Annons

Jobbreformen som aldrig kommer på plats

De politiska låsningarna har varit stora kring etableringsjobben och trots år av förhandlingar har den nya anställningsformen ännu inte kommit på plats.

Nu skjuts reformen upp på grund av coronakrisen.

Etableringsjobben skulle ge 10.000 nya anställningar
Etableringsjobben skulle ge 10.000 nya anställningarFoto:Nora Lorek/TT

Di rapporterade redan i vintras att etableringsjobben för nyanlända och långtidsarbetslösa var på väg att försenas.

Nu står det definitivt klart att reformen, som skulle vara på plats i juli i år, skjuts upp.

”På grund av coronakrisen är efterfrågan på den här typen av jobb mycket mycket mindre”, säger Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Ambitionen är dock att kunna genomföra reformen längre fram och Martin Ådahl tror att etableringsjobben blir viktiga när ekonomin väl vänder uppåt igen.

”I ett första skede kommer de som förlorat sitt jobb i närtid få lättare att komma in på arbetsmarknaden. Men det måste vara så att det finns en andra våg där vi också kan få in dem som varit borta länge”, säger han.

Men det är inte bara coronakrisen som har satt käppar i hjulen för etableringsjobben. Reformen, som skulle ge minst 10.000 nya jobb till nyanlända och långtidsarbetslösa, har kantats av politiska gräl.

Parterna hade en färdig uppgörelse redan 2017, som regeringen då ställde sig bakom. Men villkoren ändrades i januariavtalet, efter krav från Centern och Liberalerna, och sedan dess har det varit låst.

LO anser att etableringsjobben fortfarande behövs för att underlätta för nyanlända och långtidsarbetslösa, men att det är fel läge nu när arbetslösheten stiger så kraftigt.

”Det kommer att vara massor av människor som står på återanställningsrätt och då kommer inte de här människorna att komma in”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

”Det är inte meningen att de ska tränga sig före andra som ska tillbaka och som är närmare arbetsplatsen”, fortsätter han.

LO håller fast vid den ursprungliga uppgörelsen med arbetsgivarna och säger fortsatt nej till de nya krav som Centerpartiet och Liberalerna fört in.

Men enligt Martin Ådahl är det skrivningarna i januariavtalet som gäller, vilket innebär att även företag som saknar kollektivavtal ska omfattas av reformen, när den väl införs.

”De icke kollektivavtalsanslutna företagen lider oerhört hårt just nu. Och ska de ha någon möjlighet att, precis som tidigare, bidra med flest nyanställningar i Sverige, så måste de ha det här som ett alternativ”, säger han.

Martin Ådahl slår fast att även bemanningsföretagen ska få möjlighet att anställa nyanlända och långtidsarbetslösa med statliga subventioner och sedan hyra ut dem.

”Bemanningsbranschen är en av de hårdast drabbade branscherna av coronakrisen och ska de hitta en väg tillbaka är det jättebra om det här kan vara en del av det”, säger han.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?