Annons

Jobbsiffra ”dåliga nyheter för Trump”

USA:s jobbstatistik var sammantaget ett styrkebesked. Det ger motvind för Donald Trump i valspurten och är allt Fed behöver för en räntehöjning, enligt analytiker.

"USA:s jobbstatistik är dåliga nyheter för presidentkandidat Trump”, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter.

Jobbtillväxten i oktober var något lägre än väntat, men ändå stark. Samtidigt reviderades både september och augusti upp rejält, så att bilden ljusnar ytterligare av arbetsmarknaden i USA.

Löneökningarna steg också till den högsta sedan 2009: 2,8 procent i årstakt.

Sammantaget ger fredagens jobbrapport lite extra glans åt den sittande regeringens skötsel av ekonomin. Det ger fördel Hillary Clinton i presidentvalet, eftersom hon ses som en fortsättning på Barack Obamas politik.

Enligt Robert Bergqvist fick USA-väljarna på fredagen ett kvitto på att ”Obama-ekonomin är stark nog att skapa jobb och lönetillväxt”.

Janet Yellen, chef för centralbanken Fed, kan också glädjas åt fredagens siffror. Även om oktober månads jobbtillväxt på 161.000 nya jobb var sämre än väntat, så fanns det god marginal till de 150.000 där Fed lagt ribban för vad som betecknas vara en stark utveckling.

Tillsammans med den stigande löneökningstakten är manegen nu krattad för Janet Yellen att fullfölja sin utstakade räntehöjning i december.

”Den hyggliga jobbtillväxten och stigande löneinflation ger Fed ytterligare stöd för att höja räntan i december”, skriver Handelsbankens analytiker Jes Asmussen i en kommentar.

Såväl SEB och Handelsbanken behåller dock brasklappen att Feds räntehöjning i december fortfarande kan utebli - om dramatik i spåren av nästa veckas presidentval skulle utlösa ny marknadsoro.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?