ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

"Jättenördig" ekonom vill göra privatekonomi begriplig för alla

  • Shoka Åhrman jobbade som privatekonom på bank i 15 år, men blev frustrerad över att inte nå ut till fler om vikten av att vara medveten om sina ekonomiska beslut. I augusti släpps första boken i ämnet, Medveten ekonomi på Natur & Kultur. Foto: Jonas Eng

Privatekonomen Shoka Åhrman tröttnade på bankjobbet och att bara kunna hjälpa ett fåtal. Nu gäller folkbildning på bred front för att få människor att vara mer medvetna i sina ekonomiska beslut.

I augusti släpps boken Medveten ekonomi, på Natur & Kultur. Tillsammans med juristen Frida Treschow har Shoka Åhrman skrivit om de viktigaste privatekonomiska och juridiska besluten man behöver ta för att bygga upp en trygghet. En trygghet de menar att många - framför allt kvinnor och unga - saknar. 

”Jag känner kvinnor som väljer jeans med större omsorg än fonder. Och många med invandrarbakgrund väljer bort försäkringar för att de tycker det är onödiga pengar”, säger Shoka Åhrman.

”Förr handlade privatekonomiböcker om hur man ska bygga upp sin första miljon. Men hur många lyckas med det? Vi vill snarare bygga upp människors ekonomiska självkänsla så att de kan göra medvetna val, oavsett om det handlar om vilka flingor du ska köpa eller större investeringar.”

Shoka Åhrman föddes i Iran och kom till Sverige som femåring. Under uppväxten i Göteborg pratades det mycket politik och ekonomi i hemmet och redan som 16-åring började hon handla med aktier i en depå som hennes pappa öppnade åt henne. 

”Jag har förstått i efterhand att det inte var naturligt för alla i min ålder.”

Hon gick direkt från ekonomisk linje på gymnasiet till Handelshögskolan, där hon kollade sina aktier på bibliotekets datorer mellan föreläsningarna. Parallellt jobbade hon extra på bank.

“Jag satsade mycket på de östeuropeiska tillväxtmarknaderna strax efter millennieskiftet och klev ur med rätt mycket pengar.”

Efter många år som privatekonom på storbanker har hon nu börjat föreläsa, göra poddar och skriva böcker om ämnet. 

”Jag är jättenördig. Jag hade helst suttit på Handels och gjort omvärldsanalyser på makronivå. Men det finns redan en massa sådana. Däremot saknas det folk med gedigen erfarenhet som pratar om privatekonomi och försöker skapa intresse hos den breda massan”, säger Shoka Åhrman.

Hon brinner för ämnet, har svårt att sluta prata om det och är ofta upprörd över hur privatpersoner, banker och så kallade experter resonerar.

“Jag har suttit med kvinnor i över tio år och försökt rädda deras ekonomi, och man måste vara noggrann med var man hämtar information ifrån. Jag blir så frustrerad när jag läser vissa bloggar och lyssnar på poddar, för det finns ingen kvalitetskontroll. Jag har magisterexamen i nationalekonomi och har jobbat 15 år på bank, så jag har inget att bevisa, men jag vill verkligen bryta ned privatekonomi så att vanliga människor förstår.”

Shoka Åhrman vill prata mer om psykologin bakom ekonomi, för att skapa ett större intresse. Hon inspireras av beteendeekonomer som Dan Ariely och Nobelpristagaren Richard H Thaler.

”Det pratas mycket om kundfokus på banken, men den mänskliga faktorn och varför vi gör våra val glöms ofta bort i finansbranschen. Om vi inte förstår de psykologiska faktorerna bakom finansiella transaktioner kan vi inte förklara varför börsen går upp och så vidare.”

Hon kallar det ”psykonomi” och påpekar att klassiska teorier inom nationalekonomi inte alltid går att använda längre när robothandel med algoritmer påverkar finansmarknaderna i en hastighet som gör det omöjligt att agera genomtänkt.

”Även vd-ar för miljardbolag är lika osäkra som andra när det gäller deras privatekonomi, men det är ännu värre för den stora massan som inte har samma ekonomiska trygghet.”

”Och pengar är inte heller rätt väg för alla, det kan lika gärna handla om andra saker. Vi pratar om att panta burkar och köpa ekologiska bananer, men investera även i en hållbar fond. Pengarna och de stora effekterna finns hos de stora bolagen, och vi vet att dessa fonder ger god avkastning. Eller välj fonder som bara investerar i jämställda bolag.”

Själv sparar hon både till barnen och i tre olika säckar för sig själv: på 3, 5 och 20 års sikt, varav det mesta i fonder och aktier.

I april nästa år kommer hennes nästa bok, om hur man kan tjäna pengar på den nya digitala ekonomin och nästa höst kommer ytterligare en bok skriven tillsammans med Frida Treschow, om privatekonomi och juridik i samband med separationer.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies