Annons

Jobbslakt på Postnord

Postföretaget Postnord kommer att minska antalet medarbetare i Danmark med 3.500-4.000 personer under två till tre år i samband med att bolaget inför en ny produktionsmodell för att möta den accelererande digitaliseringen i Danmark och uppnå lönsamhet.

Bild:TT

Det framgår av ett pressmeddelande.

"I enlighet med den strategi som Postnord la fast för tre år sedan genomför bolaget en anpassning till digitaliseringen", uppger Postnord.

Omställningen av den danska verksamheten beräknas kosta cirka 3 miljarder svenska kronor. Postnord har en dialog med ägarna, som är den svenska och danska staten, om hur dessa 3 miljarder ska finansieras.

Under omställningsperioden förväntas dessutom det danska bolaget fortsatt gå med operativ förlust. Denna bedöms dock kunna finansieras med egen intjäning, heter det.

För att ytterligare säkerställa Postnords konkurrenskraft på samtliga marknader ska dessutom koncernens administrativa kostnader fortsatt minskas med över en miljard svenska kronor under de kommande tre åren, vilket väntas komma att beröra cirka 1.200 tjänster, varav 500 tjänster redan ingår i omställningen i Danmark.

Huvuddelen av kostnadsminskningen ska vara genomförd senast vid utgången av räkenskapsåret 2019.

Postnord förutser inget ytterligare behov av ägarstöd efter den danska omställningen. Postnord har inget behov av ägartillskott för de verksamheter som bedrivs utanför samhällsuppdraget, uppger bolaget vidare.

Svenska staten äger 60 procent av aktiekapitalet i Postnord medan danska staten äger 40 procent.

Sedan millennieskiftet har brevvolymerna i den danska verksamheten minskat med cirka 80 procent. Antalet anställda i bolaget har minskat kraftigt på senare år.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera