Annons

Jobbsiffran lägre än väntat – men arbetslösheten på 50-årslägsta

NEW YORK.

Fredagens jobbstatistik kom in ungefär i linje med det förväntade, men bekräftade tendensen att den amerikanska ekonomin bromsar in.

Investerare tycktes ändå lättade över att det handlar om en inbromsning snarare än om en kollaps.

USA:s arbetsmarknadsdepartement rapporterade på fredagen att 136.000 nya jobb skapats utanför jordbrukssektorn under september. Det var något lägre än väntat och nära noteringen för augusti.

Genomsnittet för 2019 ligger därmed på ungefär 150.000 nya jobb per månad – betydligt lägre än 2018:s genomsnitt på 223.000. Men arbetslösheten sjönk trots det till 3,5 procent – den lägsta noteringen sedan 1969.

USA-börserna reagerade initialt positivt på statistiken. Såväl det breda aktieindexet S&P 500, industritunga Dow Jones och Nasdaq var upp ungefär en halv procent vid öppningen.

Reaktionen kan förklaras av att investerare tvingats vänja sig med svaga konjunktursignaler. Den relativt stabila jobbsiffran sågs därför som ett tecken på att ekonomin ändå håller uppe väl.

”Vi har sett svag statistik de senaste veckorna, men det här är en solid jobbrapport som visar att de ekonomiska fundamenten i USA fortfarande är starka”, säger Tony Bedikian, chef för globala marknader på Citizens Bank, till Wall Street Journal.

”Det är fortsatt stor osäkerhet kring global handel, men Fed har varit villig att agera som en garant så här långt och de amerikanska konsumenterna har ignorerat allt oväsen från Washington.”

Tisdagens ISM för tillverkningsindustrin, som baseras på inköpschefers syn på affärsklimatet, fick särskilt stor uppmärksamhet. Indexet sjönk till den lägsta nivån på över tio år i september. Det fick USA-börserna att rasa.

När även ISM för servicesektorn kom in betydligt lägre än väntat på torsdagen svarade marknaderna däremot med omvänd reaktion, genom att stiga. Den svaga noteringen sågs som ett tecken på att osäkerheten från handelskonflikterna nu även spridit sig till servicebolagen, som hittills hållit emot betydligt bättre än de globalt exponerade tillverkningsbolagen. De dåliga nyheterna tolkades som att Federal Reserve kommer att tvingas sänka räntan även vid nästkommande möte, vilket var orsaken till börsglädjen.

Sannolikheten för en 0,25 procentenhets sänkning vid mötet i slutet av oktober är nu över 90 procent, enligt marknadsprissättningen.

En annan faktor som bedöms tala för ytterligare sänkningar är det svaga inflationstrycket. Enligt fredagens jobbrapport var löneökningstakten i september måttliga 2,9 procent i årstakt – en betydlig nedgång sedan fjolåret då lönerna under en tid ökade med 3,6 procent.

Paul Ashworth, chefsekonom för USA på Capital Economics, noterar i en marknadskommentar att lönetrycket är det lägsta på 14 månader. Men hans generella intryck är ändå att ”arbetsmarknaden bromsar in, snarare än kollapsar”.

President Trump kommenterade sin vana trogen jobbstatistiken i ett inlägg på Twitter på fredagen.

”Arbetslösheten sjunker till 3,5 procent, den lägsta nivån på 50 ÅR! Wow USA, gå och ställ er president inför riksrätt (trots att han inte har gjort något fel!)”

Nästa vecka ska hans USA stå värd för nya handelssamtal med Kina. Förhandlingarna har legat nere sedan i maj.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?