Annons

Joakim Bornold om det galna kursrallyt: ”Tråkigt – många som drabbas”

På tisdagsförmiddagen handelsstoppades First North-bolaget Modern Ekonomi efter att ha rusat med nästan 3.600 procent på en vecka. Nasdaq tog beslutet för att garantera investerarnas säkerhet. Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold menar att det är ett klassiskt exempel på ett bolag som kapats för spekulativ handel.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Vänligen notera att fr.o m 1 februari 2023 är det vårt koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, vi uppdaterar då personuppgiftspolicyn och användarvillkoren.

Innehåll från DoubleGood ABAnnons

Good Idea – bubbelvattnet som balanserar ditt blodsocker

Ett blodsocker som åker bergochdalbana är inte bara irriterande, i det långa loppet innebär det också en ökad risk att drabbas av fetma, diabetes, hjärtkärlsjukdom och demens. Med det världsunika, blodsockerbalanserande bubbelvattnet Good Idea har Lundabolaget DoubleGood AB tagit ett helt nytt grepp på problemet. Effekten är kliniskt bevisad och produkten har fått ett fint mottagande i Sverige och USA.

– De flesta har en ganska klar uppfattning om hur de borde äta och dricka för att hålla sig friska. Ändå går utvecklingen åt fel håll. Såväl fetma som andra hälsoproblem relaterade till kosten ökar snabbt och att varaktigt ändra sina matvanor i en mer hälsosam riktning är svårt. Med Good Idea vill vi göra det lite lättare, säger Elin Östman, forskningschef på DoubleGood.

Fördubbling av diabetes till 2030

Idag lever omkring tio procent av världens vuxna befolkning med diabetes och WHO räknar med en fördubbling till 2030. Sjukdomen skapar stort lidande och innebär samtidigt en allt större belastning på sjukvårdssystemen, som år efter år får lägga allt mer av sina resurser på att behandla sjukdomar som till stor del kunnat undvikas med små livsstilsförändringar. Ungefär 90 procent av de drabbade har så kallad typ 2-diabetes – en diabetesform med stark koppling till matvanor och motion.

20 års forskning bakom Good Idea

Elin Östman är doktor i näringslära från Lunds universitet. Hon har i mer än 20 år forskat kring mat med preventiva – sjukdomsförebyggande – egenskaper. Ett speciellt fokus har legat på blodsockerreglering.

– Mycket av de matvanor vi ser idag leder till stora och snabba blodsockersvängningar. När de upprepas dag efter dag, år efter år, så riskerar vi slita ut de fina mekanismer som reglerar vårt energiupptag från maten. Resultatet kan bli ett prediabetiskt tillstånd med ständigt höga blodsocker- och insulinnivåer. Därifrån är steget inte långt till att utveckla diabetes. 

Aminosyror sänker blodsockersvaret

Elin Östman upptäckte redan i början av sin forskarkarriär att en viss kombination av aminosyror i vassle – en restprodukt i mejeriindustrin – kunde påverka blodsockret på ett gynnsamt sätt. Det blev startskottet för utvecklingen av Good Idea. Genom att tillsätta en liten gnutta av mineralet krom förfinades funktionen ytterligare och kliniska studier visar att Good Idea kan sänka blodsockersvaret efter en måltid med 20-30 procent, när det dricks till maten.

– Aminosyror och krom låter kanske som kemi, men faktum är att de är essentiella, vilket betyder att vi behöver få dem via maten. I Good Idea gör de energiupptaget mer effektivt och blodsockerhöjningen blir lägre. Den direkta effekten är att du kan slippa tröttheten och sockersuget som många upplever efter en måltid. I det längre perspektivet innebär ett balanserat blodsocker en minskning av riskfaktorer för bland annat typ 2-diabetes.

Good Idea rullas just nu ut i Sverige och USA och fler marknader är på gång, däribland Förenade Arabemiraten, där nära 17 procent av den vuxna befolkningen har diabetes idag.

Om DoubleGood AB

DoubleGood AB i Lund har utvecklat bubbelvattnet Good Idea som sänker blodsockersvaret efter en måltid. Ett balanserat blodsocker utan stora svängningar gör att man kan slippa efter maten-trötthet och sockersug och minska riskfaktorer för bland annat fetma och diabetes. Bakom Good Idea står Lundaföretaget DoubleGood AB, som startats av Oatlygrundarna Rickard och Björn Öste.

Läs mer om Good Idea här! 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DoubleGood AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera