Annons

Jimmie Åkesson: Därför vill vi se en M-KD-regering

En regering med Moderaterna och Kristdemokraterna har klart bäst förutsättningar att bli framsläppt och få igenom sin politik. Det säger nu SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Foto:Janerik Henriksson/TT

Inom borgerliga kretsar är det många som har trott och hoppats att det ska gå att bilda en ny alliansregering trots att de rödgröna är största block eftersom man räknar med att en en borgerlig fyrpartiregering ska bli framsläppt av SD. 

Enligt C och L är det dock bara är möjligt med en alliansregering om man har Socialdemokraterna med sig, medan M och KD vill gå fram och pröva stödet för en ny regering alldeles oavsett vad S säger.

Men samtidigt som allianspartierna nu strider internt om vägen framåt slår Jimmie Åkesson fast att borgerligheten ägnar sig åt önsketänkande och att alliansen inte existerar som regeringsalternativ. 

”De borde rimligen förstå att det inte kommer att hända. Vi sitter inte här för att vara något slags stödparti utan att få någonting tillbaka. Våra väljare vill ha inflytande och de tänker jag försöka ge dem”, säger han. 

”Vi kommer att göra vårt yttersta för att stoppa varje försök att bilda regering – fälla varje regering – som inte ger oss ett rimligt inflytande, i rimlig proportion till vårt väljarstöd.”

Jimmie Åkesson agerar också utifrån vad som är hans långsiktiga mål, och det är att spräcka alliansen och skapa ett nytt konservativt block i svensk politik.

”Jag lanserade redan för tre-fyra år sedan M, KD och SD som ett framtida konservativt block i riksdagen och alla steg i den riktningen är steg i rätt riktning”, säger han.

Skulle SD ha lättare att tolerera en M-KD-regering än en alliansregering?
”Högst sannolikt, sedan betyder inte det att det blir ovillkorat på något sätt. Men det är klart att det skulle vara avsevärt lättare att komma överens”, säger Jimmie Åkesson och fortsätter:

”Det finns en slags konservativ ådra hos både de här partierna. Och sett till vad de drivit i valrörelsen i våra profilfrågor, invandringspolitiken, kriminalpolitiken och vad KD drivit i hälso- och sjukvården, finns alla förutsättningar att få igenom det vi tycker är viktigt.”

Jimmie Åkesson tror att det kommer att bli en mycket komplicerad regeringsbildning och säger sig inte avundas den nya talmannen Andreas Norléns uppdrag. 

”Ser man tillbaka på de gånga fyra åren har det ju egentligen inte funnits något intresse från borgerligheten att ta makten. Nu verkar det finnas det, men man vet inte hur”, säger Jimmie Åkesson.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?