Annons

Jazzfesten i Ystad stoppas inte av krisen

När de flesta musikfestivaler är inställda går Ystad Sweden Jazz Festival mot strömmen och genomför 23 arrangemang på fyra dagar i månadsskiftet juli-augusti. Men det blir en annorlunda festival med begränsad publik och strömmade konserter från huvudscenerna. 

Nils Landgren
Nils LandgrenFoto:Kenny Fransson
Svängiga marschorkestern Funk-off på scenen.
Svängiga marschorkestern Funk-off på scenen.Foto:Kenny Fransson
Peter Asplund
Peter AsplundFoto:Anna Rylander

”Det handlar i grunden om en vilja att inte ge upp, att försöka hitta en form som funkar i dessa tuffa tider. Vi kände alla att vi har den kämpaglöden. Det är kul att vara undantaget bland musikfestivaler”, säger festivalens konstnärliga ledare, pianisten Jan Lundgren, som grundade festivalen 2010 tillsammans med Thomas Lantz, tidigare vd för Ystad Teater bland annat. 

Ystad Sweden Jazz Festival är tillsammans med Stockholm Jazz Festival och Umeå Jazzfestival Sveriges största. De två senare hålls först i oktober och det återstår att se hur de kommer att påverkas av coronapandemin. 

Festivalen i Ystad blir i år i huvudsak en nationell angelägenhet, de internationella artisterna är lätträknade. Den amerikanske tenorsaxofonisten Scott Hamilton är bosatt i Italien och kan medverka, liksom den tyske trumslagaren Wolfgang Haffner. Dessa spelar med Jan Lundgren i två olika grupper. 

”Jag ger alltid två konserter under festivalen, det är lagom. Jag brukar välja något nytt projekt, det är premiär för trion med Wolfgang Haffner och basisten Lars Danielsson, och någon etablerad konstellation. Scott Hamilton har jag spelat med i säkert 20 år”, säger han.

Utöver dessa medverkar ett tiotal danska musiker. Den helt kvinnliga sextetten Sisters of Jazz består till fem sjättedelar av danskor.

Resten av festivalens musiker är svenskar. 

”En anledning till att vi vill fullfölja festivalen är att stötta svenska jazzmusiker. Alla har upplevt den här perioden som väldigt tung. Vi vet inte när jazzlivet kommer igång igen. Nu får man som musiker i alla fall göra lite grann, det påverkar psyket om inte annat, det blir något som höjer motivationen”, säger Jan Lundgren. 

Frilansare inom kultursektorn, som ofta har verksamheten i enskild firma, tillhör de hårdast drabbade av coronakrisen när praktiskt taget alla spelningar ställts in. 

”Själv har jag fått ett femtiotal konserter inställda än så länge. Varje inställd konsert innebär inte bara ett förlorat arbetstillfälle för mig, det är också ett förlorat jobb för alla runt omkring: medmusiker, ljudtekniker, min artistbokare och så vidare.”

Ystad Sweden Jazz är en ideell förening och verksamheten bedrivs med stöd från bidragsgivare som Ystad kommun, Region Skåne, Kulturrådet och den statliga myndigheten Musikverket. Bland huvudsponsorerna märks lokaltidningen Ystads Allehanda och Ystad Saltsjöbad, som ingår i ESS-gruppen med ett dussintal välkända hotell på flera orter i Norden.   

Ystad Saltsjöbad är tillsammans med Ystad Teater festivalens huvudscener. Till konserter där, liksom Solhällan i Löderup, går det att köpa ett begränsat antal biljetter. Folkhälsomyndighetens rekommendationer innebär en rejäl begränsning och därmed ett kännbart ekonomiskt tapp. 

”Biljettintäkterna står för en betydande del av våra inkomster så klart. Förra året, när vi firade tioårsjubileum, hade vi ett 60-tal programpunkter, i år är det drygt 20, så festivalen är rejält bantad dessutom”, säger Jan Lundgren.

Det enormt ansträngda läget för levande musik har för jazzens del yttrat sig i att jazzklubb Nefertiti i Göteborg gått i konkurs. Sveriges ledande jazzklubb, Fasching i Stockholm, har varit stängd sedan mars. Under våren har ett 20-tal konserter streamats från Fasching och de som tittat hemifrån soffan har uppmanats att lämna bidrag genom swish eller paypal. De sista konserterna i juni genomfördes med en publik på cirka 30 personer för att man inklusive musiker och personal skulle hålla sig inom det tillåtna. 

Jan Lundgren är också konstnärlig ledare för Danmarks mest kända jazzklubb,  Montmartre i Köpenhamn, tillika Nordens internationellt mest kända. 

”Vi stängde Montmartre i början av mars och planerar att återuppta verksamheten under andra halvan av augusti”, säger Jan Lundgren förhoppningsfullt. 

Det är samma plan som Fasching i Stockholm som hoppas kunna öppna den 21 augusti. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?