Annons

Jerome Powell nomineras till ny Fed-chef

Donald Trump valde som väntat det säkra kortet Jerome Powell till att ta över som ny ordförande för Federal Reserve. Därmed blir Janet Yellen den första amerikanska centralbanksordföranden på 40 år som inte får sitt förordnande förnyat.

Jerome Powell.
Jerome Powell.Bild:AP / TT

”Idag passerar vi en viktig milstolpe på vår väg att återupprätta de ekonomiska möjligheterna för det amerikanska folket. Vi behöver en stark, stadig och omdömesgill ledare för vår centralbank Federal Reserve. Därför är ”J” Powell den bästa kandidaten” sa presidenten med Jerome Powell på sin högra sida i Vita husets rosa trädgård på torsdag eftermiddag.

Samtidigt berömde han Janet Yellen för att hon har gjort ett utmärkt jobb och konstaterade också att det har varit en glädje att jobba tillsammans under de tio månader han suttit som president.

”Yellen är en underbar kvinna som gjort ett urmärkt jobb”, sade Donald Trump.

Den 64-åriga republikanen Jerome Powell, som varit Fedguvernör sedan han nominerades av Barack Obama 2012, har stött den nuvarande strategin med långsamma räntehöjningar och har hela tiden ansetts vara den av slutkandidaterna som mest liknar demokraten Janet Yellen i sin uppfattning penningpolitiken. Han har aldrig reserverat sig mot något av centralbankens gemensamma beslut sedan han utsågs till Fed-guvernör i maj 2012 av den dåvarande presidenten Barack Obama.

Han återvaldes i juni 2014 för en period som sträcker sig ända fram till 2028. Född i Washington DC är Jerome Powell väl bekant med de politiska intrigerna i huvudstaden. Innan han valdes till Fed-guvernör arbetade Powell på det oberoende Policy Center i Washington för en lön på en dollar. Det kunde han göra på grund av att han mellan åren 1997 och 2005 var partner på investeringsfirman The Carlyle Group och kunde skapa en förmögenhet på mellan 150-500 miljoner kronor. Jerome Powell arbetade också på finansdepartementet under George H.W. Bushs tid i Vita huset.

Jerome Powell tackade för presidentens förtroende och lovad att göra allt för att tjäna sig land som ny chef för Federal Reserve om senaten godkänner honom.

”Jag är både ödmjuk och stolt över att ha fått den här möjligheten. Om senaten godkänner mig ska jag göra allt som står i min makt för att vi ska nå kongressens utsatta mål om stabila priser och full sysselsättning”, sa Jerome Powell.

Under Janet Yellens tid som ordförande har Fed höjt styrräntan fyra gånger och förväntas genomföra ytterligare en räntehöjning under årets sista möte i december.

”Ordföranden för Federal Reserve har kontrollen över det mest kraftfulla verktyget för att påverka den globala välfärden. Om ordföranden fattar bra räntebeslut får miljarder människor det bättre på vår jord. Men om hen fattar dåliga beslut kan det göra hundratals miljoner i världen arbetslösa”, sa nyligen Gary Richardson, Fedhistoriker och professor i ekonomi på University of California.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?