1515
Annons

Jimmie Åkesson: Vi är redo att fälla försvarsministern

SD-ledaren Jimmie Åkesson ger nu definitivt besked att hans parti kommer att stödja misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist.
Samtidigt går han till hårt angrepp mot alliansens sätt att bedriva oppositionspolitik.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.Bild:Janerik Henriksson/TT

I förra veckan gick Sverigedemokraternas ledamot i försvarsutskott Mikael Jansson ut och sa att försvarsministern ”känns allt mer oskyldig” för it-haveriet i Transportstyrelsen och regeringens bristande hantering av skandalen.

Eftersom alliansen är beroende av SD:s stöd för att fälla Hultqvist tändes ett hopp bland många socialdemokrater. Men nu gör SD-ledaren klart att hans parti vill avsätta försvarsministern.

”Vi har bestämt oss för länge sedan och jag ser inte att något förändrats. Vi tycker att man ska gå vidare med en misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist”, säger Jimmie Åkesson till Di.

Varför?
”Det starka skälet är att han haft tidig kännedom om missförhållandena på Transportstyrelsen och inte agerat på ett sätt som jag menar att man som statsråd, försvarsminister och medlem av Säkerhetspolitiska rådet ska agera.”

Alliansen har de senaste månaderna valt en klart mer konfrontativ linje i oppositionspolitiken. Vid sidan av Peter Hultqvist hotas även tre andra statsråd av misstroende kopplat till regeringens tre planerade skattehöjningar som alliansen krävt ska stoppas.

Att fälla finansministern, som är ytterst ansvarig för den ekonomiska politiken, har Centern dock vägrat att gå med på. I stället riktar allianspartierna in sig på biträdande finansminister Per Bolund (MP), näringsminister Mikael Damberg (S) och den nyutnämnda infrastrukturministern Tomas Eneroth (S).

Det hela är ”lite schizofrent”, anser Jimmie Åkesson, som ändå säger att hans parti kommer att stödja även dessa misstroenden om de blir aktuella.

”Det är inte den bästa oppositionspolitiken att agera så här. Vi har vid åtskilliga tillfällen agerat för att försöka fälla hela regeringen och försöka få till ett maktskifte, det är ju oppositionens roll. Men det är klart att vi stödjer initiativ som tas om det finns möjlighet att få majoritet”, säger han och fortsätter:
”Är det så att regeringen lägger fram förslag trots att man vet att det saknas majoritet i riksdagen, men gömmer sig bakom budgetreglerna, så är det klart att det är skäl för misstroende mot de enskilda ministrar som står bakom.”

Jimmie Åkesson har också en förhoppning att Stefan Löfven till slut ska få nog och avgå.
SD-ledare tror att alliansens hållning att välja att skjuta in sig på ministrar längre ned i hierarkin, och inte rikta udden mot dem som riskerar få hela regeringen på fall, kommer att straffa sig i längden.

”Det blir obegripligt för den vanliga väljaren. Det som sker nu uppfattas nog som ett allmänt kaos, snarare än faktisk oppositionspolitik”, säger han.

Ansvaret lägger han helt och fullt på Centerledaren Annie Lööf.

”Kristdemokraterna och i viss mån Moderaterna går tuffast fram och så kommer Annie Lööf och räddar kvar Stefan Löfven, så har hon agerat hela mandatperioden. Det är egentligen obegripligt att man vill fortsätta att samarbeta när man står så långt ifrån varandra i grundläggande frågor.”


Absolent lyfter resultatet

Absolent, som utvecklar luftreningslösningar, redovisar ett rörelseresultat före avskrivningar (ebitda) på 62,1 miljoner kronor (34,8) för det första kvartalet 2022. Rörelseresultatet på ebit-nivå blev 51,9 miljoner kronor (25,4) och rörelsemarginalen var 16,1 procent (10,9).

Nettoresultatet uppgick till 38,6 miljoner kronor (18,2), motsvarande 3:41 kronor per aktie (1:61).

Nettoomsättningen summerades till 322 miljoner kronor (233), en tillväxt med drygt 38 procent.

”Under kvartalet har vi fortsatt att ta marknadsandelar och haft en rekordhög orderingång, vilket gör att vi går in i det andra kvartalet med välfyllda orderböcker inom koncernens båda affärsområden Industrial och Commercial Kitchen”, skriver bolagets vd Axel Berntsson i delårsrapporten.

Han pekar på att Absolent, i likhet med andra tillverkande koncerner, under det gångna kvartalet var tvungna att hantera utmaningar inom komponentförsörjning, inflation samt fortsatta effekter av pandemin med relativt hög sjukfrånvaro på bolagets producerande enheter under första halvan av kvartalet och nedstängningar i framför allt Kina under slutet av kvartalet. 

”Genom starka insatser av våra anställda har störningarnas effekter kunnat reduceras, men det har dock varit en utmaning att hinna genomföra prisökningar mot kund i samma takt som priserna för material och frakter ökat. Som ett led i utmaningarna kring komponentförsörjning har vi valt att öka koncernens lagernivåer något för att på så sätt öka leveranssäkerheten mot kund”, skriver vd.

Kriget i Ukraina har inte haft någon betydande påverkan på koncernen då mindre än 1 procent av inköp och försäljning är relaterat till Ukraina, Ryssland och Belarus.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?