1515

Jean-Claude Juncker: Grekland klarar sig utan krockkudde

Grekland behöver ingen finansiell krockkudde när landets tredje stödprogram avslutas i augusti, enligt EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Foto:Petros Giannakouris

Jean-Claude Juncker tillade under ett besök i Aten att han såg det som rimligt att Grekland får någon form av skuldlättnad för att hantera det berg av statsskuld som har byggts upp under krisåren.

"Nu bör vi fokusera på frågan om hur Greklands skuld ska minska. Jag vill att alla EU-länder uppfyller sina åtaganden, sade Juncker på en gemensam presskonferens med premiärministern i Greklands vänsterledda regeringskoalition", Alexis Tsipras.

Tsipras tillade att Grekland, när stödprogrammet har avslutats i augusti, inte kommer att börja riva upp alla de reformer och åtstramningar som har genomdrivits och att de budgetmål som satts upp för 2018–2020 kommer att uppnås.

Tysklands regering planerar att hålla fast vid hårda villkor för att gå med på nya skuldlättnader för Grekland, utöver de sänkta räntor och betalningsuppskov som hittills genomförts.

Greklands centralbankschef Yannis Stournaras har samtidigt sagt att han skulle föredra någon form av fjärde stödprogram, så att Greklands sargade förtroende på kapitalmarknaden inte medför nya betalningsproblem om det skulle bli skakigt på marknaden.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?