Hoppa till innehållet

Annons

Jimmie Åkessons känga till Löfven: ”Inte lyckats med någonting”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller tal på partiets landsdagar i Karlstad. Udden riktas mot Socialdemokraterna och den avgående statsministern Stefan Löfven.

”Han har ju faktiskt inte lyckats med någonting annat än att ställa till med mer elände”, säger Jimmie Åkesson.

Foto: Cornelia Jönsson

Under parollen ”Vi såg det komma” träffas Sverigedemokraterna under helgen i Karlstad för att ta beslut om partiets politik i valrörelsen och nästa mandatperiod.

Partiledare Jimmie Åkesson håller tal på landsdagarna. Stort fokus ligger på att kritisera Socialdemokraterna och regeringens styrning av Sverige.

”Socialdemokraterna, det naiva partiet som aldrig ser något komma, har i stort sett inte lyckats med någonting förutom att förvärra och försämra på ett sätt som borde vara omöjligt ens om man avsiktligen försökte”, säger Jimmie Åkesson i sitt tal.

Särskilt är det den avgående statsministern Stefan Löfven som står i fokus för SD-ledarens kritik.

”Han har ju faktiskt inte lyckats med någonting annat än att ställa till med mer elände”, säger Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson påtalar det ökade grova våld som plågar Sverige och den upplevda otrygghet som kommer med våldet.

Det är en utveckling som SD-ledaren anser att Socialdemokraterna inte kan bryta.

”Vi måste gå från kravlöshet och splittring, till pliktkänsla och samhörighet. Bort från ängslighet och ynkedom till förmån för partier och politiker som sätter Sverige främst och som både vågar och förstår att fatta de beslut som krävs för att återupprätta trygghet och välfärd”, säger Jimmie Åkesson.

Partiledaren ställer sig också kritisk till den pensionsuppgörelse som S, MP och V kommit överens om. I sak är det inte fel, enligt Jimmie Åkesson, men han ifrågasätter att uppgörelsen kommer just nu.

”Hur trovärdigt blir det när det parti som haft makten i två mandatperioder ska börja dela ut dessa pengar två veckor före valdagen? Ni har liksom haft över 400 veckor på er. Det är valfläsk, makten över allt”, säger Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson utlovar, än en gång, att SD kommer att arbeta för att minska biståndsbudgeten för att föra över pengarna på nationella satsningar.

”Vi sverigedemokrater kommer att skära ned på miljardrullningen till andra länder och till andra länders medborgare för att i stället satsa på vårt eget land och våra egna medborgare”, säger han.

Under hösten har en debatt kring epitetet ”blåbrun” som Miljöpartiet använt sig flitigt av i debatter mot M, KD och SD. Detta vänder sig Jimmie Åkesson mot och säger att språkröret Per Bolund (MP) ”ska skämmas”.

”Här har vi en synnerligen okunnig, historielös människa”, säger Jimmie Åkesson.

”Det är historielöst och inte minst är det grovt kränkande mot alla nazismens offer att likställa kritik mot västvärldens mest extrema invandringspolitik med fascistiska förbrytelser under 1930- och 40-talen”, fortsätter han.

Jimmie Åkesson har under en längre tid pratat om att SD efter valet 2022 vill ingå i en regering med M och KD. Nu, menar SD-ledaren, är tiden kommen för ett sådant maktskifte.

”Klockan är slagen. Vi här inne, och alla Sverigevänner i vårt älskade land, är redo för valrörelsen. Det är dags för en ny politisk ledning. En ledning som sätter Sverige först! Och som ser problemen komma, innan det är för sent”, säger han.

Innehåll från Ikano BostadAnnons

Därför är föreningslivet så viktigt – för företagen

Tobias Tegnestrand är klubbchef för Rågsveds IF
Tobias Tegnestrand är klubbchef för Rågsveds IF

Risk för medlemsras i fotbollsklubben i tiderna som råder.

Då fick Rågsveds IF hjälp – från det lokala näringslivet.

– Ett fungerande föreningsliv är avgörande för ett välmående bostadsområde, säger Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.

EXTERN LÄNK: Därför satsar Ikano Bostad på socialt engagemang

Bollen i luften. Ett myller av barn och unga på varenda gräsyta Hagsätra IP i södra Stockholm kan erbjuda. Med hösten runt hörnet knackar skymningen på – strålkastarna lyser vid middagstid – och sommarvärmens comeback gör fotbollsträningen oväntat behaglig. Dörren till fiket i klubbhuset går i ett.

– Varje vardagskväll ser ut ungefär så här, det är fullt med barn och ungdomar som spelar fotboll. Det ser likadant ut på varenda av de planer i Rågsved och Hagsätra vi har verksamhet på. Eftersom många inte har tillgång till bil är det viktigt att vi finns inom gångavstånd för alla, säger klubbchefen Tobias Tegnestrand och fortsätter:

– För en del av barnen är tränaren den tryggaste vuxna personen som de har i sitt liv.

Rågsveds IF har över 800 medlemmar – men läget efter sommarlovet var kritiskt. Trots att föreningen har bland de lägsta medlemsavgifterna i huvudstaden hade bara knappt hälften betalat inför höstterminen:

– Det var väldigt alarmerande. När man ser att barn, som man vet brinner för fotboll, plötsligt slutar var vi tvungna att agera, säger Tegnestrand och konstaterar:

– Det ekonomiska läget påverkar oss alla, men de som redan lever på existensminimum har det ännu tuffare nu. Det är de familjerna vi behöver kraftsamla och rikta våra resurser mot.

Ikano Bostad, som förvaltar drygt 1700 bostäder i Hagsätra och Rågsved, har som strategi att aktivt och långsiktigt engagera sig i samhällslivet på de platser där företaget har bostäder. Fokus ligger på att skapa arbetstillfällen, uppmuntra till utbildning och bidra till en meningsfull fritid.

– Viktigast av allt är att de boende mår bra och trivs. Om vi har en attraktiv miljö där folk vill bo, klart det påverkar fastighetsvärden och lönsamhet över tid. Skulle miljön däremot upplevas som otrygg, flyttar man om det går, säger Christian Mariager.

Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.
Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.

När fotbollsklubben bad om hjälp valde fastighetsförvaltaren att betala de uteblivna medlemsavgifterna för ungefär 350 medlemmar.

– Vi kan inte ta risken att ungdomarna inte har en meningsfull fritid. Skulle föreningen tappa intäkterna hade de varit tvungna att skära ner i verksamheten. Då tappar unga möjligheten att spela fotboll och träffa kompisar, då tappar vi det gemensamma som skapar harmoni och tillhörighet i området.

Enligt Tegnestrand skapar Ikano Bostads finansiella stöd effekter även på längre sikt:

– Föreningslivet, i synnerhet idrott, ger positiva effekter på både hälsa och skolresultat. Ska man vara krass är barnkonventionen lag sedan 2020, vilket bland annat innebär att barn har rätt till en trygg, kvalitativ och meningsfull fritid för att leva och utvecklas, säger han och lägger till:

– Fler barn i vår verksamhet innebär fler barn som omges av trygga vuxna vilket blir ett skyddsnät mot exempelvis kriminella gäng som utnyttjar barn och unga. Om de inte får spela fotboll och känna tillhörighet när de är tio år, vad händer då när de är femton?

Mariager och Tengestand menar att näringslivet har allt att vinna på att engagera sig lokalt:

– Jag brukar säga att affären i slutändan alltid är lokal. Vi som Fastighetsägare och näringslivet tjänar på att engagera oss och skapa en relation till den plats där vi verkar, säger Mariager och pekar på att näringslivet måste ha en långsiktig syn i frågan:

– Tidsbegränsade projekt i all ära, de tilltag som får bäst effekt är när det finns uthållighet och lokal förankring. Det tror jag fler behöver inse, säger Mariager.

EXTERN LÄNK: Här är Ikano Bostads sociala satsningar

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera