
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Renoveringsobjektet Sverige
Jättetunneln föder hopp om Öresundsmetro: Viktigt för svensk export
Det färska beskedet om att tunneln mellan Tyskland och Danmark definitivt blir av, har ökat hoppet i södra Sverige om fler förbindelser över Öresund. I Malmö står en Öresundsmetro högst upp på önskelistan.
Fehmarn-Bälttunneln väntas, när den invigs om nio år, öka tågtrafiken så kraftigt att Öresundsbron inte räcker till. Det handlar dels om ökad persontrafik men framför allt om en kraftig tillväxt av godstågtrafiken, som spås öka drygt 200 procent över Öresund de närmaste 30 åren, enligt en färsk rapport från Sweco.
”Fehmarn Bälttunneln blir en större ‘gamechanger’ för infrastrukturen i Sverige än vad Öresundsbron var när den byggdes”, säger Anders Åkesson (C), förste vice ordförande i riksdagens trafikutskott.
I Malmö har beskedet om tunneln mellan Danmark och Tyskland intensifierat planerna om att, tillsammans med Köpenhamn, bygga en tunnelbanelinje som knyter ihop städerna. Det handlar om en borrad tunnel under sundet som ska stå färdig 2035 och då bilda världens första gränsöverskridande tunnelbanenät.
”Öresundsbron kommer att behöva avlastas och om människor kan åka tunnelbana istället öppnar det upp för mer godstrafik på bron. Jag menar att det här inte bara är en regional fråga utan en viktig fråga för hela Sveriges exportindustri”, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, som tillsammans med Köpenhamn utrett en Öresundsmetro.
Nu vill hon se att respektive lands regering tar över och drar igång egna utredningar. Kostnaden för en tunnel under Öresund uppskattas till drygt 40 miljarder kronor och behöver statliga pengar, eventuellt i kombination med intäkter från ökande biltrafik på Öresundsbron.
Men Malmö är inte den enda kommunen som arbetar för en ny förbindelse över Öresund. I Helsingborg har man i många år arbetat för att finansiera en tunnel för väg- och tågtrafik till Helsingör som skulle ersätta färjorna över sundet. Ett par mil söderut, i Landskrona, arbetar man för en järnvägsförbindelse mellan staden och Köpenhamns norra delar.
”Det är utmärkt att de skånska kommunerna tittar på komplement till Öresundsförbindelsen. Bekymret är att intresset från regeringarna i Danmark och Sverige hittills varit närmast obefintligt. Det har inte blivit bättre av pandemin, som förstärkt nationsgränsen, mattat konjunkturen och tvingat flygplatser att dra ned”, säger Anders Olshov på tankesmedjan Intelligence Watch, som i två decennier har följt Skånes ekonomi.
Han menar att det behövs fler förbindelser över Öresund av utvecklingsskäl, men tror att det dröjer innan kapaciteten över Öresund blir ett problem, även efter att Fehmarn-Bälttunneln står klar.
”Jag och ganska många med mig menar att två nya järnvägsspår mellan Lund och Hässleholm är mer angeläget samt att bygga stambanor för höghastighetståg. Danmark gör ett fantastiskt jobb för att öppna upp till Europa med tunnelbeslutet som Sverige får stor nytta av. Det är nu Sveriges tur att ta vid det arbetet. Först därefter hettar frågan om fler Öresundsförbindelser till.”