1515

Jättefestivalen Lollapalooza intar Stockholm nästa år

Internationella musikfestivalen Lollapalooza kommer till Sverige nästa år.

”Det känns som att ta hem ett OS”, säger Patrick Fredriksson på konsertarrangören Live Nation.

MUSIKFESTEN KOMMER. Festivalen Lollapalooza har tidigare arrangerats i Chicago, Paris, Berlin och São Paolo.
MUSIKFESTEN KOMMER. Festivalen Lollapalooza har tidigare arrangerats i Chicago, Paris, Berlin och São Paolo.Foto:Charles Reagan Hackleman

Det blir den 28–29 juni nästa år som Lollapalooza kommer till Sverige. Stockholm blir den tredje europeiska staden att arrangera festivalen, efter Berlin och Paris.

”För mig som festivalarrangör känns det nästan som att få hem ett OS. Jag började själv arrangera konserter i slutet av 1980-talet och Lollapalooza var urtypen av det jag gillade. Där spelade Pearl Jam, Soundgarden, Sonic Youth och Beastie Boys. För mig har det varit ’untouchable’ och speciellt”, säger Patrick Fredriksson, partnership director på Live Nation och Luger.

Lollapalooza grundades 1991 av Perry Farell, frontman i Jane’s Addiction, och hör än i dag till en av de mest kända festivalerna i världen. Sedan 2005 hålls den ursprungliga festivalen i Grant Park i Chicago. I år kommer bland annat Arctic Monkeys, Bruno Mars och The Weeknd att spela på festivalen.

I dag ägs festivalen och varumärket av Perry Farell, WME och C3 Presents. Med åren har arrangörerna börjat producera festivalen i bland annat Berlin, Paris och São Paolo. Stockholm blir den sjunde staden i raden. I Sverige kommer Lollapalooza att produceras tillsammans med konsertarrangören Live Nation och dotterbolaget Luger, som står bakom festivaler som Way Out West, Sweden Rock och Summerburst.

”Det som skiljer Lollapalooza från andra festivaler är storleken. Tittar man på våra andra festivaler som Summerburst och Way Out West så är de väldigt nischade. Lollapalooza är mer familjär och folklig”, säger Patrick Fredriksson.

Vad innebär det för Live Nation och Luger som bolag att arrangera festivalen?
”För första gången på länge får vi jobba med ett redan etablerat festivalnamn. Det jag har märkt och förstått på de andra städerna som Lollapalooza finns i, är att varumärket i sig drar många utländska besökare. Det finns många som gärna reser långväga för festivalen.”

Lollapalooza har i genomsnitt 80.000–140.000 unika besökare per stad, i jämförelse med Way Out West som har ungefär 35 000 besökare per dag. Festivalen kommer att hållas på Gärdet i Stockholm. Artisterna kommer att presenteras under året och biljetterna släpps i vinter.

”Jag bubblar inombords av att det här äntligen händer. Det betyder jättemycket för besöksnäringen i Stockholm också om vi får hit mycket folk”, säger han.

Charles Attal, grundare av det amerikanska produktionsbolaget C3 som äger Lollapalooza blev såld när han såg Gärdet för första gången.

”Vi har arbetat på det här några år. Vi gör vår hemläxa ordentligt innan vi bestämmer oss för att arrangera i en ny stad. De stora och viktiga komponenterna är att det ska finnas ett stort grönområde, och starka partners i regionen. Det har vi hittat här i Stockholm”, säger han.

Vad gör Stockholm till en intressant stad för Lollapalooza?
”Det är en avslappnad, kulturell stad. Folk vill resa hit och här finns fantastiska människor.”


Innehåll från AkaviaAnnons

Här är jobben där samhällsvetarna tjänar mest

Samhällsvetare arbetar ofta inom statlig sektor, men det är inom den privata som det är bäst betalt. För att öka chansen ytterligare till en högre lön är det till it, industri- och försäkringsbranschen du som samhällsvetare ska söka dig. Det visar statistik från fackförbundet Akavia.

Samhällsvetare är en bred yrkesgrupp av akademiker som har examen i bland annat statsvetenskap och nationalekonomi. Många jobbar som handläggare eller utredare i statlig sektor. 

– Det gör att lönenivåerna är förhållandevis låga. Framför allt för de personer som drivs av samhällsengagemang och jobbar inom intresseorganisationer har relativt låg lön eftersom många konkurrerar om de jobben, säger Caroline Lindeberg, löneexpert på Akavia. 

Akavia är ett fackförbund för akademiker som bildades 2020 av Jusek och Civilekonomerna. I dag samlar Akavia 130 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Som medlem har du tillgång till inkomstförsäkring samt individuell rådgivning om lön och arbetsrätt. 

Expertens 10 bästa tips för högre lön 

Stockholm betalar mest

Akavia har även Sveriges bästa lönestatistik för akademiker – något som kan vara avgörande vid en löneförhandling. Samhällsvetare inom statlig och kommunal sektor har medianlöner på 43 700 kronor respektive 42 500 kronor. De inom den privata sektorn har en medianlön på 48 700 kronor.

För de som jobbar i it-branschen är medianlönen högre, 54 800 kronor i månaden. 

– I storstäderna är lönerna generellt högre. Allra högst är de i Stockholm där samhällsvetarna har en medianlön på 47 800 kronor i månaden. Det är över 6 000 kronor mer än de som arbetar i Göteborg, Malmö och Lund, säger Caroline Lindeberg på Akavia.

Ta förhandlingen på allvar 

Att ta löneförhandlingen på allvar och vara väl förberedd kan ge stora avtryck i din plånbok. Eftersom begreppet samhällsvetare är ganska abstrakt är det bra att under lönesamtalet tydliggöra din kompetens och förklara för chefen vad du kan tillföra verksamheten, menar Caroline Lindeberg. 

– Var också medveten om att den enda stora möjlighet som du har till större lönelyft är när du byter jobb. Störst chans till högre lön har du om du byter arbetsgivare, men även om du byter tjänst inom din nuvarande arbetsplats och får nya och mer avancerade arbetsuppgifter. 

I snitt byter vi jobb sju till åtta gånger i livet. Missar du de tillfällena är det svårare att klättra på lönestegen. Vid den generella årliga lönerevisionen har du nämligen små chanser att höja din lön.

– Så släpp tanken på att gå in med en lägre lön för att sedan bevisa vad du kan och öka lönen i efterhand, säger Caroline Lindeberg.

Så bemöter du chefens argument på lönesamtalet  

Mer från Akavia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akavia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?