Annons

JO riktar hård kritik mot Kronofogden

Justitieombudsmannen (JO) riktar allvarlig kritik mot Kronofogden, efter mängder av klagomål mot myndigheten. Senfärdig handläggning har gjort att personer som betalat sina skulder ändå drabbats av utmätning och nekats att ta lån.

Det var under perioden december 2016 till juli 2017 som JO mottog ett stort antal anmälningar. De visar att Kronofogden har dröjt flera månader med att registrera inbetalningar, vilket bland annat lett till att personer fått betalningsanmärkningar och utsatts för löneutmätning, trots att de redan betalat sina skulder. En ensamstående mamma skriver i sin anmälan att det påverkade hennes möjligheter att fira jul när lönen felaktigt utmättes i november och december i fjol.

Kronofogden har vänt sig till egentligen skuldfria personers tidigare arbetsgivare för att fråga om lön och förmåner. Det har också inträffat att inbetalningar registrerats på fel person, och att pengarna då slussats vidare till fel borgenärer.

Trots samtal och påstötningar från de drabbade har det tagit lång tid innan Kronofogden rättat till felen.

Enligt JO:s beslut har Kronofogden misslyckats att uppfylla kraven i sin instruktion. Myndigheten erkänner bristerna och hänvisar till dålig styrning, bristande rutiner och kompetensbrist på grund av en omorganisation. Under året ska Kronofogden ha vidtagit åtgärder för att komma till bukt med problemen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?