1515
Annons

Jobbreformen som aldrig kommer på plats

De politiska låsningarna har varit stora kring etableringsjobben och trots år av förhandlingar har den nya anställningsformen ännu inte kommit på plats.

Nu skjuts reformen upp på grund av coronakrisen.

Etableringsjobben skulle ge 10.000 nya anställningar
Etableringsjobben skulle ge 10.000 nya anställningarFoto:Nora Lorek/TT

Di rapporterade redan i vintras att etableringsjobben för nyanlända och långtidsarbetslösa var på väg att försenas.

Nu står det definitivt klart att reformen, som skulle vara på plats i juli i år, skjuts upp.

”På grund av coronakrisen är efterfrågan på den här typen av jobb mycket mycket mindre”, säger Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Ambitionen är dock att kunna genomföra reformen längre fram och Martin Ådahl tror att etableringsjobben blir viktiga när ekonomin väl vänder uppåt igen.

”I ett första skede kommer de som förlorat sitt jobb i närtid få lättare att komma in på arbetsmarknaden. Men det måste vara så att det finns en andra våg där vi också kan få in dem som varit borta länge”, säger han.

Men det är inte bara coronakrisen som har satt käppar i hjulen för etableringsjobben. Reformen, som skulle ge minst 10.000 nya jobb till nyanlända och långtidsarbetslösa, har kantats av politiska gräl.

Parterna hade en färdig uppgörelse redan 2017, som regeringen då ställde sig bakom. Men villkoren ändrades i januariavtalet, efter krav från Centern och Liberalerna, och sedan dess har det varit låst.

LO anser att etableringsjobben fortfarande behövs för att underlätta för nyanlända och långtidsarbetslösa, men att det är fel läge nu när arbetslösheten stiger så kraftigt.

”Det kommer att vara massor av människor som står på återanställningsrätt och då kommer inte de här människorna att komma in”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

”Det är inte meningen att de ska tränga sig före andra som ska tillbaka och som är närmare arbetsplatsen”, fortsätter han.

LO håller fast vid den ursprungliga uppgörelsen med arbetsgivarna och säger fortsatt nej till de nya krav som Centerpartiet och Liberalerna fört in.

Men enligt Martin Ådahl är det skrivningarna i januariavtalet som gäller, vilket innebär att även företag som saknar kollektivavtal ska omfattas av reformen, när den väl införs.

”De icke kollektivavtalsanslutna företagen lider oerhört hårt just nu. Och ska de ha någon möjlighet att, precis som tidigare, bidra med flest nyanställningar i Sverige, så måste de ha det här som ett alternativ”, säger han.

Martin Ådahl slår fast att även bemanningsföretagen ska få möjlighet att anställa nyanlända och långtidsarbetslösa med statliga subventioner och sedan hyra ut dem.

”Bemanningsbranschen är en av de hårdast drabbade branscherna av coronakrisen och ska de hitta en väg tillbaka är det jättebra om det här kan vara en del av det”, säger han.

Motvind för svenska hedgefonder

Den turbulenta starten på året har varit svårnavigerad för merparten av svenska hedgefonder.

Trots en återhämtning under juli har den genomsnittliga fonden backat sedan årsskiftet. Bäst har trendföljande fonder som Lynx och SEB Asset Selection klarat sig.

Foto:Colourbox

Facit för svenska hedgefonder per den sista juli är en negativ avkastning på 2,45 procent enligt analystjänsten Hedgenordic. En återhämtning på drygt 2 procent under juli räckte inte till för att nå över nollstrecket.

Skillnaderna mellan enskilda hedgefonder men även mellan kategorier är betydande. Bäst i år är trendföljande fonder, ofta kallade CTA. De har lyft med närmare 4 procent i snitt. Bland svenska hedgefonder märks mångmiljardfonderna Lynx, plus 29,6 procent vid utgången av juli, och SEB Asset Selection, plus 12,5 procent. Även fonden Volt har gått bra med drygt 8 procent i avkastning.

Lynx ägs delvis av landets ledande hedgefondbolag Brummer & Partners. Brummers samlingsfond Multistrategy, som förvaltar drygt 27 miljarder kronor, består av en handfull av gruppens fonder inklusive Lynx. Samlingsfonden har i år avkastat 3,8 procent trots en mindre nedgång under juli.

Fonden Florin Court hör också till Brummers starkaste kort med en avkastning på 16 procent i år.

Hedgefonden Elementa, inriktad på att köpa eller ta säljpositioner på små och medelstora bolag, har trots ett tapp på drygt 4 procent under juli hittills ett lysande år med en avkastning på 22,5 procent sedan årsskiftet. Därmed går fonden mot strömmen då aktiefokuserade hedgefonder enligt Hedgenordic i år har tappat 4,5 procent.

Till exempel så har Prior & Nilssons aktieinriktade hedgefond Idea haft det blytungt under året och ligger trots ett nästan sjuprocentigt lyft i juli back med 13 procent. Under den senaste månaden ökade fonden sin exponering mot verkstadsbolag och minskade innehaven i läkemedelsföretag. De största innehaven är den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk, lastbilstillverkaren Volvo och verkstadsjätten Atlas Copco.

Även den aktietunga hedgefonden Rhenman Healthcare lyfte under juli med drygt 5 procent men ligger ändå back i år med 4,5 procent. Fondens bästa bidragsgivare under månaden var det amerikanska vårdbolaget Tenet Healthcare, som avkastade 20 procent, samt medicinteknikbolaget Abiomed, plus 14 procent.

I botten hittills i år ligger en av fjolårets vinnarfonder, Coeli Absolute European, med minus 22 procent i bagaget trots en viss återhämtning under juli månad.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera