Annons

Jättelandet står inför akut energikris – presidentens uppmaning: Sluta åka hiss

BUENOS AIRES. Den svåra torkan i delar av Brasilien är på väg att orsaka en akut situation för landets elförsörjning. 70 procent av elen kommer från vattenkraft och många kraftverksdammar håller på att tömmas. Nu letar brasilianska elproducenter efter naturgas för att täcka upp.

Brasiliens president Jair Bolsonaro
Brasiliens president Jair BolsonaroFoto:Jack Mikrut, Leo Correa

”Problemet är allvarligt”, varnar president Jair Bolsonaro för i sina veckovisa Facebook-sändningar.

Häromdagen uppmanade han brasilianarna att ta ”kalla duschar”, stänga av spotlights och undvika att använda hissar ”om möjligt”.

”Hjälp oss” bad presidenten i sändningen.

De flesta vattenkraftsdammarna är enligt presidenten nere i 10 till 15 procent av sin kapacitet.

”Vi är på gränsen till gränsen. En del dammar kommer upphöra att fungera om denna hydrologiska kris fortsätter”, sa Bolsonaro.

Presidenten har nyligen utfärdat ett dekret för att elförbrukningen i offentliga byggnader ska sänkas med upp till 20 procent. Bland kraven finns att luftkonditioneringar inte får stå på en lägre temperatur än 24 grader.

Den brasilianska torkan sägs vara den värsta på över 90 år.

”Underskottet i nederbörd ackumulerat under det senaste decenniet når till och med ett värde som är större än den totala nederbörden som uppstår i genomsnitt på ett år”, skriver den nationella kraftnätsoperatören ONS på sin hemsida. 

Kraftverksdammarnas nivåer i de sydöstra och de centrala västra regionerna är lägre än de var år 2001 då Brasilien senast upplevde en el-kris, skriver nyhetsbyrån AP. Då var elen ransonerad under åtta månader.

Sedan dess har en rad naturgasdrivna kraftverk byggts som reservkraft. Men det är frågan om de räcker till.

Romeu Zema, guvernör i landets befolkningsmässigt näst största provins Minas Geiras, varnade nyligen att elen kan ta slut ”när som helst.”

Hoppet står nu till att regnperioden – med de våtaste månaderna november, december och januari – ska fylla på vattenmagasinen.

I övrigt hoppas myndigheterna bland annat på import av naturgas via pipelines från Argentina för att driva kraftverk och producera mer el. Argentina har dock inga stora överskott av naturgas att sälja till utlandet. 2019, året innan pandemin bröt ut, exporterade Argentina bara knappt 4 procent av sin produktion av naturgas via ledningar till Chile och Brasilien, enligt Argentinas energimyndighet.

Bolivia har sedan länge exporterat gas till Brasilien. Men sjunkande produktion och ökande inhemsk efterfrågan har fått detta flöde att sina.

Brasiliens import av flytande naturgas, LNG – nästan uteslutande från USA - slog rekord i september, enligt Reuters som citerar konsultfirman Kpler och finansdatabolaget Refinitiv.

”Den starka efterfrågan (från Brasilien) innebär att det är ett mindre utbud av LNG som går till europeiska terminaler”, säger Laura Page, analytiker på Kpler till nyhetsbyrån.

Men det är inte bara tillgången på naturgas som är ett problem för brasilianska elproducenter. Priset på detta energislag har exploderat i år på grund av ökande efterfrågan runt om i världen.

Det väntas bidra till att även priset på el kommer att stiga rejält i Brasilien, samtidigt som landet redan har problem med en ökande inflation.

President Bolsonaro uppges vilja sänka skatten på el för att höja humöret bland sina väljare och hindra att hans opinionssiffror sjunker ännu lägre.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera