1515
Annons

Jobbsiffrorna sänker terminerna – röd USA-öppning väntas

Terminerna för de ledande USA-börserna pekade mot en inledning i rött på fredagen.

De amerikanska arbetsmarknadssiffrorna som släpptes före öppningen gav ytterligare lite nedåtpress på terminerna som redan innan statistiken befann sig på lätt negativt territorium. Det var framför allt att timlönerna ökade mer än väntat som tyngde. Arbetslösheten ligger kvar på låga 3,9 procent men timlönerna steg 2,9 procent i årstakt, den högsta takten sedan mitten av 2009. 

Sammantaget antas jobbrapporten, som också innehöll flera nya jobb än väntat, ge stöd för Federal Reserve att kunna gå vidare med en fjärde räntehöjning i år. USA-räntorna steg några punkter medan dollarn stärktes efter statistiken.

Allmänheten har till och med torsdagen på sig att kommentera Trump-administrationens planer på att införa de nya importtullarna mot Kina. President Donald Trump väntas därefter annonsera sitt tullbeslut på fredagen. 

En rad av USA:s tyngsta teknologi- och detaljhandelsföretag har gjort en sista ansträngning för att förmå presidenten att avstå från sin plan att införa importtullar på ytterligare kinesiska varor för 200 miljarder dollar, rapporterar Bloomberg News. På torsdagens skickade Cisco, Hewlett Packard och en rad andra teknologibolag ett brev till den amerikanske handelsrepresentanten Robert Lighthizer där de uppmanar administrationen att avstå från att införa de nya tullarna.

Vid 15-tiden hade terminen för Dow Jones industriindex liksom terminen för S&P 500 sjunkit 0,4 procent medan den för teknikorienterade Nasdaq var ned 0,7 procent.

På torsdagen utvecklades de ledande börserna på Wall Street i olika riktningar. Dow Jones industriindex stängde på plus 0,1 procent, S&P 500 backade 0,4 procent och Nasdaq var ned 0,9 procent.

De asiatiska börserna noterade också blandad utveckling på fredagen, minus i Tokyo och oförändrat eller lätt plus i Kina. USA kan komma att dra in Japan i en handelskonflikt, enligt Wall Street Journal.

Sett till enskilda aktier steg Broadcom drygt 4 procent efter att torsdagskvällens delårsrapport slog analytikerestimaten, inklusive halvledarbolagets försäljningsprognos. Även rapportaktuella IT-säkerhetsbolaget Palo Alto Networks och Marvell Technology, som tillverkar integrerade kretsar för bredbandskommunikation, fick tummen upp på sina siffror. 

Game Stop, som säljer dataspel och konsoler via butiker, kom i stället med en rapportbesvikelse och aktien backade i förhandeln.

Strålkastarna är fortsatt på åt Teslas håll. På fredagen meddelades att elbilstillverkaren Teslas redovisningschef lämnar bolaget med omedelbar verkan. Han började helt nyligen på bolaget. Teslas aktie föll drygt 5 procent i förhandeln.

På fredagen har det också varit mycket skriverier om att bolagets vd och grundare Elon Musk tog ett bloss på en cigarett innehållandes marijuana när han deltog i en podcast i Kalifornien. 

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Truss spelar högt i jakten på att bli ett nytt Singapore

Den nya brittiska regeringens skattepaket har slagit ned som en bomb. Pundet tokföll i måndags efter att finansminister Kwasi Kwarteng föreslagit de största skattesänkningarna på 50 år. Lägg till lättnader för att täcka skenande energipriser och resultatet är ökad belåning.

Liz Truss.
Liz Truss.Foto:Alberto Pezzali

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Detta är en krönika av en fristående kolumnist. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera