1515

Jätteprojektet – miljonprogram ska bli Stockholms nya affärscentrum

Det har kallats Sveriges största stadsbyggnadsprojekt. För 60 miljarder kronor ska Flemingsberg förvandlas från miljonprogram till södra Stockholms affärscentrum.

”Det ska vara liv 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året”, säger Klaus Hansen Vikström, vice vd på Fabege.

Foto:Joey Abrait

50.000 arbetstillfällen, 50.000 boende och 50.000 besökare, till en kostnad av 60 miljarder kronor: det är visionen när Huddinge kommun, tillsammans med fastighetsbolagen Fabege och WA-fastigheter, ska transformera Flemingsberg till ett affärscentrum i internationell klass.

”Det vi vill göra är att förvandla Flemingsberg från en förort med miljonprogram och institutioner till klassisk stad, en nod för södra Stockholmsregionen. Det är en region som växer snabbt och Flemingsberg är en av få platser söder om Stockholm där det är möjligt att göra någonting av det här slaget”, säger Signe Wernberg, områdesstrateg på Huddinge kommun.

Grunden i projektet är att skapa en balans mellan norra och södra Stockholmsområdet, enligt Klaus Hansen Vikström på Fabege som utvecklar stadsdelscentrumet i Flemingsbergsdalen kring Flemingsberg station.

”Hälften av stockholmarna bor i södra delen av regionen men de flesta arbetsplatser ligger i centrala och norra delen. Undersökningar visar att den genomsnittliga söderbon pendlar 2,5 månad per år”, säger Klaus Hansen Vikström.

För att motverka problemet blir det allt vanligare att företag öppnar ett andra kontor söder om stan, enligt Klaus Hansen Vikström

”Det är det vi hör av våra kunder. Det här är ett stort problem för många stora arbetsgivare i synnerhet när de ska locka till sig nya talanger”, säger Klaus Hansen Vikström.

Planerna för Flemingsbergdalen begränsas dock inte till kontor. En mix av arbetsplatser, bostäder, underhållning, service och handel ska skapa liv och rörelse dygnet runt, enligt Klaus Hansen Vikström.

”Det ska inte vara en sovstad som miljonprogrammen eller en dagstad som Kista”, säger Klaus Hansen Vikström.

Klaus Henrik Vikström jämför gärna med Arenastaden i Solna, även det ett Fabegeprojekt.

”När vi började med Arenastaden fanns där ingenting. Elva år senare tycker jag att vi har skapat en fantastisk stadsdel för Solna samtidigt som det har varit en fin investering för Fabege. Det vi har lärt oss av Arenastaden är att vi inte byggde tillräckligt med bostäder och det åtgärdar vi nu”, säger Klaus Hansen Vikström.

För Huddinge kommun är det viktigt att stadsbyggnadsprojektet inte bara handlar om att bygga nytt. Flemingsberg är på många sätt redan ett center för sjukvård, rättsväsende och boende. Inom en radie av en kilometer från stationen finns 15 000 arbetstillfällen, bland annat vid Karolinska sjukhuset, Polismyndigheten och Flemingsbergs tingsrätt, på Campus Flemingsberg samlas 18.000 studenter och de två miljonprogramområdena Visättra och Grantorp är hem för 15.000 invånare.

”Allt för många stadsutvecklingsprojekt fokuserar bara på att man bygger nytt. Här blir det lika viktigt hur vi bygger ihop det nya med det som redan finns”, säger Signe Wernberg.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?