1515
Annons

JC har lämnat ett förslag på ackord

Avgörandet närmar sig för JC. Ett ackordsförslag, som innebär skuldnedskrivningar på 75 procent, har skickats ut till fordringsägarna.
Nu återstår att se om de accepterar.

När JC inledde sin rekonstruktion hade klädkedjan, enligt ansökan, som utgångspunkt att betala ett högt ackord. När ackordsförslaget nu läggs fram, är det tydligt att förhoppningarna var alltför högt ställda.

JC föreslår sina fordringsägare ett ackord som innebär betalning av 25 procent av skulden. Upp till 100.000 kronor vill bolaget dock betala till respektive fordringsägare så fort ett ackordsbeslut har vunnit laga kraft, utan ackordsnedsättning.

Resten av likviden vill JC ta på avbetalning, 10 procent i månaden.

Med förslaget får borgenärerna även med det som kallas rekonstruktörens berättelse.
Av berättelsen framgår att ett byte av it-systemen 2015 har medfört att bolaget under lång tid haft problem att få korrekt information från ekonomisystemet. Dessutom har den svåra personalsituationen gått ut över kvaliteten i bokföringen.

”Att bokföringen har varit bristfällig är inte bra. Det har gjort att man inte har haft kontroll över utvecklingen, men nu har man det”, säger rekonstruktören Lennart Olsson.

Han noterar också att årsredovisningen för 2015 var fyra månader försenad och att en försening på tre månader kan medföra misstanke om bokföringsbrott av normalgraden.

Lennart Olsson har för närvarande inte för avsikt att vidta några åtgärder när det gäller återvinning. En affär som nämns i sammanhanget är försäljningen av varumärket Crocker till bolaget Smart Perfect. Köpeskillingen var 12,8 miljoner kronor och avräknades mot en fordran.

Det finns möjlighet för borgenärerna att driva frågan, men det ska i så fall ske före ackordsförhandlingarna.

”En kommentar är att förhållandet till Smart Perfect är knepigt. De stöder verksamheten fortlöpande och kommer sannolikt att gå med på ackordet. Det är lite Moment 22 i det där. Rent återvinningsmässigt finns det frågetecken, men jag anser inte att någon har något att vinna på att driva det”, säger Lennart Olsson.

Enligt berättelsen föreligger ett behov av finansiellt stöd fram till 2018, då bolaget enligt affärsplanen åter ska gå med vinst. Hur mycket pengar ägaren Gordon Wu kan tänka sig att skjuta till är oklart.

”Det är helt beroende på hur man kan få till resultatet i verksamheten”, säger Lennart Olsson.

Han påpekar dock att ägarbolaget garanterar ackordet.

Datum för ackordsförhandlingar är inte satt. Innan kallelse går ut ska minst 40 procent av borgenärerna ha ställt sig positiva till förslaget.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?