ANNONS:
Till Di.se

Jätteinjektion till Northvolt – EIB skjuter till 517 miljoner kronor

  • Northvolts vd Peter Carlsson. Foto: Jack Mikrut/Sweco

Northvolt får nytt kapital av dignitet. Den Europeiska Investeringsbanken, EIB, skjuter till 52,5 miljoner euro, motsvarande drygt 517 miljoner kronor, för att få pilotprojektet i Sverige på fötter.

Den tidigare Tesla-chefen Peter Carlssons batteriprojekt i Skellefteå har länge kämpat med att få investerare att nappa på affärsidén, men nu ser bolaget ut att ha fått en knuff i rätt riktning.

”EIB:s styrelse har godkänt finansieringen tillsammans med den svenska staten om 52,5 miljoner euro till Northvolt batteriprojekt”, säger EIB:s vice ordförande Andrew McDowell till nyhetsbyrån Reuters.

Den godkända finansieringen är en del i att främja Europas konkurrenskraft gentemot asiatiska och amerikanska producenter. Enligt Andrew McDowell har banken för avsikt att samarbeta med Bryssel för att fortsätta bidra till att utveckla Europas batterikapacitet även fortsättningsvis, skriver Reuters.

Den höga produktionskostnaden på batterier har gjort att att elbilarna hittills bara har rullats ut på marknaden i liten skala, men indicierna att öka produktionstakten blir allt starkare, skriver tidningen. Europas efterfrågan på batterier spås nå 200 gigawattimmar till 2025 – en marknad värd 250 miljarder euro årligen, enligt Europakommissionens vice ordförande Maros Sefovic.

Han uppmanar därför till snabba beslut och välkomnar Northvolt pilotprojekt i norra Sverige, enligt Reuters.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies