1515
Annons

Joe Biden bekräftar att Janet Yellen blir finansminister

NEW YORK. Joe Biden bekräftade på måndagen att han nominerar Janet Yellen som finansminister. Den tidigare Fed-chefen väntas förespråka mer finanspolitiska stimulanser och hyllas såväl av Wall Street som av republikaner. 

Foto:Andrew Harnik

Valet av 74-åringen, som tjänstgjorde som chef för Federal Reserve 2014-18 efter att ha utnämnts av Barack Obama, läckte ut redan under förra veckan. Det har hyllats av politiker från båda partier och av finansmarknadernas aktörer. Om hon bekräftas av senaten blir hon dessutom första kvinna på posten.

”Doktor Yellen och jag har haft våra meningsskiljaktigheter under hennes år som Fed-chef, men jag tvivlar inte på hennes integritet eller tekniska expertis”, sa den republikanska Pennsylvania-senatorn Pat Toomey, som tillade att han ser fram emot att överväga hennes nominering. 

Janet Yellen ses som en konsensusbyggare och är expert på arbetsmarknadsfrågor. I en intervju med Bloomberg tv i oktober efterlyste hon mer finanspolitiska stimulanser för att få bukt på den ekonomiska krisen. 

”Eftersom pandemin påverkar vår ekonomi i hög grad måste vi fortsätta med exceptionell grad av finanspolitiskt stöd”, sa hon.  

Förhandlingar om ett nytt räddningspaket pågår alltjämt i kongressen, men hittills utan resultat. 

Janet Yellen får sällskap av en annan Obama-veteran på finansdepartementet: Adewale ”Wally” Adeyemo, som var internationell ekonomisk rådgivare till presidenten, blir nu vice finansminister.

Joe Biden har även valt en Obama-veteran som chef för Vita husets ekonomiska råd: Princeton-ekonomen Cecilia Rouse, som var medlem i president Obamas ekonomiska råd.  Som budgetchef har han valt Neera Tanden, chef för den progressiva tankesmedjan Center for American Progress och tidigare nära rådgivare till Hillary Clinton. 

”Medan vi jobbar för att få kontroll på viruset är det här ett team som kommer att leverera omedelbart stöd till det amerikanska folket under den här ekonomiska krisen och hjälpa oss att återbygga ekonomin”, sa den tillträdande presidenten i ett pressmeddelande. 

Den officiella utnämningsceremonin kommer att ske först på tisdagen. Personerna i fråga måste sedan bekräftas av senaten innan de kan vara säkra på att kunna tillträda. 


Inför slutspurten: Bolagen att köpa nu

Carnegies aktiechef tror att kortsiktiga vinnare finns i den pressade tillväxtsektorn. 

Med bara tre veckor kvar av Di:s aktietävling tipsar Karl Hedberg om vilka aktier han skulle plocka in i en slutspurt.

Karl Hedberg och Claes Hemberg om Drömportföljen.
Karl Hedberg och Claes Hemberg om Drömportföljen.

Bara tre veckor återstår av Di:s aktietävling Drömportföljen där profilen ”Rimmen” för närvande leder med hjälp av veckans rapportvinnare som läkemedelsbolag Calliditas och spelbolaget Embracer. Hack i häl finns ”Me@petterhansson.se” med innehav som klättrande molnkommunikationsbolaget Sinch samt oljebolagen Africa Oil och Enquest. De båda översta portföljerna har på fredagseftermiddagen en totalavkastning på drygt 30 procent vardera.

Inte riktigt lika bra går det för sparprofilen Claes Hembergs drömportfölj, eller ”mardrömsportfölj” som han skämtsamt kallar den. Portföljen ligger på den undre halvan av startfältet, som består av drygt 20.000 portföljer, och har en avkastning på minus 12 procent.

”Man kan konstatera att industribolagen går bra på börsen medan konsumentbolagen går dåligt som till exempel Thule. Men det handlar ju inte om att Thule som bolag gått dåligt utan att börsen gått dåligt. Där blandar man ofta ihop korten. Man måste titta på bolagen och sen kan börsen ha sina dagstemperaturer upp och ner - och det får man leva med”, säger han.

Även ljudboksbolaget Storytel tynger Claes Hembergs portfölj med en nedgång på omkring 20 procent sedan tävlingens start den 4 april. 

”Bolaget har precis som Sandvik eller Kry rationaliserat om sin organisation och det kan man som tillfällig börshaj tycka är jobbigt - eller så tänker man att man ska äga aktien länge och då är en omrationalisering något positivt, ett sundhetstecken.”

Värmepumpsbolaget Nibe och kylkoncernen Beijer ref är andra favoriter Claes Hemberg har i sin drömportfölj som också speglar sparprofilens privata portfölj. Båda bolagen har varit högt värderade under 2021, mycket på grund av sin gröna stämpel, men har kommit ner en hel del i värdering under våren. Här ser Claes Hemberg Nibe som särskilt attraktiv.

”Om du har pengar, så kan man absolut gå in nu. Även Beijer ref har varit dyrare historiskt och levererar, men är inte lika starka som Nibe.”

Men med bara några kvar i aktietävlingen är nämnda bolag inga vinnaraktier, tror Carnegies aktiechef Karl Hedberg.

”En del av de här aktierna är jätteintressanta långsiktigt, speciellt de som spelar på miljötrenderna och som nu har börjat komma ner. Men jag ser en risk att de kan fortsätta pressas litegrann. Jag tror till exempel att Nibe är en sådan aktie som fortsatt kan ha kortsiktig motvind”, säger han.

På kort sikt finns vinnaraktierna i den pressande tillväxtsektorn, tror han och nämner Sinch, medicinteknikbolaget Bico samt samtalsidentifieringsbolaget Truecaller.

Om veckans positiva börstrend håller i sig i kombination med något lägre långräntor gynnas den här typen av bolag extra, resonerar han:

”Sinch är jätteintressant men Bico tror jag också har en jättepotential. De har lite interna stökigheter som de måste få ordning på innan investeraren hittar tillbaka. Även Truecaller är en aktie som också ser jätteintressant ut”.

Utöver de tre bolagen hade Karl Hedberg plockat in byggjätten Skanska och fönstertillverkaren Inwido i sin drömportfölj.

”Jag hade kompletterat med de här mer traditionella och lågt värderade bolagen. Får vi en mer normal återhämtning nu kommer de här bolagen klara sig bra.”

 

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?