Jobbrekord knäcker inte långtidsarbetslösheten

Antalet personer som får jobb ökar med nästan 100.000 personer i år och med närmare 230.000 på tre år. Bristen på arbetskraft är rekordstor. Ändå spår Arbetsförmedlingen en ökande långtidsarbetslöshet.

Arbetsförmedlingens prognoschef Håkan Gustavsson beskriver en urstark konjunktur som levererar rekord på en lång rad områden. Inte minst i form av en arbetskraftsbrist som är större än den varit på mer än tio år. Det gäller både i privat och offentlig sektor enligt myndighetens enkät till arbetsgivare.

”Arbetskraftsbristen stiger i alla näringsgrenar. Det är den utvecklingen vi ser”, säger prognoschef Håkan Gustavsson.

”Landets arbetsgivare får allt svårare att hitta den arbetskraft man söker. Det påverkar arbetsgivarnas möjligheter och planer att växa i verksamheterna”, säger han vidare.

Samtidigt får många jobb. Under 2017 till 2019 ökar sysselsättningen med 227.000 personer, varav 97.000 i år, enligt den nya prognosen från Arbetsförmedlingen.

Arbetsgivare, framförallt i offentlig sektor men också i det privata näringslivet, börjar i en ökande utsträckning anpassa sina krav efter den lediga arbetskraft som finns.

”Under dessa tre år går mer än åtta av tio jobb till utrikes födda”, säger Håkan Gustavsson om perioden 2017 till 2019.

Det här leder till att andelen sysselsatta i befolkningen ökar till 78,7 nästa år och 79,1 året efter. Arbetslösheten minskar marginellt, med två tiondelar ned till 6,8 procent i år, 6,6 procent nästa år för att åter vända upp 2019.

Trots att fler får jobb, flaggar Arbetsförmedlingen för att de långtidsarbetslösa kan bli fler framöver.

”Vi bedömer att risken för fler långtidsarbetslösa på Arbetsförmedlingen ökar”, säger Håkan Gustavsson och pekar ut utrikes födda kvinnor som en särskilt svår grupp.

Prognosen bygger på en enkät med 11.000 arbetsgivare.


Du har väl inte missat nya Di TV? 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?