenter, antennerna.

Från giftigt till giftfritt

RFID är en växande bransch. Enligt Lars Granbom tillverkades det cirka 20 miljarder RFID-taggar 2021, och den siffran stiger med drygt 20 procent per år. Men det finns hållbarhetsproblem i den konventionella produktionen.

– Ser vi till antennerna så är de gjorda av plast- och aluminiumlager som lamineras ihop. I den konventionella tillverkningen etsas aluminium sedan bort från antennen. Det är ett slöseri med aluminium och det skapar en giftig avfallssörja som måste tas om hand.

4E Antenna har patenterat en tillverkningsprocess där antennerna görs av papper i stället för plast. Dessutom behöver man inte etsa bort aluminium i tillverkningen.

– I vår process används 70–80 procent mindre aluminium än vanligt. Vi blir helt av med plasten, vi använder inga giftiga etsningskemikalier och vi skapar inget giftigt avfall. Dessutom innebär vår process ett 60 procent lägre koldioxidavtryck än dagens konventionella tillverkning, säger Lars Granbom.

”Affärskritiskt stöd”

Affärsidén är att bygga och sälja de maskiner som producerar dessa miljövänliga RFID-antenner. 4E Antenna är mitt i sin första leverans; en maskin har beställts av ett italienskt dotterbolag till ett av världens största etikett-tillverkare. Varje maskin är dock en stor beställning för 4E Antenna, och under tillverkningsprocessen har det varit mycket viktigt att ha ordentligt med rörelsekapital genom banklån.

– Vår bank ansökte då om en rörelsekreditgaranti från EKN – och den garantin gjorde att EKN täckte en stor del av bankens risk. Det gjorde det så klart lättare för banken att säga ja, förklarar Lars Granbom.

Går allt som planerat så kommer den italienska kunden också att beställa fler enheter under året, och det kommer att ställa ännu högre krav på kassaflödet.

– Det är otroligt spännande men lika kostsamt att växa så snabbt. Stödet vi har fått från vår bank och EKN har varit affärskritiskt för oss. Förhoppningsvis kommer vi att ha skäl att vända oss till EKN igen redan i vår, säger Lars Granbom.

Läs mer om hur du kan få hjälp med att finansiera din exportsatsning

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?