Annons

Jobbsiffran lägre än väntat – men arbetslösheten på 50-årslägsta

NEW YORK.

Fredagens jobbstatistik kom in ungefär i linje med det förväntade, men bekräftade tendensen att den amerikanska ekonomin bromsar in.

Investerare tycktes ändå lättade över att det handlar om en inbromsning snarare än om en kollaps.

USA:s arbetsmarknadsdepartement rapporterade på fredagen att 136.000 nya jobb skapats utanför jordbrukssektorn under september. Det var något lägre än väntat och nära noteringen för augusti.

Genomsnittet för 2019 ligger därmed på ungefär 150.000 nya jobb per månad – betydligt lägre än 2018:s genomsnitt på 223.000. Men arbetslösheten sjönk trots det till 3,5 procent – den lägsta noteringen sedan 1969.

USA-börserna reagerade initialt positivt på statistiken. Såväl det breda aktieindexet S&P 500, industritunga Dow Jones och Nasdaq var upp ungefär en halv procent vid öppningen.

Reaktionen kan förklaras av att investerare tvingats vänja sig med svaga konjunktursignaler. Den relativt stabila jobbsiffran sågs därför som ett tecken på att ekonomin ändå håller uppe väl.

”Vi har sett svag statistik de senaste veckorna, men det här är en solid jobbrapport som visar att de ekonomiska fundamenten i USA fortfarande är starka”, säger Tony Bedikian, chef för globala marknader på Citizens Bank, till Wall Street Journal.

”Det är fortsatt stor osäkerhet kring global handel, men Fed har varit villig att agera som en garant så här långt och de amerikanska konsumenterna har ignorerat allt oväsen från Washington.”

Tisdagens ISM för tillverkningsindustrin, som baseras på inköpschefers syn på affärsklimatet, fick särskilt stor uppmärksamhet. Indexet sjönk till den lägsta nivån på över tio år i september. Det fick USA-börserna att rasa.

När även ISM för servicesektorn kom in betydligt lägre än väntat på torsdagen svarade marknaderna däremot med omvänd reaktion, genom att stiga. Den svaga noteringen sågs som ett tecken på att osäkerheten från handelskonflikterna nu även spridit sig till servicebolagen, som hittills hållit emot betydligt bättre än de globalt exponerade tillverkningsbolagen. De dåliga nyheterna tolkades som att Federal Reserve kommer att tvingas sänka räntan även vid nästkommande möte, vilket var orsaken till börsglädjen.

Sannolikheten för en 0,25 procentenhets sänkning vid mötet i slutet av oktober är nu över 90 procent, enligt marknadsprissättningen.

En annan faktor som bedöms tala för ytterligare sänkningar är det svaga inflationstrycket. Enligt fredagens jobbrapport var löneökningstakten i september måttliga 2,9 procent i årstakt – en betydlig nedgång sedan fjolåret då lönerna under en tid ökade med 3,6 procent.

Paul Ashworth, chefsekonom för USA på Capital Economics, noterar i en marknadskommentar att lönetrycket är det lägsta på 14 månader. Men hans generella intryck är ändå att ”arbetsmarknaden bromsar in, snarare än kollapsar”.

President Trump kommenterade sin vana trogen jobbstatistiken i ett inlägg på Twitter på fredagen.

”Arbetslösheten sjunker till 3,5 procent, den lägsta nivån på 50 ÅR! Wow USA, gå och ställ er president inför riksrätt (trots att han inte har gjort något fel!)”

Nästa vecka ska hans USA stå värd för nya handelssamtal med Kina. Förhandlingarna har legat nere sedan i maj.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?