1515
Annons

Jazzlegendar tar ton på Liljevalchs

Liljevalchs konsthall på Djurgården i Stockholm blir jazzscen med den världsberömde basisten och kompositören Ron Carter som dragplåster. 

Under en helkväll framträder ett 30-tal av Sveriges främsta jazzmusiker på denna i sammanhanget ovanliga scen.

Alexander Zethson, Johan Jutterström och Mårten Castenfors planerar för konserterna i konserthallens stora sal. Till höger: Basisten och kompositören Ron Carter.
Alexander Zethson, Johan Jutterström och Mårten Castenfors planerar för konserterna i konserthallens stora sal. Till höger: Basisten och kompositören Ron Carter.Foto:Jack Mikrut, Janos Marjai

När Ron Carter landar i Sverige i slutet av maj har hans 85-årsdag just blivit ordentligt firad på Carnegie Hall i New York. Det är på en scen av den kalibern som man väntar sig finna en storhet som Ron Carter, det vill säga Konserthuset eller Berwaldhallen i Stockholm, eller åtminstone jazzklubb Fasching.

I skulpturhallen på Liljevalchs kommer maximalt 200 åskådare få plats vid konserten den 27 maj. Dagen efter spelar Ron Carter med samma musiker på Uppsala Konsert & Kongress med 1 120 platser. 

”Vi har pratat med olika scener i Stockholm, men fick bäst kontakt med och möjlighet att göra det på Liljevalchs, både logistiskt och rent ekonomiskt”, säger Johan Jutterström, som sköter arrangemanget tillsammans med Alex Zethson.

Ron Carter är en av de mest innovativa och produktiva basisterna inom jazzen. Han var medlem i Miles Davis banbrytande 1960-tals kvintett och ska enligt Guinness rekordbok vara den musiker som medverkar på flest inspelningar, 2 221 stycken enligt 2015 års utgåva. 

Under det stundande besöket ska musik av Ron Carter spelas in i studio av Johan Jutterströms grupp Sthlm svaga, så kallat eftersom de spelar ljudsvagt. Men i inspelningsstudion är det inte Ron Carter som spelar utan gruppens ordinarie basist Elsa Bergman. 

”Vi kom i kontakt med Ron Carter genom att jag beställde ett verk av honom till min ensemble. Han skrev ett fantastiskt stycke musik för oss och jag frågade lite på chans om han skulle vara intresserad av att komma hit och göra något med svenska musiker”, säger Johan Jutterström, som själv spelar tenorsaxofon i Sthlm svaga. 

Utöver beställningsverket från Ron Carter kommer gruppen att uruppföra en komposition av den amerikanske saxofonisten Archie Shepp, ett betydande namn inom avantgarde och friform.

Därefter, samma kväll, framträder Goran Kajfeš Tropiques med Alex Zethson på keyboard innan det är dags för kvällens huvudnummer, Sthlm starka, ett för tillfället sammansatt storband med de mest namnkunniga svenska jazzmusikerna – och med Ron Carter på bas. Detta ”all star”-band” ska spela Ron Carters originalkompositioner.

Storbandet, 17 musiker, leds av Ann-Sofi Söderqvist och innehåller en förhållandevis stor andel kvinnliga musiker, sex stycken plus dirigenten.

”Vårt fokus har främst varit att ha så bra musiker som möjligt, men det är klart att vi också strävat efter att ha en rimlig könsbalans. Det finns kvinnliga ‘all-stars’ också och vi är superglada att alla tackat ja”, säger Johan Jutterström.

Vid konserten i Uppsala är det bara storbandet med Ron Carter som spelar, på Liljevalchs är det alltså tre band.

”Under pandemin har det såklart varit svårt att genomföra större konserter och festivaler. Därför känns det extra roligt och relevant just nu att anordna en riktig helkväll, med flera akter och många musiker på scen. Det behövs alltid sådana här nya samarbeten”, säger Alex Zethson och syftar på Liljevalchs. 

Det finns en historisk koppling mellan museivärlden och musik, inte minst jazz, framför allt på Moderna museet men även på Liljevalchs. På Moderna bjöds tidigt på konstmusik med namn som John Cage och under 1960-talet hölls där under flera år regelbundna konsertserier med svensk jazz, något som återkommit senare. Det finns alltså en stolt tradition som kanske kan återuppstå, nu på Liljevalchs.  

”Vår förhoppning är att kunna ha en konsertserie med jazzinriktning här”, säger Johan Jutterström. 

Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall, är positiv till tanken.

”Vi testar först nu med Ron Carter och ser hur det går. Om det går bra, vilket jag tror, då kör vi. Då ser vi till att det från och med i höst blir konserter här kontinuerligt.”

”Jag tänker mig att vi genom ett sådant program får in en annan publik i kåken och det tjänar vår verksamhet på.”

På frågan varför de arrangerande jazzmusikerna Johan Jutterström och Alex Zethson vände sig just till Liljevalchs svarar Mårten Castenfors:

”Min förhoppning är att de har förstått att här kan saker och ting bli möjliga. Här finns det fortfarande en chef som säger ’va kul, vi kör’.” 


Stoltenberg: ”Bra samtal” med Erdogan om Natoansökan

”Jag har haft ett bra samtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan om Sveriges och Finlands ansökningar om medlemskap i Nato”, skriver försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg på Twitter på lördagen.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.Foto:Yves Herman

”Vi enades om att fortsätta samtalen i Bryssel och Madrid nästa vecka”, fortsätter Stoltenberg.

Natos toppmöte i Madrid börjar på tisdag, då förhoppningarna varit att de svenska och finländska ansökningsprocesserna skulle kunna gå i mål.

Samtliga 30 medlemsländer måste säga ja för att Sverige och Finland ska släppas in, men Turkiet förhalar och har ställt en rad krav för att säga ja.

Finlands president Sauli Niinistö sade i tisdags att det är inte troligt att man kommer att nå någon lösning innan mötet i Madrid.

De två länderna kommer inte lyckas komma överens med Turkiet i de pågående förhandlingarna innan dess, tror presidenten.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?