Annons

Jättefestivalen Lollapalooza intar Stockholm nästa år

Internationella musikfestivalen Lollapalooza kommer till Sverige nästa år.

”Det känns som att ta hem ett OS”, säger Patrick Fredriksson på konsertarrangören Live Nation.

MUSIKFESTEN KOMMER. Festivalen Lollapalooza har tidigare arrangerats i Chicago, Paris, Berlin och São Paolo.
MUSIKFESTEN KOMMER. Festivalen Lollapalooza har tidigare arrangerats i Chicago, Paris, Berlin och São Paolo.Foto:Charles Reagan Hackleman

Det blir den 28–29 juni nästa år som Lollapalooza kommer till Sverige. Stockholm blir den tredje europeiska staden att arrangera festivalen, efter Berlin och Paris.

”För mig som festivalarrangör känns det nästan som att få hem ett OS. Jag började själv arrangera konserter i slutet av 1980-talet och Lollapalooza var urtypen av det jag gillade. Där spelade Pearl Jam, Soundgarden, Sonic Youth och Beastie Boys. För mig har det varit ’untouchable’ och speciellt”, säger Patrick Fredriksson, partnership director på Live Nation och Luger.

Lollapalooza grundades 1991 av Perry Farell, frontman i Jane’s Addiction, och hör än i dag till en av de mest kända festivalerna i världen. Sedan 2005 hålls den ursprungliga festivalen i Grant Park i Chicago. I år kommer bland annat Arctic Monkeys, Bruno Mars och The Weeknd att spela på festivalen.

I dag ägs festivalen och varumärket av Perry Farell, WME och C3 Presents. Med åren har arrangörerna börjat producera festivalen i bland annat Berlin, Paris och São Paolo. Stockholm blir den sjunde staden i raden. I Sverige kommer Lollapalooza att produceras tillsammans med konsertarrangören Live Nation och dotterbolaget Luger, som står bakom festivaler som Way Out West, Sweden Rock och Summerburst.

”Det som skiljer Lollapalooza från andra festivaler är storleken. Tittar man på våra andra festivaler som Summerburst och Way Out West så är de väldigt nischade. Lollapalooza är mer familjär och folklig”, säger Patrick Fredriksson.

Vad innebär det för Live Nation och Luger som bolag att arrangera festivalen?
”För första gången på länge får vi jobba med ett redan etablerat festivalnamn. Det jag har märkt och förstått på de andra städerna som Lollapalooza finns i, är att varumärket i sig drar många utländska besökare. Det finns många som gärna reser långväga för festivalen.”

Lollapalooza har i genomsnitt 80.000–140.000 unika besökare per stad, i jämförelse med Way Out West som har ungefär 35 000 besökare per dag. Festivalen kommer att hållas på Gärdet i Stockholm. Artisterna kommer att presenteras under året och biljetterna släpps i vinter.

”Jag bubblar inombords av att det här äntligen händer. Det betyder jättemycket för besöksnäringen i Stockholm också om vi får hit mycket folk”, säger han.

Charles Attal, grundare av det amerikanska produktionsbolaget C3 som äger Lollapalooza blev såld när han såg Gärdet för första gången.

”Vi har arbetat på det här några år. Vi gör vår hemläxa ordentligt innan vi bestämmer oss för att arrangera i en ny stad. De stora och viktiga komponenterna är att det ska finnas ett stort grönområde, och starka partners i regionen. Det har vi hittat här i Stockholm”, säger han.

Vad gör Stockholm till en intressant stad för Lollapalooza?
”Det är en avslappnad, kulturell stad. Folk vill resa hit och här finns fantastiska människor.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

Svenska tillväxtbolaget slår hål på myter om e-signering

Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.
Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.

Trenden är tydlig – att signera avtal med ett klick lockar både stora och små företag.

Samtidigt finns det fortfarande många myter och missuppfattningar kring e-signering.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här 

När Scrive drog igång sin verksamhet 2010 hade digitaliseringen inte fått sitt ordentliga genombrott i Sverige. För det svenskägda bolaget krävdes det enträget arbete för att övertyga kunderna om att e-signaturen faktiskt hade kommit för att stanna.

– Marknaden började mogna på allvar 2016 och i dag är det inte längre en frågeställning om en elektronisk underskrift är juridiskt bindande eller inte, säger Scrives vd Viktor Wrede.

Samtidigt tvekar vissa kunder fortfarande kring säkerhetsaspekten. Farhågan är att e-signeringsverktyget som gör det möjligt att signera avtal och många andra typer av dokument med hjälp av några tangentklick helt enkelt inte är tillförlitligt.

– Men det är bättre och säkrare att använda Scrive och e-signering än att underteckna avtal och kontrakt på ett fysiskt utskrivet papper. Det har alltid varit juridiskt möjligt att signera dokument elektroniskt men det är först nu marknaden vågar, säger Viktor Wrede.

Lämpar sig väl även för småföretag

En vanlig missuppfattning är att e-signeringstjänster enbart passar bolag med stora volymer av avtal och dokument. På sin kundlista har visserligen Scrive flertalet globala bolag med verksamheter i många länder.

– Men vi finns till för alla, stora som små. Tjänsten gör att även småföretagarnas arbetstillvaro underlättas, att de sparar tid och att de därmed kan göra fler affärer. Behoven finns i alla sorters bolag. Varje år ska exempelvis något styrelseprotokoll, en årsredovisning och ett stämmoprotokoll undertecknas, säger Viktor Wrede.

En annan myt, konstaterar han, är att elektroniskt underskrivna dokument i högre grad riskerar att hamna i fel händer. I verkligheten är det snarare tvärtom.

– Genom vår lösning kan företagen digitalisera alla kontrakt och sedan lagra dem virtuellt. På så sätt kan både chefer och anställda komma åt alla sina kontrakt från butikerna och kontoren med en enkel knapptryckning men åtkomst för utomstående är förstås skyddad, säger Viktor Wrede.

Minskad risk att slarva bort dokument

Följdeffekten blir snabbare kundservice, bättre skydd mot bedrägerier och ett betydligt bättre system för säker förvaring av kontrakt.

– Och risken för att du som företagare ska tappa bort dokument är obefintlig. Du får helt enkelt bättre koll. Du slipper att gå runt i arkivrum och leta reda på rätt avtal, dokument och offerter. Den här typen av minskad administrationstid gör att företagen kan effektivisera sina verksamheter – och därmed göra fler affärer.

Dessutom, påpekar Viktor Wrede, kan ett ökat fokus på elektroniska underskriften ge bättre lönsamhet.

– När en av våra kunder inom bilindustrin gick över till en helt digitaliserad process sparade de in åtta heltidsanställningar. Det här handlade om personer som tidigare bara satt och hanterade fel i kontrakt, och som nu fick andra och mer relevanta arbetsuppgifter.

Ett av de vanliga missförstånden är att man tror att tjänsten ska vara dyr – när det egentligen finns pengar att spara i förlorade affärer för att administrationstiden slukar tid.

– Nettoeffekten av att gå över till e-signering är i princip alltid positiv för våra kunder, säger Viktor Wrede.

Här kan du testa Scrive gratis 

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?