1515
Annons

Jimmie Åkesson vill bli justitieminister – ”det är dags nu”

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna sätter ned foten. Vid en eventuell regeringsbildning med Moderaterna och Kristdemokraterna vill han bli justitieminister, avslöjar han i en intervju med DN.

”Det är dags nu”, säger han till DN.

Foto:Jonathan Näckstrand/TT

Jimmie Åkesson berättar i intervjun att partiets utgångspunkt är att få så mycket inflytande som möjligt och att ministerposter därmed är eftersträvansvärt. Särskilt lockande är justitiedepartementet.

”Som det ser ut i dag så hanterar man där både rättspolitiken och migrationspolitiken. Vi är det parti som, så vitt jag vet, har högst förtroende bland väljarna i migrationsfrågorna. Vi har också högt förtroende i rättspolitiken. Så det känns som ett naturligt område för oss att hantera i en sådan regeringskonstellation” säger han till DN och uppger att han själv gärna tar över posten efter Morgan Johansson (S).

Det är dock inget stenhårt krav som SD-ledaren har. Jimmie Åkesson uppger att ett budgetinflytande kan räcka för att partiet ska stödja nästa statsminister, men att det inte är säkert. Han är också medveten om att det finns hinder på vägen till en ministerpost, att Centerpartiet skulle ingå i ett sådant regeringsunderlag är näst intill uteslutet, enligt SD-ledaren.

”Liberalerna däremot tycker jag är mer intressanta. De har bytt till ett ledarskap som har flyttat fokus till rättspolitik, migration och integration. Nyamko Sabuni upplever jag som en politiker som jag skulle kunna ha givande samtal med”, säger han till DN.

 


Valet 2022

KD går till val med ett nytt ”villalöfte”

Kristdemokraterna vill öka trycket på kommunerna och går nu fram med flera nya förslag för att öka villaproduktionen i Sverige. Partiet anser även att det måste bli lättare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden.

Ebba Busch
Ebba BuschFoto:Jack Mikrut

Ebba Busch gick hårt åt sina politiska motståndare i sitt tal i Almedalen på tisdagen.

Hon kritiserade kulturvänstern för att se ned på Svenssonlivet och uppmanade centerpartister på landsbygden att istället rösta på Kristdemokraterna.

Enligt KD-ledaren har möjligheten för vanligt folk att kunna bygga en bättre framtid för sig själv och sina barn blivit allt svårare.

”Bland annat på grund av den växande otryggheten, vårdköerna och det som vi i dag kallar Magda-priserna. På el, drivmedel och mat, att det har blivit så otroligt dyrt att vara svensk”, säger Ebba Busch.

En viktig del, som Ebba Busch lyfte fram i Almedalen, handlar om bostadsbyggandet.

Enligt Kristdemokraterna uppger sju av tio svenskar att de vill bo i villa eller radhus. Detta samtidigt som tillgången till småhus blivit allt sämre.

Det senaste decenniet har byggandet av flerbostadshus ökat med 137 procent, enligt SCB, samtidigt som villaproduktionen bara ökat med 2 procent.

Kristdemokraterna går därför till val på det man kallar för ”villalöftet”, som innebär att det ska byggas fler småhus i Sverige och att fler ska ha råd att bo i dem.

”Sverige ligger efter i produktionen av småhus jämfört med EU”, säger Ebba Busch. 

Kristdemokraterna vill att länsstyrelserna ska få i uppdrag att kartlägga byggbar mark, där det finns förutsättningar för fler småhus.

Partiet vill även införa en ny lag, som skärper kraven på kommunerna att ta fram mark för bygget av nya villor.

”Lagen kan innebära att vi sätter ett skarpt mål om andel eller till och med antal småhus i detaljplanerna utifrån den lokala efterfrågan”, säger Ebba Busch.

Kristdemokraterna vill också införa ett särskilt stöd, där staten tar 50 procent av kommunernas kostnader kopplade till de nya detaljplanerna.

Dessutom vill partiet förändra dagens system med tomträtter, så att det blir mer förutsägbart.

Enligt Ebba Busch är det ett stort problem att kommunerna, som har planmonopolet, i dag prioriterar flerbostadshus för att ”förtäta områden och vinstmaximera sin mark”.

”Det här gör att priserna drivs upp och vanliga barnfamiljer får inte chansen att uppfylla sin husdröm”, säger hon.

Förutom att få fart på villabyggandet anser Kristdemokraterna att det behövs åtgärder som gör det lättare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden.

Partiet vill bland annat införa ett nytt system med autobospar, där en del av lönen sätts av automatiskt till ett bosparande, med en särskild skatterabatt.

Ebba Busch understryker dock att systemet ska vara frivilligt och att den som vill ska kunna avstå från att bospara.

Kristdemokraterna har sedan tidigare ett förslag om särskilda startlån för förstagångsköpare och anser även att det skärpta amorteringskravet bör avskaffas.

”Det har slagit orimligt hårt, inte minst nu när inflationen är så otroligt hög. Personer med stabila inkomster i början av karriären tvingas just nu amortera orimligt högt”, säger Ebba Busch.

Kristdemokraterna anser även att det måste bli billigare att köra bil och driver på för att sänka priserna på bensin och diesel. Bland annat genom att minska den så kallade reduktionsplikten, som anger hur mycket biobränsle som måste blandas in i tanken.

Därutöver har partiet flera förslag som ska snabba på utbyggnaden av laddinfrastrukturen för elbilar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?