1515

Jobbsatsning för skogen ryker med nya budgeten

En satsning för att få fler nyanlända i jobb och en nationell kartläggning av områden med hotade eller sällsynta växter och djur avbryts med M och KD:s budget. Pengar finns inte avsatta.

"Jag är stolt över det jobb som vi har gjort", säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.

Skogsstyrelsen har drivit en arbetsmarknadsåtgärd som kallas naturnära jobb med syftet att få nyanlända och långtidsarbetslösa att komma närmare arbetsmarknaden.

"De har gjort olika insatser. Det kan vara allt ifrån dikesröjningar vid vägar, restaurera rastplatser, underhålla vandringsleder, hålla rent och städa upp i olika områden, att hantera röjsåg, motorsåg", säger Herman Sundqvist.

Runt 1.500 personer plus visstids- och deltidsanställda på myndigheten har varit involverade i satsningen. Men i och med riksdagens nya budget går anställningen ut vid årsskiftet och förlängs inte.

"Jag är stolt över sättet som Skogsstyrelsen tagit sig an naturnära jobb, att 1 600 personer kommit i kontakt med de här åtgärderna. Att rigga det uppdraget har varit ett ganska stort projekt", säger Herman Sundqvist.

Han vill inte recensera nedskärningen utan konstaterar att myndigheten rättar sig efter politikernas vilja. Samtidigt tycker han att man har utfört uppdraget på ett bra sätt. Nu kommer en del av naturarbetena att bli eftersatta.

"Jag tror alla är överens om att det är bra att de här uppgifterna har blivit utförda."

Skogsstyrelsen fick uppdraget naturnära jobb 2018 i samarbete med Arbetsförmedlingen och anslaget låg på 120 miljoner kronor per år.

Myndigheten fick också ett anslag på 20 miljoner kronor per år för att under tio år göra landsomfattande inventering av skogar med stor betydelse för växter och djur, så kallade nyckelbiotoper. Det kan handla om områden som är viktiga för den biologiska mångfalden.

I den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna röstade igenom med stöd av Sverigedemokraterna finns inte anslagen kvar och åtgärderna avbryts.

Det innebär inte att Skogsstyrelsen helt slutar registrera nyckelbiotoper och den metod som utvecklats under året kommer fortsatt vara till stor nytta, enligt Herman Sundqvist. Även samverkan med bland annat skogssektorn kring nyckelbiotoper kommer att fortsätta.

I vilken utsträckning förändringarna kommer att innebära uppsägningar är oklart. Skogsstyrelsen har sedan tidigare tagit höjd för budgetförändringar med visstidsanställningar och korta hyresavtal av bilar och lokaler.

Budgetbeslutet minskar också ersättningen som går till skogsägare när exempelvis nationalparker, naturreservat och biotopskyddsområden inrättas, med två tredjedelar till 100 miljoner kronor.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?