1515
Annons

Jätteaffären blir av: Michael Kors köper Versace för miljardbelopp

Det är nu bekräftat att Michael Kors köper det italienska modehuset Versace för motsvarande 2,12 miljarder dollar, cirka 18,6 miljarder kronor, i bolagsvärde.
Det framgår av ett pressmeddelande på tisdagen, dagen efter uppgifter i media om att en sådan affär var på gång.

Kläder av Versace.
Kläder av Versace.Foto:Markus Schreiber/TT

John Idol, ordförande och vd för Michael Kors, säger att planen är att öka Versaces omsättning till 2 miljarder dollar globalt sett genom att utnyttja den lyxiga särprägel som märket Versace har.

Företaget hoppas även utvidga antalet Versacebutiker från 200 till 300 globalt och utlovar satsningar på e-handelsområdet.

”Vårt förvärv av Versace är en milstolpe för oss...I över fyrtio år har Versace symboliserat italienskt lyxmode, något som vittnar om märkets tidlösa arv”, uppger John Idol i ett pressmeddelande.

John Idol framhäver att Donatella Versace kommer att fortsätta att utveckla Versaces kreativa vision och nämner även att Versaces vd Jonathan Akeroyd blir kvar på posten.

Donatella Versace i sin tur uppger att hon är nöjd med affären och ser fram emot att arbeta tillsammans med John Idol.

”Vi är alla exalterade och ser fram emot att gå med i denna grupp som leds av John Idol”, säger Donatella Versace.

Tillsammans med sin bror Santo och sin dotter Allegra, kommer Donatella Versace nu att bli aktieägare i bolaget Capri Holdings Limited och detta namn kommer att ersätta Michael Kors Holdings Limited.

Ledningen för Michael Kors ser möjlighet att på sikt via förvärvet öka koncernens omsättning till 8 miljarder dollar. De totala intäkterna under det räkenskapsår som tog slut i mars 2018 uppgick till 4,7 miljarder dollar.


Aktiechefens val: Två vinnaraktier för osäkra tider

En säker aktie där vinsten kommer att öka även i ett tuffare klimat och ett bolag där kursfallet har skapat köpläge och lyft direktavkastningen till en fin nivå.

Carnegies aktiechef Karl Hedberg tipsar om två av sina favoritaktier just nu.

”Det här ska värderas betydligt högre”, säger han om ett av bolagen som han spår kommer att vara en vinnare ”under flera års tid”. 

Foto:Press/Colourbox

Osäkerheten om den framtida konjunkturen är ovanligt stor och Karl Hedberg väljer då att titta på defensiva aktier i första hand. Bolag som är mindre känsliga för konjunkturen och kan ha en fortsatt vinsttillväxt.

Han börjar med hygienbolaget Essity. 

”Essity tycker jag passar in bra på det här temat. Vi såg redan i förra kvartalet att vinsten hade ökat mer än vad man hade räknat med och då hade man fått igenom en hel del av de prisökningar som man fört ut till sina kunder”, säger Karl Hedberg i Di TV:s Börsmorgon.

Den närmaste tiden kommer Essity dessutom att få hjälp även av minskade kostnader, i och med att priset på pappersmassa sjunker, menar han.

”Essity uppfyller absolut kriterierna på att ha en bra vinsttrend framöver. Vi ser också på flödena i aktien att det är till den här typen av bolag man söker sig när det finns en stor konjunkturosäkerhet.”

Karl Hedberg tror att Essity kan stiga till samma nivåer som vid den historiska högstanoteringen 2020 då en aktie kostade 316 kronor. Det skulle innebära en uppgång på omkring 18 procent från nuvarande nivå.

”Det här var en aktie som ingen ville äga om vi tittar tillbaka ett år då det var en helt annan optimism. Så jag tror absolut att det här kommer att vända om till något betydligt starkare nu”, säger han.

Karl Hedberg tipsar även om teknikkonsulten Afry. Han lyfter särskilt fram energisektorn som en stor köpare av bolagets tjänster när branschen står inför stora investeringar under de kommande tio åren.

”Dels att rusta upp det befintliga kraftnätet, dels omställningen till förnybar energi och så har vi nu sett behovet av att bli mindre beroende av specifika länder, i det här fallet Ryssland. Vi kommer se stora investeringar på det här området och det är bolag som Afry som kommer att vara vinnare på det, under flera års tid.”

Afry har fallit över 50 procent sedan sommaren 2021, och enligt Carnegies prognos handlas aktien nu för ungefär 10 gånger nästa års vinst. Karl Hedberg tycker att värderingen börjar se lockande ut och pekar på att Afry dessutom ger en direktavkastning på omkring 5 procent. 

”Jag tror att det finns både en kortsiktig effekt med en liten återhämtning men framför allt ett långsiktigt case för att det här ska värderas betydligt högre. Och du har en riktigt bra strukturell tillväxt för investeringar under flera års tid i det här segmentet.”

Han medger att Afry kommer att behöva hantera ökade lönekostnader, men tror inte att det kommer bli något stort problem för bolaget.

”Förväntningen är inte att löneinflationen ska skena iväg och de här bolagen har ofta ganska korta kontrakt eller ramavtal som omförhandlas. Så de har ganska goda möjligheter att omsätta kostnadsökningar ut mot kunderna”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?